Μέτρα "αντίδοτο" στον κορονοϊό: Επίδομα 400 ευρώ, πάγωμα δανείων, "φρένο" στις απολύσεις

Για τις επιχειρήσεις, τα μέτρα ενίσχυσης θα δοθούν με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινώσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης την εξειδίκευση των πρώτων οικονομικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να εξειδικεύσουν τα μέτρα που αφορούν στην παράταση αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μισθωτούς που μένουν προσωρινά χωρίς μισθό λόγω των περιοριστικών μέτρων, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων αλλά και την θέσπιση των πρώτων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Για τις επιχειρήσεις, τα μέτρα ενίσχυσης θα δοθούν με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους που θα μένουν χωρίς δουλειά αναμένεται να δίδονται 400 ευρώ ανά μήνα (αναλογία για τον Μάρτιο) ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση ενώ θα διευρυνθούν οι παρατάσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις και τρεις μήνες αντίστοιχα ώστε να καλυφθούν και οι εταιρείες και οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση εσόδων.

Όπως ανέφερε και στο χθεσινό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1. H κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου

2. Tο κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται

3. Όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται

4. Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας

5. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Ένα προς ένα, τα μέτρα που προγραμματίζονται είναι τα εξής:

1. Η παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα αφορά αρχικά όλες τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου αν και είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα επεκταθεί και για υποχρεώσεις του Απριλίου. Έτσι, για τέσσερις μήνες θα μετατεθούν όλες οι πληρωμές των δόσεων από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (είτε πρόκειται για 12, είτε για 24 είτε και για 120 δόσεις).

Επίσης, θα μετατεθεί για το τέλος Ιουλίου η πληρωμή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ενώ για τον Αύγουστο θα μετατεθεί η πληρωμή του ΦΠΑ των εταιρειών και των επαγγελματιών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (σ.σ η συγκεκριμένη υποχρέωση εκπνέει στο τέλος Απριλίου ενώ η δεύτερη δόση για τον ΦΠΑ του 1ου τριμήνου θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαίου).

Η παράταση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και όλες τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων.

Ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, είναι πολύ πιθανό η παράταση να αφορά σε ακόμη περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Καθολική αναστολή δεν αναμένεται να υπάρξει. Άλλωστε, δεν κρίνεται ότι υπάρχει λόγος να ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ ακόμη και από επιχειρήσεις που έχουν εμφανίσει αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως είναι τα supermarket, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

2. Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα εξειδικεύει το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων που θα βρεθούν προσωρινά χωρίς εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι το ποσό θα διαμορφωθεί στα 400 ευρώ (δηλαδή κοντά στο επίδομα ανεργίας) ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που μένουν χωρίς μισθό εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 800.000 αν και για χιλιάδες εργαζόμενους θα εξεταστεί η εναλλακτική λύση ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (σ.σ εξετάζεται αυτό να ισχύσει για εργαζόμενους που ήδη έχουν εμπειρία από αυτή τη διαδικασία όπως είναι οι καθηγητές στα φροντιστήρια, οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις κλπ).

3. Στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα πέσει όλο το βάρος της κυβέρνησης καθώς το ζητούμενο είναι να "πέσει χρήμα" στην αγορά ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων. Θα αξιοποιηθούν κεφάλαια που θα δοθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η κυριότερη μορφή θα είναι η επιδότηση επιτοκίου ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό (ή ακόμη και άτοκο δανεισμό). Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας θα κινηθεί και το μέτρο της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Χθες, ανακοινώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η αναστολή των δανείων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους έως το τέλος του 2019, θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους και όχι τα χρεολύσια.

Το μέτρο θα αφορά σε πρώτη φάση τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχουν πληγεί αν και πολύ σύντομα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων και με φυσικά πρόσωπα, ειδικά εργαζομένους που θα βρεθούν χωρίς μισθό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Σεπ 2020 | 08:26

Εποχές "Παπαθεμελή" στη Θεσσαλονίκη: Πρώτη συγκέντρωση καταστηματαρχών - Ζητούν διεύρυνση ωραρίου [Εικόνες-Βίντεο]

Οι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στο πλακοστρωτο του Λευκού Πύργου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους τα μεσάνυχτα.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 27 Σεπ 2020 | 08:09

Κορονοϊός: Σχέδιο "άδειες πλατείες" από την ΕΛΑΣ - Στο "στόχαστρο" και το αλκοόλ από το σπίτι

Ένα άτυπο lockdown στις πλατείες φέρνουν τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ 26 Σεπ 2020 | 21:46

Ιταλία: 1.869 νέα κρούσματα και 17 νεκροί - "Δεν μπορώ να αποκλείσω νέο lockdown", δήλωσε ο Τζινγκαρέτι

45.600 πολίτες έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ 2.737 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και άλλοι 247 σε ΜΕΘ

ΣΕ «ΑΝΟΔΙΚΗ ΦΑΣΗ» 26 Σεπ 2020 | 21:28

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Γαλλία: Πάνω από 14.000 τα νέα κρούσματα και 39 θάνατοι

Το ποσοστό εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον νέο κορονοϊό συνεχίζει να αυξάνεται.

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΗΚΕ 26 Σεπ 2020 | 20:02

Κορoνοϊός: Σε ειδική κάψουλα διακομίσθηκε στην Αθήνα 25χρονος ασθενής από την Τήνο

Ο 25χρονος διασωληνώθηκε και μέσα στην ειδική κάψουλα διακομίσθηκε με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 26 Σεπ 2020 | 19:28

Βρετανία: Πεδίο μάχης η πλατεία Τραφάλγκαρ - Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές [βίντεο]

Xιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Τραφάλγκαρ, για να διαδηλώσουν κατά των νέων περιορισμών.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 26 Σεπ 2020 | 19:10

Κορονοϊός: Οι 11 περιοχές που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού

Σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται η λειτουργία τους από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ.

68 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 26 Σεπ 2020 | 18:46

Κορονοϊός: 315 νέα κρούσματα στη χώρα, τα 165 στην Αττική- 32 περιστατικά στη Λακωνία

Ξεπέρασαν πάλι τα 300 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ αυξητική είναι η τάση και στους διασωληνωμένους ασθενείς - 376 οι νεκροί.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 26 Σεπ 2020 | 18:23

Σε ποιες περιοχές ισχύει το ανώτατο όριο των 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις - "Τσουχτερά" τα πρόστιμα

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020. Πρόστιμα και λουκέτα για τους παραβάτες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 26 Σεπ 2020 | 17:53

Ο κορονοϊός "σκεπάζει" τον πλανήτη: Πλησιάζουν το 1.000.000 οι νεκροί

Από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 1.000.000 ανθρώπων στον πλανήτη

ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 26 Σεπ 2020 | 17:00

Κορονοϊός: Κατέληξαν άλλοι τέσσερις ασθενείς - Στα 375 οι νεκροί στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη μάχη με τη ζωή ακόμη τέσσερις ασθενείς.

ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 16:41

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα σχολεία και τα τμήματα που παραμένουν κλειστά - Όλη η λίστα

Είτε μερικώς είτε εν συνόλω, σχολεία κλείνουν λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού - Η εν λόγω λίστα ανανεώνεται συνεχώς