Μικρές οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις από τη μείωση των φόρων

Τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το νέο έτος, θα νομοθετηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Μικρές οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις από τη μείωση των φόρων

Ποσοτικοποιούνται ημέρα με την ημέρα οι επιπτώσεις από τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στο 2020. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις –τουλάχιστον σε αυτές που ξεπερνούν τα 600 ευρώ τον μήνα- θα φανούν άμεσα από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά θα είναι μικρές της τάξεως των λίγων ευρώ.

Από το τέλος Φεβρουαρίου θα φανεί και η επίπτωση από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους –θα καταργηθεί η σύνδεση με το εισόδημα και θα επιστρέψουμε σε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που ίσχυε επί… ΤΕΒΕ με την καταβολή συγκεκριμένων ποσών ανά μήνα- ενώ τον Μάιο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες επηρεάζοντας όλους τους φόρους μεταβίβασης.

Στα εκκαθαριστικά του Ιουλίου θα φανεί το κέρδος των επιχειρήσεων από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων ενώ μετά τον Ιούλιο της νέας χρονιάς θα μπορούν να υπολογίσουν οι εταιρείες και το κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αρχικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς θα παρουσιαστεί και το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, καθώς ειδικά για τα καινούργια ΙΧ θα πρέπει να ισχύσει διαφορετική κλίμακα υπολογισμού των τελών με βάση τα αυστηρότερα κριτήρια εκπομπής αερίων ρύπων.

Τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το νέο έτος, θα νομοθετηθούν μέσα στον Νοέμβριο. Οι επιπτώσεις τους θα φαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αρχής γενομένης από το τέλος Ιανουαρίου οπότε θα καταβληθεί ο πρώτος μισθός ή η σύνταξη του νέου έτους. Με την νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, οφέλη θα προκύψουν για όλους αλλά θα είναι μικρά.

Έτσι:

1. μισθωτός ή συνταξιούχος με μεικτές αποδοχές 800 ευρώ τον μήνα θα δει μια αύξηση 8,55 ευρώ στον καθαρό μισθό του ο οποίος θα διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα, στα 673 ευρώ

2. Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1200 ευρώ τον μήνα και δύο παιδιά, θα δει τις καθαρές αποδοχές του να αυξάνονται από τα 922 ευρώ τον μήνα στα 937 ευρώ τον μήνα δηλαδή κατά 15 ευρώ.

3. Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1800 ευρώ και δύο παιδιά θα δει αύξηση μόλις 7 ευρώ (από τα 1295 στα 1302 ευρώ). Αν ο εργαζόμενος με τις συγκεκριμένες αποδοχές, δεν έχει παιδιά, η αύξηση στα καθαρά του θα είναι μόλις ένα ευρώ τον μήνα (από τα 1292 στα 1293 ευρώ).

4. Εργαζόμενος με αποδοχές 5000 ευρώ θα πάρει καθαρή αύξηση 13 ευρώ και εργαζόμενος με μεικτό μισθό 10.000 ευρώ τον μήνα θα πάρει αύξηση 107 ευρώ τον μήνα λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, μετά και την καταδικαστική απόφαση από το ΣτΕ, θα πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα και όχι ένα ποσοστό επί του εισοδήματός τους. Η νέα κλίμακα υπολογισμού των εισφορών θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους.

Η πρώτη χρονιά θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή της καθώς θα πρέπει να γίνει και πάλι συμψηφισμός των χρημάτων που έχουν δοθεί από τους ασφαλισμένους μέσα στο 2019 υπό μορφή προκαταβολής με το ποσό που θα προκύψει από την τελική εκκαθάριση η οποία και θα γίνει μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα με αυτή τη διαδικασία, οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν και τις εισφορές του 2020 όπως θα προκύπτουν από το νέο σύστημα υπολογισμού. Τουλάχιστον, στο εξής δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες με προκαταβολές και επανυπολογισμούς.

Από τον Μάιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δεδομένου ότι έχει εγγραφεί πρόβλεψη είσπραξης επιπλέον εσόδων στον προϋπολογισμό του 2020, το πιθανότερο είναι ότι οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν αμέσως για τον υπολογισμό όλων των φόρων μεταβίβασης (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κλπ).

Από το τέλος Αυγούστου, θα μπορεί να «μετρηθεί» το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Για όσες θέσεις εργασίας 8ωρης απασχόλησης προσφέρουν, οι εργοδότες θα κερδίσουν μισή ποσοστιαία μονάδα ενώ η υπόλοιπη μείωση θα γίνει από τον Δεκέμβριο και ουσιαστικά θα φανεί την επόμενη χρονιά. Έναρξη της διαδικασίας μείωσης θα αποτελέσει ο μισθός του Ιουλίου οπότε το μειωμένο ποσό θα εμφανιστεί στη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με το εκκαθαριστικό του 2020 το οποίο θα εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου, θα φανεί και το όφελος από το μεγάλο μέτρο της φετινής χρονιάς που δεν είναι άλλο από την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός συντελεστή 24% για τα κέρδη νομικών προσώπων αλλά και 5% για τα μερίσματα σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 34% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΘΕ ΠΑΡΟΧΗ 30 Ιουν 2020 | 11:47

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων - Ολόκληρη η εγκύκλιος

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ".

ΚΑΛΑ ΝΕΑ 28 Ιουν 2020 | 17:34

Αυξάνονται οι προσωρινές συντάξεις και έρχεται προκαταβολή εφάπαξ - Εξαγγελίες Βρούτση

Στις 9 Ιουλίου, 250.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα εισπράξουν αναδρομικά οκτώ μηνών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Ιουν 2020 | 13:58
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 22 Ιουν 2020 | 07:47

e-ΕΦΚΑ: Ποιες συντάξεις καταβάλλονται σήμερα - To πρόγραμμα των πληρωμών

Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ 20 Ιουν 2020 | 11:21

Πότε καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ σε όσους ήταν σε αναστολή - Έως τις 30 Ιουνίου το Δώρο Πάσχα

Την επόμενη Παρασκευή, θα καταβληθούν τα χρήματα σε 7.000 δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 19 Ιουν 2020 | 11:44

Συντάξεις: Αυξήσεις τον Σεπτέμβριο από 7 έως 250 ευρώ το μήνα - Ποιοι τις δικαιούνται

Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης είναι σχεδιασμένοι ώστε να επιβραβεύουν με υψηλότερη σύνταξη όσους έχουν από 30 έως και 44 χρόνια ασφάλισης.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19 Ιουν 2020 | 11:13

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε καταβάλλονται ποσά και επιδόματα

Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους του ΟΓΑ.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΑΜΚΑ 18 Ιουν 2020 | 20:49

e-ΕΦΚΑ: Όλες οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου

Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι συνταξιούχοι ανάλογα με το ταμείο τους

12 Ιουλ 2020 | 10:14

Κλειδώνει νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα δύο σενάρια

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι που αφορά εκατομμύρια φορολογουμένους

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές