Μεσοπρόθεσμο: Τα δυσθεώρητα πλεονάσματα και οι "γκρίζες" ζώνες

Πόσο εύκολο είναι να στηρίξεις την ανάπτυξη των επόμενων ετών με τα νοικοκυριά να συμμετέχουν ελάχιστα λόγω υπερφορολόγησης και μειωμένης αγοραστικής δύναμης;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πόσο εφικτό είναι για μια οικονομία η οποία εξέρχεται από οκτώ χρόνια ύφεσης και τρία μνημόνια να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για επτά συνεχόμενα χρόνια; Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία;

Είναι εφικτό με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές να καταγραφεί αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία και «απόκρουση» της φοροδιαφυγής; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ήδη από φέτος επενδυτικό Ελντοράντο όταν τα πρώτα στοιχεία από την πορεία του ΑΕΠ δείχνουν μάλλον το αντίθετο; Και τελικώς πόσο εύκολο είναι να στηρίξεις την ανάπτυξη των επόμενων ετών με τα νοικοκυριά να συμμετέχουν ελάχιστα λόγω υπερφορολόγησης και μειωμένης αγοραστικής δύναμης;

Και όμως, αυτές είναι οι βασικές παροχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο δόθηκε χθες –έστω και έμμεσα στη δημοσιότητα- φέρνοντας στην επιφάνεια προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα μαμούθ της τάξεως του 5,22%

· Η πρόβλεψη για την παραγωγή πλεονασμάτων που θα φτάσουν ακόμη και πάνω από το 5% προϋποθέτουν ότι η Ελλάδα θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες στην παγκόσμια που θα κατορθώσει να διατηρήσει να πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για επτά συνεχόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην οικονομία της (όπως π.χ τα πετρέλαια της Νορβηγίας). Δηλαδή, το μεσοπρόθεσμο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει η λεγόμενη δημοσιονομική κόπωση και μάλιστα ενώ επίκειται μια νέα σοβαρή μείωση εισοδημάτων από την 1/1/2019 λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

· Η συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 67% με βάση τις προβλέψεις του 2018. Το 2022, το «μερίδιο» θα πέσει στο 64,3% μια ιδιαίτερη σημαντική μεταβολή για τόσο σύντομο –δεδομένου ότι μιλάμε για μακροοικονομικές προβλέψεις- περίοδο. Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς να το εξετάσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι το μερίδιο των νοικοκυριών στην διαφαινόμενη ανάπτυξη, θα γίνεται ολοένα και μικρότερο. Έτσι, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 17 δις. ευρώ στο διάστημα 2018-2022, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά λιγότερα από 5,78 δις. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης κάτι που σημαίνει ότι και ο αριθμός των ιδιωτών με αγοραστική δύναμη θα μεγαλώσει.

· Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι στο διάστημα 2018-2022 θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 350-400.000 θέσεις εργασίας καθώς μόνον έτσι μπορεί να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας από το 19,9% του ΑΕΠ στο 14,3% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα η μείωση της ανεργίας επιτυγχάνεται εξαιτίας των πολύ καλών επιδόσεων στον τουρισμό και στα περίπου 32 εκατομμύρια των τουριστών που αναμένεται να επισκέπτονται στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, είναι ένα θέμα το που ακριβώς θα δημιουργηθούν αυτές οι 400.000 θέσεις εργασίας.

· Ένα από τα «μυστικά» επιβεβαίωσης των προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου είναι η «εκτίναξη των επενδύσεων». Εκεί που το 2018 αναμένεται επενδύσεις της τάξεωβς των 26 δις. ευρώ σε ετήσια βάση (και αυτό ύστερα από αύξηση φέτος κατά 11,1% τη στιγμή που το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε σημαντικότατη μείωση) το 2022 θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά τουλάχιστον 10 δις. ευρώ υψηλότερες σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 36,253 δις. ευρώ.

· Δεν είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα επί πέντε συνεχόμενα χρόνια οι εισαγωγές να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από τις εξαγωγές. Αυτό για να γίνει, προϋποθέτει απόλυτη ηρεμία στις διεθνείς αγορές ώστε να μην επηρεάζεται η ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, ο τουρισμός και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Προφανώς, υπάρχει ένας μεγάλος αστάθμητος παράγοντας.

· Το μεσοπρόθεσμο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα έσοδα από την άμεση φορολογία παρά τους τεράστιους φορολογικούς συντελεστές και την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου. Δηλαδή, προεξοφλείται ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις δεν θα προκαλέσουν ένα ακόμη κύμα απόκρυψης εισοδημάτων ειδικά μετά την άρση των capital controls που αναμφίβολα θα άρει ένα σοβαρό εμπόδιο για τις «μαύρες συναλλαγές».

Φωτό: Ευρωκίνηση

29 Μαρ 2020 | 17:12

Ένταξη στο σύνολο των μέτρων στήριξης ζητούν οι οδοντίατροι

Η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας.

10ΗΜΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ 29 Μαρ 2020 | 16:19

Μέχρι τις 10 Απριλίου η υποβολή φορο-δηλώσεων για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ

Το ΥΠ. ΟΙΚ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΠΑΚΕΤΟ 15 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ 29 Μαρ 2020 | 12:55

Αύριο ανακοινώνεται το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία - Θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 29 Μαρ 2020 | 12:41

Παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα για εκκλησίες

Παράταση των μέτρων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Από τηλεοράσεις, διαδίκτυο και ραδιόφωνα η Θεία Λειτουργία

ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 29 Μαρ 2020 | 12:31
ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ 29 Μαρ 2020 | 10:09

Γεωργιάδης για κορονοϊό: Δεν θα υπάρξει φέτος έξοδος του Πάσχα

"Η καραντίνα είναι σίγουρο ότι θα ισχύει μέχρι το Πάσχα", είπε χαρακτηριστικά.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 29 Μαρ 2020 | 09:09

Σταϊκούρας: Πακέτο "μαμούθ" για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων- Θα φθάσει τα 15 δις ευρώ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι πέραν της επικαιροποιημένης ευρύτερης λίστας με κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ)

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 29 Μαρ 2020 | 08:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η χώρα και όλο τον Απρίλιο – Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα. Πιθανή η καραντίνα στο νομό Καστοριάς. Προς κλείσιμο οι λαϊκές αγορές.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 29 Μαρ 2020 | 08:11

Στις 15 Απριλίου οι αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία και Πανελλαδικές

Οι αποφάσεις από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τα μέτρα καραντίνας - Δηλώσεις Κικίλια και Ζαχαράκη.

29 Μαρ 2020 | 07:48

Κορονοϊός - Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης: Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση διεθνώς

Η Ελλάδα σε μία από τις καλύτερες θέσεις παγκόσμια, λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών των αρχών και της κυβέρνησης, αναφέρει ο Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΩΝ 28 Μαρ 2020 | 16:23

Β.Κικίλιας: Στηρίζουμε το νοσοκομείο Καστοριάς

Πενταμελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη.

ΠΡΙΝ ΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 28 Μαρ 2020 | 13:47

Εκτός τόπου ο Ματτέο Ρέντσι ζητά να ξανανοίξουν βιομηχανίες και σχολεία

Σφοδρές αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

ΧΑΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 28 Μαρ 2020 | 13:11

Κωστής Χατζηδάκης: Θα δούμε σημαντική ύφεση – Διανύουμε μια κούρσα αντοχής

Μίλησε για την οικονομική κρίση και τις χαμένες ευκαιρίες εξαιτίας του κορονοϊού.