Μεταρρύθμιση ευρωζώνης: Τρία... πασαλείμματα και μια κηδεία

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Μακρόν-Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης φιλοξενεί το Politico.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μεταρρύθμιση ευρωζώνης: Τρία... πασαλείμματα και μια κηδεία

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Μακρόν-Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης φιλοξενεί το Politico, υπό τον ευρηματικό τίτλο: «Τρία πασαλείμματα και μια κηδεία». Το βασικό επιχείρημα του αρθρογράφου του κειμένου, Pierre Briancon, είναι ότι πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, εάν κανείς δώσει προσοχή στις λεπτομέρειες, θα διαπιστώσει ότι τα βασικά προβλήματα που αναμενόταν να λυθούν παραμένουν εκκρεμή.

«Την περασμένη εβδομάδα ο γάλλος πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει από την Άνγκελα Μέρκελ ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης [...] Ήταν η πρώτη φορά στην 20χρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης που μια συμφωνία για μεταρρύθμιση επετεύχθη χωρίς την πίεση μιας μεγάλης υπαρξιακής κρίσης. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα κέρδη από την περίφημη διακήρυξη του Meseberg που έκαναν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Εάν όμως δει κανείς τις λεπτομέρειες του κειμένου καθώς και τον οδικό χάρτη των δύο υπουργών Οικονομικών, αυτό που θα δει θα μπορούσε να περιγραφεί με την ακόλουθη φράση: Τρία “πασαλείμματα” και μια κηδεία», αναφέρει στην ανάλυσή του Briancon.

«Πασάλειμμα» πρώτο: Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης

Σύμφωνα με το αρθρογράφο του Politico, το πρώτο «πασάλειμμα» αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ένα σημείο στο οποίο επέμενε αρκετά ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του στην γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017. Στη συνάντηση του Meseberg, Μακρόν και Μέρκελ συμφώνησαν μεν ότι θα υπάρξει ένας τέτοιος προϋπολογισμός, δεν διευκρίνισαν όμως ούτε το μέγεθός του ούτε τη πηγή από την οποία χρηματοδοτείται.

Όπως είναι προφανές, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ύψους 300 δισεκατομμυρίων και έναν αντίστοιχο ύψους 30 δισεκατομμυρίων. Όσον δε αφορά το από πού θα προέρχονται τα χρήματα, και το σημείο αυτό παραμένει θολό, αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, τα χρήματα θα προέρχονται από συνεισφορές από τα εθνικά κράτη, ευρωπαϊκούς πόρους, ποσοστά από φορολογικά έσοδα. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούνται όλοι οι πιθανοί πόροι εκτός από τον κοινό δανεισμό που αποτελεί ανάθεμα για τους Γερμανούς» τονίζει το Politico.

«Πασάλειμμα» δεύτερο: Ο ρόλος του ESM

Το δεύτερο «πασάλειμμα» αφορά το μελλοντικό ρόλο που θα διαδραματίζει ο ESM. Όπως αναφέρει το Politicο, η δραστικότητα του νέου και πολυσυζητημένου ρόλου που ετοιμάζεται για τον μηχανισμό, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός γρήγορης σταθεροποίησης για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, φαίνεται πως θα είναι περιορισμένη.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Politico, σύμφωνα με τη συμφωνία, για να προσφύγει κανείς στον ESM θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους και σκληρούς όρους. «Η συμφωνία φαίνεται να υπονοεί, για παράδειγμα, ότι μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το 3% δεν θα πληροί αυτούς τους όρους. Το τίμημα για να συμφωνήσει η Γερμανία θα περιορίσει την ισχύ του νέου εργαλείου» αναφέρει το Politico.

«Πασάλειμμα» τρίτο: Που θα καταλήξουν τα πράγματα

Η συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας συνιστά την πρόταση που θα κάνουν οι δύο χώρες στις υπόλοιπες 17 που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, ορισμένες από αυτές τις χώρες μπορεί να θέσουν ενστάσεις. Για παράδειγμα, ορισμένες από τις βόρειες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, επιμένουν να αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης του κινδύνου ή ακόμη και στην ιδέα ότι ότι τα πράγματα πάνε στραβά το βάρος της διόρθωσης τους το φέρουν όλες οι χώρες από κοινού, σημειώνει το Politico. Και προσθέτει: Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του «παζαριού» με τις υπόλοιπες χώρες τις επόμενες εβδομάδες, η Γερμανία θα διατηρεί την δυνατότητα να κάνει πίσω σε ορισμένες από τις δεσμεύσεις που συμφώνησε στο Meseberg, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τη διστακτικότητα των Ολλανδών ή άλλων χωρών.

Και η «κηδεία»: Κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Με τον παραπάνω τρόπο, μεταφέρθηκε στις καλένδες ήδη ένα από τα βασικά ζητήματα, το θέμα ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου, επιτεύχθηκε συμφωνία για μια «δέσμη τραπεζικών μέτρων» που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν «οι εργασίες για την κατάρτιση οδικού χάρτη για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων».

Πηγή: Politico

Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT 01 Οκτ 2021 | 13:29

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και θα ενταθούν.

28 Σεπ 2021 | 13:37

Αμεση Ανάλυση: Γιατί οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από την αγορά των φρεγατών και άφησαν ελεύθερο πεδίο στους Γάλλους

Η Ουάσιγκτον είναι αυτή που ενθάρρυνε παρασκηνιακά την ελληνο-γαλλική συμφωνία, ακριβώς όπως είχε σταθεί εμπόδιο στην υλοποίησή της πέρυσι.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ 28 Σεπ 2021 | 13:13

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή για τις φρεγάτες και τη συμφωνία με την Γαλλία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 28 Σεπ 2021 | 10:07

Ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης και αγορά 3+1 φρεγατών Belharra

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Eμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων την αμυντική συμφωνία μαμούθ μεταξύ των δύο χωρών. Αγορά 3+1 φρεγατών Belharra.

ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ 28 Σεπ 2021 | 09:14

Μήνυμα Μακρόν στην Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται

"Η ιστορία Ελλάδας- Γαλλίας είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία αγάπης και ελευθερίας", είπε στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΑΡΙΣΙ 28 Σεπ 2021 | 07:22

Γαλλική ασπίδα στο Αιγαίο: Αγορά 6 πολεμικών πλοίων και δόγμα στρατιωτικής συνδρομής ανακοινώνουν Μητσοτάκης και Μακρόν

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό θα ανακοινώσουν στις 10 ώρα Ελλάδος την νέα αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 27 Σεπ 2021 | 22:42

Μαζί στο Λούβρο Μητσοτάκης - Μακρόν: "Ιστορία αγάπης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία" [Εικόνες]

Τη άρρηκτη φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά και μεταξύ τους, επιβεβαίωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν - "Μπορώ να τον πάρω ανά πάσα στιγμή τηλέφωνο" είπε για τον Γαλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 27 Σεπ 2021 | 19:18

Φρεγάτες Belh@rra: Ο εντυπωσιακός "ψηφιακός πολεμιστής"- Μητσοτάκης και Μακρόν "κλειδώνουν" στο Παρίσι τη συμφωνία [Βίντεο]

Στο δείπνο εργασίας που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελιζέ αναμένεται να "κλειδώσει" και η συμφωνία για τις Belh@rra

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία