Μετά τα «μπάνια του λαού» 120 μέρες φοροκαταιγίδα

Η συμφωνία έκλεισε, ο εφιάλτης ξεκινά. Από το τέλος του μήνα, το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά στην τσέπη των φορολογούμενων

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Μετά τα «μπάνια του λαού» 120 μέρες φοροκαταιγίδα

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής θα έρθουν να προστεθούν στις ούτως ή άλλως πολλές και μεγάλες υποχρεώσεις του τελευταίου 5μηνου που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκρηκτικού «κοκτέιλ» για τους φορολογούμενους: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, εμπλουτισμένος με πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων με αναδρομική αύξηση στην προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης και επιβολή νέων εισφορών στις συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και νέες αυξήσεις ΦΠΑ – ειδικά στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των σχολείων- συνθέτουν αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ.

Το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, φέρνει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τις επιχειρήσεις. Τα εκκαθαριστικά, είναι... εμπλουτισμένα με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έφερε το 3ο μνημόνιο. Έτσι, στο εκκαθαριστικό των φυσικών προσώπων, θα εμφανιστεί ο φόρος αυξημένος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν αυτοκίνητα άνω των 2500 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Αυτό όμως είναι το λιγότερο (σ.σ και σε καθαρά οικονομικούς όρους η πρόσθετη επιβάρυνση είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ).

Το θέμα για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό –σε σύνολο έξι εκατομμυρίων πολιτών- είναι ότι θα πρέπει να καταβάλλουν μαζεμένες δύο από τις τρεις δόσεις πληρώνοντας και στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου τα δύο τρία του συνολικού φόρου εισοδήματος (σ.σ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου).

Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τα νομικά πρόσωπα καθώς θα υποστούν αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου. Ενώ η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκπνέει την Πέμπτη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανατρέψουν τον προϋπολογισμό τους καθώς η προκαταβολή της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με συντελεστή 100% αντί για 80% που ήταν μέχρι τώρα.

Επειδή η προκαταβολή αφορά στα κέρδη του 2015, θα πρέπει να πληρωθεί τώρα και όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει μια ή περισσότερες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά. Στο τέλος Αυγούστου, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ με τους αυξημένους συντελεστές.

Στο τέλος Αυγούστου θα φανούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι έχοντες μηνιαίες αποδοχές άνω των 1800 ευρώ τον μήνα θα δουν μείωση αποδοχών λόγω της αύξησης στην εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ επιβάλλεται αυξημένη στους έχοντες ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Επίσης, οι συντάξεις του Σεπτέμβρη που επίσης θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου, θα είναι κουτσουρεμένες λόγω της εμφάνισης της μείωσης από την επιβολή της εισφοράς υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο Σεπτέμβριος, θα φέρει –εκτός από δόσεις για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων- και αυξημένες δόσεις για τους 850.000 πολίτες που μπήκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λόγω της αύξησης του επιτοκίου, τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι για να εξακολουθούν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση θα είναι αυξημένα (σ.σ από δύο έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες) ενώ μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση αν εκδοθεί και η απόφαση της ΓΓΔΕ για μείωση του αριθμού των δόσεων ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη. Ο Σεπτέμβριος επίσης, θα φέρει αυξημένα δίδακτρα λόγω της επιβολής του ΦΠΑ και ιδιωτικά σχολεία αλλά και στα φροντιστήρια.

Τον Οκτώβριο, θα έρθουν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα (σ.σ θα πρέπει να τα ασφαλίσουν και να πληρώσουν και το παράβολο των 250 ευρώ) ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν και οι «φουσκωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.