Μια "δεκάδα" νέοι φόροι στο κυνήγι για τα ισοδύναμα

Δέκα ισοδύναμα μέτρα, φορολογικού περιεχομένου προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εξετάζει η κυβέρνηση σε αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και όχι μόνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια "δεκάδα" νέοι φόροι στο κυνήγι για τα ισοδύναμα

Ένα "μπουκέτο" δέκα νέων φορολογικών μέτρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως τα μέσα Νοεμβρίου, μετά το προσωρινό "πάγωμα" που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και κατόπιν να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα απέναντι σε άλλα δύσκολα μέτρα, με στόχο μια πιο "ήπια" εφαρμογή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", τις σχετικές προτάσεις (σ.σ. όλες προς την κατεύθυνση της επιβολής νέων φόρων, κυρίως στις επιχειρήσεις, π.χ. τζόγου, αυτοκινητοδρόμων, κ.α.) έχουν καταθέσει τα επιστημονικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ είναι πιθανόν να υιοθετηθούν περισσότερα του ενός από τα προτεινόμενα µέτρα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στο µέλλον η συγκεκριµένη λίστα θα λειτουργήσει σαν μία «δεξαµενή» ισοδύναµων µέτρων προς αντικατάσταση άλλων.

Αυτά είναι τα 10 υποψήφια ισοδύναμα:

1. Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που εκµεταλλεύονται εθνικές οδούς, γέφυρες και υποθαλάσσιες σήραγγες. Εξετάζεται το ύψος του συγκεκριµένου φόρου να εξαρτάται από την πορεία χρηµατοδότησης του έργου µε δηµόσιους πόρους, ενώ έχουν ήδη γίνει οι σχετικές µελέτες για κερδοφόρες επιχειρήσεις του χώρου.

2. Υιοθέτηση φόρου µε προοδευτική κλίµακα για την περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Το µοντέλο που µελετάται από το οικονοµικό επιτελείο είναι εκείνο του φόρου «Ivie» στην Ιταλία, που επιβλήθηκε επί κυβέρνησης Μόντι το 2011, ενώ εξετάζεται ο συµψηφισµός µε τη φορολογία περιουσίας του κράτους στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Οι δε δείκτες που θα εφαρµοστούν θα κυµαίνονται από 0,8% µέχρι 3%.

3. Φορολόγηση των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό. Εξετάζεται το πώς θα φορολογηθούν καταθέσεις, αµοιβαία, οµόλογα, µετοχές και άλλα «προϊόντα», ενώ προβλέπεται η συνεργασία µε τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού.

4. Θέσπιση ΦΠΑ σε χρηµατοοικονοµικές συναλλαγές. Εκεί µπορούν να ενταχθούν πράξεις όπως η αγοραπωλησία µετοχών, µεριδίων εταιρειών και εξαγορές.

5. Εκτακτη εισφορά στις ενδοοµιλικές συναλλαγές µε επίκεντρο όσες διεξάγονται µεταξύ Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού.

6. Εκτακτη εισφορά επί των ακαθάριστων εσόδων πολυχώρων διασκέδασης ή πολυκαταστηµάτων. Το οικονοµικό επιτελείο έχει εστιάσει σε επιχειρήσεις τύπου Mall και σε κινηµατογράφους Multiplex, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι.

7. Εκτακτη εισφορά στα ακαθάριστα έσοδα των ΕΛ.ΤΑ. Τα Ταχυδροµεία σηµειώνουν µεγάλη κερδοφορία και το 2014 τα ακαθάριστα έσοδά τους ανήλθαν σε 350.864.000 ευρώ.

8. Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που κατέχουν «στόλο» Ι.Χ. Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιχειρήσεις που κατέχουν αυτοκίνητα αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

9. Εκτακτη εισφορά ή φορολόγηση µεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιγνίων. Το οικονοµικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχει άπλετος χώρος για άντληση πόρων από εταιρείες στοιχηµάτων και ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ εκτιµάται ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι µικρές επιχειρήσεις τύπου πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

10. Αύξηση από 5 έως 10% της φορολόγησης των επιχειρήσεων «VLT» (βιντεο-λοταρίες) του ΟΠΑΠ. Ο «κολοσσός» έχει σχέδιο για 660 τέτοια καταστήµατα και το οικονοµικό επιτελείο επιθυµεί η φορολόγηση να φτάνει µέχρι και το 40%. Η συγκεκριµένη κίνηση, ωστόσο, προϋποθέτει την οριστικοποίηση των όρων της συµφωνίας µεταξύ ∆ηµοσίου και ΟΠΑΠ, ώστε να µην καθυστερήσει περαιτέρω η έναρξη λειτουργίας των συγκεκριµένων καταστηµάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.