Μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα λαμβάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αναζητά αντίδοτο για το κύμα ανατιμήσεων που έχει "χτυπήσει" την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της ανατολικής Αττικής λόγω βλάβης

Αντίδοτο για το κύμα ανατιμήσεων που έχει "χτυπήσει" την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας αναζητεί η κυβέρνηση. Απέναντι στις ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου αλλά και στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, αναζητείται ανάχωμα κυρίως για τη διευκόλυνση των πιο αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Ταυτόχρονα βεβαίως ο προβληματισμός της κυβέρνησης αφορά και στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία που βρίσκονται αντιμέτωπες με το νέο κύμα αύξησης του ενεργειακού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Με δεδομένες τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί εισηγήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, πιθανότατα από το βήμα της ΔΕΘ.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως για παράδειγμα η αύξηση της έκπτωση που σήμερα λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες ωφελούμενων από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: στην κατηγορία Α που ανήκουν όσοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η έκπτωση που παρέχεται είναι 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην κατηγορία Β (συγκεκριμένα όρια εισοδήματος που ξεκινούν από τις 9 χιλιάδες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν μέχρι τις 27 χιλιάδες για τετραμελή οικογένεια, τα οποία όρια αυξάνονται σε περίπτωση που υπάρχει άτομο με αναπηρία 67% ή άτομο που χρήζει μηχανικής στήριξης) η έκπτωση που παρέχεται είναι 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους μικρούς επαγγελματίες, ιδίως εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, ώστε να περιοριστεί και για εκείνους το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων, η κυβέρνηση μελετά μια σειρά από λύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες, βάσει νόμου κατευθύνονται σε ποσοστό 60% στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για τη χρηματοδότηση της πράσινης ενέργειας. Ωστόσο κάθε χρόνο ενόψει και των αναγκών του ΕΛΑΠΕ το ποσοστό αυξανόταν και γινόταν από 72 έως 75%. Ένα μέρος των εσόδων από τους ρύπους κατευθύνεται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και τα υπόλοιπα έσοδα πηγαίνουν στο πράσινο ταμείο. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό των ρύπων που πάει στον ΕΛΑΠΕ, δημιουργώντας ένα σημαντικό μαξιλάρι που μπορεί να αξιοποιηθεί για τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.

Διαβάστε Επίσης

Σημαντικές αυξήσεις

Οι τιμές λιανικής στο ρεύμα έχουν ήδη εμφανίσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ανάλυση της εξειδικευμένης ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών ρεύματος allazorevma.gr ο δείκτης τιμών ρεύματος τον περασμένο Ιούλιο εμφάνισε σημαντική άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα ο δείκτης ανταγωνιστικών τιμών αυξήθηκε από 110,01 σε 116,6 ευρώ/MWh. Εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, μικρή αύξηση κατέγραψαν και οι ρυθμιζόμενες, λόγω των χρεώσεων δικτύου μεταφοράς που από τα 55,65 ανέβηκαν στα 55,83 ευρώ/MWh. Έτσι ο συνολικός δείκτης τιμών ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε από 175,18 σε 182,78 ευρώ/MWh, ή αλλιώς σε ποσοστό 4,3%. Πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του allazorevma οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 93,90 έως 128,26 ευρώ/MWh με μέσο όρο τα 104,83 ευρώ/MWh ή αλλιώς αυξήθηκαν κατά 13,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (92,55 ευρώ/MWh).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφεται από τις αρχές Μαΐου καθώς η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων έχει αυξηθεί κατά 19,18% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 19,21%. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να αυξάνονται τον Αύγουστο, είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και θα αποτυπωθούν και στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

Τιμές χονδρικής

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της λιανικής έρχονται ως αποτέλεσμα των σημαντικών ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Έτσι από τις αρχές του έτους η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταγράψει ξέφρενο ράλι, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh.

Το ράλι της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας energylive συνεχίστηκε και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφάνισε μέση μηνιαία τιμή στην προημερήσια αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου στα 121,72 ευρώ/MWh, που είναι και η υψηλότερη τιμή μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Η ραγδαία αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος οφείλεται σε δύο λόγους: τις έντονες ανατιμήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που είναι πλέον το κυρίαρχο καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που βαρύνουν την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα - λιγνίτη αλλά και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου ΕΕΧ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε στην spot αγορά νέο υψηλό στα 50,109 ευρώ/MWh. Τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του αερίου στη spot αγορά βρισκόταν στα 35 ευρώ/MWh ενώ την άνοιξη στα επίπεδα των 15 – 17 ευρώ/MWh. Δηλαδή μέσα σε διάστημα 4 μηνών η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πάνω από 200%. Σύμφωνα με αναλυτές οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου τόσο από το βασικό προμηθευτή της Ευρώπης, τη Ρωσία όσο και στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθώς οι ασιατικές χώρες είναι πρόθυμες να πληρώσουν υψηλότερες τιμές έναντι της Ευρώπης.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:10

Πηγές της αγοράς για ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και των ρύπων, η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 08:09

Σκρέκας: Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους καταναλωτές μέσα στην ενεργειακή κρίση - Τα μέτρα της κυβέρνησης

"Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σκρέκας.

09 Οκτ 2021 | 11:19

Ενεργειακή Κρίση - Μέτρα Στήριξης: Δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στις επιδοτήσεις των καταναλωτών χαμηλής τάσης [βίντεο]

Όλοι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, θα λάβουν το ένα ποσοστό των βελτιωμένων κρατικων επιδοτήσεων στην ενέργεια, σύμφωνα με τοιν αρμόδιο υπουργό Κ.Σκρέκα

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ