Μέρισμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις - τι θα δώσει η κυβέρνηση

Αποκαλυπτήρια σήμερα –ή το αργότερο αύριο- για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Μέρισμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις - τι θα δώσει η κυβέρνηση

Αποκαλυπτήρια σήμερα –ή το αργότερο αύριο- για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 150-200 εκατ. ευρώ ή έως και 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή –το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο- να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι αιτούντες θα γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό αλλά και να καταβληθεί το ποσό πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι πληροφορίες μιλούν για ένα «κριτήριο έκπληξη» με το οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός των μακροχρόνια ανέργων σε δικαιούχους και μη. Αν και το οικονομικό επιτελείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο θα παίζει και για τις τρεις κοινωνικές ομάδες που θα επιδοτηθούν –πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και γονείς παιδιών ΑΜΕΑ- ο αριθμός των τέκνων. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα «κοινωνικό πρόσημο» στο φετινό έκτακτο μέρισμα βάζοντας στο επίκεντρο την οικογένει ακόμη και αν αυτή δεν εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα στα όρια της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, δεν θα παίζει ρόλο το δηλωθέν εισόδημα. Έτσι, θα μπορούν να επιδοτηθούν και οικογένειες με υψηλά δηλωθέντα εισοδήματα. Το σκεπτικό της κυβέρνησης όμως είναι για πρώτη φορά μέσα στην κρίση να αναγνωριστούν και οι δυσκολίες μιας πολύ ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας η οποία μέχρι τώρα έμενε εκτός κοινωνικών μερισμάτων κυρίως λόγω εισοδήματος.

Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού αναμένεται ότι θα παίζει καθοριστικό ρόλο και για το ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση. Μελετώντας τη συγκεκριμένη ομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν μπροστά σε έναν εκτενέστατο κατάλογο με περισσότερα από 580.000 ονόματα. Έτσι, έπρεπε να μπει ένα κριτήριο το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά εισοδηματικό καθώς η «πεπατημένη» της αξιοποίησης μόνο των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις οδηγεί συχνά στο να ενισχυθούν φοροφυγάδες. Φαίνεται ότι το τελικό σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα ρίχνει μεγάλο βάρος στον αριθμό των παιδιών του κάθε νοικοκυριού.

Αυτή η απόφαση εμπεριέχει και ένα πολιτικό μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία αν και δεν διαθέτει πολλούς πόρους σε αυτή τη φάση για την έκτακτη ενίσχυση –μετά και την διανομή της έκτακτης ενίσχυσης το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του β’ εξαμήνου που θα έχει διανεμηθεί θα προσεγγίσει τα 850 εκατ. ευρώ- θέλει να στείλει το μήνυμα της ενίσχυσης των οικογενειών. Άλλωστε, η έκτακτη ενίσχυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσπίζεται και το επίδομα γέννησης παιδιού ενώ θα αλλάζουν και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος τέκνων που χορηγείται μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16.500.000 ΕΥΡΩ 04 Οκτ 2021 | 09:58

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος).

16,7% ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ 30 Σεπ 2021 | 13:26
ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας