Mετά τον κορονοϊό και τα ενοίκια χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο: Οι νέες ζώνες ανά περιοχή

Τα νέα δικαιώματα των ενοικιαστών για τα ενοίκια - Το δούναι και λαβείν των ιδιοκτητών.

Τι φέρνει για τα ενοίκια το 2020

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια και τα νέα μέτρα χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο: στη μισή Ελλάδα, αυτής της "επιτήρησης" με τις πράσινες και κίτρινες ζώνες, μείωση ενοικίου θα γίνεται μόνο κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ενώ το ποσοστό της μείωσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 30% και πάνω.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα των αυστηρών περιορισμών, το κούρεμα θα είναι υποχρεωτικό, θα φτάνει στο 40% και θα επιβάλλεται τόσο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές που θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Θα ισχύει ακόμη και για τα φοιτητικά ενοίκια.

Στα δύο φαίνεται πάντως να χωρίζονται και οι πολίτες: οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε πολλές συμφωνίες για "εθελοντικές" μειώσεις ενοικίων πριν φτάσουμε στο νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες στρέφονται κατά του υπουργείου Οικονομικών κατηγορώντας το για πλημμελή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η πλημμελής εφαρμογή -ακόμη και δεν έχουν καν αποδοθεί όλες οι εκπτώσεις φόρου από τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο- ήταν που οδήγησε στην εκ νέου επιβολή του υποχρεωτικού κουρέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει από σήμερα

Τι ισχύει από σήμερα; Η κυβέρνηση επανέφερε την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο. Αυτή τη φορά το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο "αυξημένου κινδύνου". Πρακτικά, το μέτρο θα έχει ευρύτατη εφαρμογή (θα βγει και πάλι απόφαση που θα παραπέμπει στους ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου) δεδομένου ότι οι περισσότερες μισθώσεις καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το αντάλλαγμα που θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης για το υποχρεωτικό κατά 40% κούρεμα, θα είναι μια έκπτωση φόρου η οποία θα ανέρχεται στο 30% της ζημιάς. Δηλαδή, αν το ενοίκιο είναι 1000 ευρώ, το κούρεμα θα είναι 400 ευρώ και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη 120 ευρώ.

Ειδικότερα, το μέτρο του υποχρεωτικού κουρέματος θα ισχύσει:

1. για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου,

2. για εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή

για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί

Σύμφωνα με το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη CΟVID 19, η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες

Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

Αφορά στις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το προαιρετικό κούρεμα

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης (σε ποσοστό 30% τουλάχιστον) θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες που εντάσσονται στην κατηγορία της "επιτήρησης". Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες μειώσεις ενώ εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικοί στο να δεχτούν μείωση από εδώ και στο εξής ειδικά όσο βλέπουν ότι καθυστερεί η απόδοση της έκπτωσης φόρου.

Αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο "επιτήρησης" και περιλαμβάνονται στους "πληττόμενους ΚΑΔ”. Ειδικότερα, αφορά τις περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Έντονη η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών, εκφράζει τη δυσφορία της για τις νέες μειώσεις ενοικίων, χωρίς, όπως τονίζει, να λαμβάνονται μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών. Όπως σημειώνουν :

"Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;".

Παράλληλα τονίζει ότι για τους ιδιοκτήτες το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας που υφίστανται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. "Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!!".

Αναφερόμενη στη προαιρετική μείωση ενοικίου και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε γενικευμένη ανταπόκριση, η ΠΟΜΙΔΑ αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση εξαιτίας της αποσπασματικότητας των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου της μη ολοκλήρωσης της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID, ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ι.Σ. 26 Νοε 2020 | 08:39

Καμπανάκι Εξαδάκτυλου: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα χάνονται ασθενείς με απλά νοσήματα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θεωρεί αυτονότητη την παράταση του lockdown ακόμα για δυο εβδομάδες. Κίνδυνος στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 26 Νοε 2020 | 08:36

Γκάγκα: Να τηρούμε "καραντίνα" δύο εβδομάδων μεταξύ συναντήσεων με διαφορετικά πρόσωπα

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ… ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ 26 Νοε 2020 | 08:00

Και παράνομοι κορονο-οίκοι ανοχής επί κορονοϊού: 26 άτομα εντόπισε η αστυνομία

61 συλλήψεις σε οίκους ανοχής, σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, γυμναστήρια που λειτουργούσαν παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

23 ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Νοε 2020 | 07:31

Θεσσαλονίκη: Η "πρωτεύουσα" του κορονοϊού - Επίσκεψη Μητσοτάκη στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει από κοντά την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 06:27

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Πώς θα λειτουργήσουν Μέσα Μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα, τρένα - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τις συγκεντρώσεις

Μετρό και ηλεκτρικός, λόγω της 24ωρης απεργίας θα τραβήξουν ...χειρόφρενο. Κανονικά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 25 Νοε 2020 | 14:08

Γεννηματά: Εξι προτάσεις για την άρση του lockdown - "Να ανοίξουμε τη χώρα με ασφάλεια"

"Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις", είπε η κ. Γεννηματά.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ 25 Νοε 2020 | 13:33

Χρυσοχοΐδης: Αυστηρότεροι έλεγχοι σε ασυνείδητους και ανόητους που παράγουν θεωρίες συνωμοσίας

Την ανάγκη να υπάρχει αποφασιστικότητα και συμμόρφωση με τα μέτρα που προτείνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κορονοϊός, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 25 Νοε 2020 | 10:48

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων

Προθεσμία έξι ετών θα έχουν για να χτίσουν με τους σημερινούς όρους, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου επιφανείας μικρότερης των τεσσάρων στρεμμάτων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Νοε 2020 | 09:35

Γεωργιάδης: Τα καταστήματα θα ανοίξουν κλιμακωτά - Πρώτα τα μικρότερα, μετά τα μεγαλύτερα με αυστηρούς κανόνες

"Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- όταν ανακοινωθεί η σταδιακή άρση του lockdown", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 25 Νοε 2020 | 09:00

Παγώνη: Στις γιορτές να ανοίξει η αγορά και μετά τα Χριστούγεννα τα σχολεία

"Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά", δήλωσε η κ. Παγώνη, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

"ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ" 25 Νοε 2020 | 08:30

Βατόπουλος: Υπήρχαν παντού κρούσματα από το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε

Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες, σε ό,τι αφορά διασωληνώσεις και νεκρούς από τον κορονοϊό, όπως είπε ο κ. Βατόπουλος.

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" 25 Νοε 2020 | 08:15

Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου - Αλλιώτικα τα φετινά Χριστούγεννα

Για παράταση του lockdown, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος.