Follow us

Mετά τον κορονοϊό και τα ενοίκια χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο: Οι νέες ζώνες ανά περιοχή

Τα νέα δικαιώματα των ενοικιαστών για τα ενοίκια - Το δούναι και λαβείν των ιδιοκτητών.

Τι φέρνει για τα ενοίκια το 2020

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια και τα νέα μέτρα χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο: στη μισή Ελλάδα, αυτής της "επιτήρησης" με τις πράσινες και κίτρινες ζώνες, μείωση ενοικίου θα γίνεται μόνο κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ενώ το ποσοστό της μείωσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 30% και πάνω.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα των αυστηρών περιορισμών, το κούρεμα θα είναι υποχρεωτικό, θα φτάνει στο 40% και θα επιβάλλεται τόσο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές που θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Θα ισχύει ακόμη και για τα φοιτητικά ενοίκια.

Στα δύο φαίνεται πάντως να χωρίζονται και οι πολίτες: οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε πολλές συμφωνίες για "εθελοντικές" μειώσεις ενοικίων πριν φτάσουμε στο νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες στρέφονται κατά του υπουργείου Οικονομικών κατηγορώντας το για πλημμελή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η πλημμελής εφαρμογή -ακόμη και δεν έχουν καν αποδοθεί όλες οι εκπτώσεις φόρου από τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο- ήταν που οδήγησε στην εκ νέου επιβολή του υποχρεωτικού κουρέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει από σήμερα

Τι ισχύει από σήμερα; Η κυβέρνηση επανέφερε την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο. Αυτή τη φορά το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο "αυξημένου κινδύνου". Πρακτικά, το μέτρο θα έχει ευρύτατη εφαρμογή (θα βγει και πάλι απόφαση που θα παραπέμπει στους ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου) δεδομένου ότι οι περισσότερες μισθώσεις καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το αντάλλαγμα που θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης για το υποχρεωτικό κατά 40% κούρεμα, θα είναι μια έκπτωση φόρου η οποία θα ανέρχεται στο 30% της ζημιάς. Δηλαδή, αν το ενοίκιο είναι 1000 ευρώ, το κούρεμα θα είναι 400 ευρώ και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη 120 ευρώ.

Ειδικότερα, το μέτρο του υποχρεωτικού κουρέματος θα ισχύσει:

1. για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου,

2. για εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή

για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί

Σύμφωνα με το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη CΟVID 19, η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες

Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

Αφορά στις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το προαιρετικό κούρεμα

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης (σε ποσοστό 30% τουλάχιστον) θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες που εντάσσονται στην κατηγορία της "επιτήρησης". Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες μειώσεις ενώ εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικοί στο να δεχτούν μείωση από εδώ και στο εξής ειδικά όσο βλέπουν ότι καθυστερεί η απόδοση της έκπτωσης φόρου.

Αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο "επιτήρησης" και περιλαμβάνονται στους "πληττόμενους ΚΑΔ”. Ειδικότερα, αφορά τις περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Έντονη η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών, εκφράζει τη δυσφορία της για τις νέες μειώσεις ενοικίων, χωρίς, όπως τονίζει, να λαμβάνονται μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών. Όπως σημειώνουν :

"Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;".

Παράλληλα τονίζει ότι για τους ιδιοκτήτες το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας που υφίστανται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. "Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!!".

Αναφερόμενη στη προαιρετική μείωση ενοικίου και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε γενικευμένη ανταπόκριση, η ΠΟΜΙΔΑ αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση εξαιτίας της αποσπασματικότητας των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου της μη ολοκλήρωσης της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID, ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ 19 Μαϊ 2022 | 07:16
ΠΟΥ ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ 18 Μαϊ 2022 | 15:29

Μάσκες - Έκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη στις 17:00: Πού θα είναι υποχρεωτικές, τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Εκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη για την χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Τι θα ισχύσει.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 21:48

Κομισιόν: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Ηλιακή ενέργεια και μέρες χωρίς αυτοκίνητο

Το προσχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Μαϊ 2022 | 08:19

Κορονοϊός: Η χαλάρωση του Πάσχα άφησε "σημάδια" στα κρούσματα- Τι θα γίνει με τις μάσκες από 1η Ιουνίου

Καταγράφεται όμως και αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων εμβολιασμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 10:25

Πανελλήνιες 2022: Με αυτά τα μέτρα θα γίνουν οι εξετάσεις - Μάσκες αλλά όχι τεστ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες 2022.

ΕΝΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ 11 Μαϊ 2022 | 10:41

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα

Δεν είναι εύκολο να παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 30% 09 Μαϊ 2022 | 08:36

Αυξήσεις μαμούθ στα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας - Ελάχιστα τα σπίτια με τιμές έως 600 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E- Real Estate - Πανελλαδικό Δίκτυο Μεσιτών, καταγράφονται αυξήσεις έως και 30% στο κέντρο της Αθήνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 06 Μαϊ 2022 | 13:36

ΠΑΣΟΚ για τις υπουργικές ανακοινώσεις για το ρεύμα: Καθυστερημένα τα μέτρα και απροσδιόριστα για το κόστος

"Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 06 Μαϊ 2022 | 08:32

Τα νέα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα - Τον Ιούνιο η αναδρομική επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων

Οι παρεμβάσεις στο ρεύμα θα απορροφήσουν το 70-80% της αύξησης του κόστους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:36

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Ούτε λέξη για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρξε αναφορά στην επιστροφή του 60% των πρόσθετων κυρώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΤΗ Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:29

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 8:30 η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς

Το περίγραμμα των παρεμβάσεων σε τέσσερα πεδία για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 05 Μαϊ 2022 | 21:04

ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας,

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Μαϊ 2022 | 08:04

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μεγαλύτερες επιδοτήσεις και πλαφόν στην τιμή χονδρικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.