Μέτρα στήριξης: Κούρεμα ενοικίων, χαμηλότοκα δάνεια, νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία - Ζεστό χρήμα σε εργαζομένους

Πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση. Τι μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κλειδώνει το πακέτο των μέτρων στήριξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ρίξει στην αγορά την μεγαλύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς το διαθέσιμο χρήμα θα ξεπεράσει τα 1,2 δις. ευρώ. Ήδη προωθείται νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και περίοδος χάριτος για τις εποχικές-τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα του 2021.

Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα δοθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ενώ θα υπάρξει ευρύ πακέτο στήριξης των εργαζόμενων, ειδικά των εποχικών υπαλλήλων που έμειναν χωρίς εισόδημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθεί από την επέκταση των επιδομάτων αναστολών και ανεργίας μέχρι τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Κρατική αποζημίωση θα προβλέπεται, τέλος, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεχτούν μείωση ενοικίου ύστερα από σχετική συμφωνία με τον ενοικιαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και τα χρήματα θα είναι περισσότερα –σ.σ ο προϋπολογισμός της 3ης φάσης αναμένεται να ανέλθει στα 1,2 δις. ευρώ τουλάχιστον- και ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι αυξημένος.

Στην υπουργική απόφαση της 3ης φάσης προγραμματίζονται αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες των δύο προηγούμενων φάσεων καθώς ο στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες δύο φάσεις. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν υπόψη και τα έσοδα του Αυγούστου ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η συμμετοχή επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Η ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων κρίνεται πλέον επιτακτική. Με νομοθετική ρύθμιση, προγραμματίζεται να ισχύσει ένα διπλό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο θα αφορά στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται εξαιτίας των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κούρεμα –το οποίο θα εξακολουθήσει να κινείται στο επίπεδο του 40%- θα είναι υποχρεωτικό για τον ιδιοκτήτη ο οποίος βέβαια θα δικαιούται και την ανάλογη έκπτωση φόρου μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης στην πλατφόρμα του Taxis.

Για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας της ύφεσης, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης του ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή για το ποσοστό μείωση του ενοικίου. Εφόσον υπάρξει συμφωνία –και υποβληθεί το τροποποιημένο συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ το οποίο μάλιστα προβλέπεται να έχει συγκεκριμένη διάρκεια π.χ μέχρι το τέλος του χρόνου- το κράτος θα έρχεται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για ένα μέρος του εισοδήματος που θα χάνει εξαιτίας της μείωσης του μισθώματος. Είναι πιθανό το ποσοστό της αποζημίωσης να είναι και πιο "γενναιόδωρο" συγκριτικά με το 30% που ισχύει σήμερα ώστε η "ζημιά" να μοιράζεται ανάμεσα στον ιδιοκτήτη, στον ενοικιαστή και στο κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για όλες τις τις υποχρεώσεις προς την εφορία, έχει αποφασιστεί να υπάρξει επιπλέον αναστολή μέχρι και το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, οι πληγέντες από τον κορωνοίό θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 12 ή 24 δόσεις με τη νέα ρύθμιση που προωθείται. Η ρύθμιση θα είναι η εξής:

1. Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες 12μνης λειτουργίας θα προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης θα εκπνέει στο τέλος ιανουαρίου του 2021.

2. Για τις εποχικές επιχειρήσεις, σχεδιάζεται να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος ώστε η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021. Και πάλι οι δόσεις θα είναι 12 ή 24 με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2022 | 18:24

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ χαλαρώνει τα μέτρα παρά τα 400.000 χθεσινά κρούσματα κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσουν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

ΤΟΥ BERTELSMANN STIFTUNG 20 Ιαν 2022 | 15:00

Έρευνα για την ετοιμότητα αντιμετώπισης της πανδημίας στην εκπαίδευση: Από την 22η στην 6η θέση η Ελλάδα

Έρευνα που δείχνει την ετοιμότητα των χωρών του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της επίπτωσης της πανδημίας στην εκπαίδευση ανήρτησε η Νίκη Κεραμέως

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20 Ιαν 2022 | 09:43

Γιατί κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν παράταση στα μέτρα για εστίαση και διασκέδαση

Στα χνάρια που αφήνουν σε καθημερινή βάση οι δείκτες του πανδημικού ιού στην κοινότητα θα είναι στραμμένη και τις επόμενες επτά ημέρες η προσοχή κυβέρνησης και ειδικών.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 16:26

Επίσημο: Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα - Η πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων

Σε ισχύ τα ίδια μέτρα έως το τέλος Ιανουαρίου - Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστεί η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 11:40

Βατόπουλος: Η πανδημία θα τελειώσει όταν όλος ο πληθυσμός έχει ανοσία

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με τη νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΥ 19 Ιαν 2022 | 09:58

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση - Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης

Την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν προανήγγειλε ο Θάνος Πλευρης. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 19 Ιαν 2022 | 07:27

Προς παράταση τα μέτρα - Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί - Προβληματισμός για τη μουσική και τα γήπεδα

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα και φαίνεται πως αρκετά μέλη της εκτιμούν ότι η παράταση αυτή πρέπει να ισχύσει από μία έως δύο εβδομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Ιαν 2022 | 21:44

Συνεδριάζουν τη Τετάρτη οι ειδικοί: Στο τραπέζι νέα παράταση των μέτρων - Προβληματισμοί για τη μουσική

Οι ανησυχητικοί αριθμοί στους λεγόμενους "σκληρούς" δείκτες της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση των περιορισμών.

ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΜΠΛΑΝΚΕΡ 18 Ιαν 2022 | 20:57

Σάλος στη Γαλλία: Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα μέτρα στα σχολεία από... θέρετρο στην Ίμπιζα

Από θέρετρο στην Ίμπιζα ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας παρουσίασε το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, την παραμονή της επαναλειτουργίας τους