Μικρή ανάκαμψη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Στο 0,4% ανέκαμψε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

mikri-anakampsi-tou-plithwrismou-stin-eurwzwni-ton-oktwbrio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας έτσι κάποια ελπίδα ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού μπορεί να αποφευχθεί.

Η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Οκτώβριο, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο οποίος επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 0,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο.

Οι τιμές των υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση 1,2%, ενώ αύξηση 0,5% σημείωσε ο κλάδος των τροφίμων, του αλκοόλ και των καπνών.

Οι τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής μειώθηκαν 0,1% ετησίως τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 1,8%.

Εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής και της ενέργειας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% τον Οκτώβριο, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται ως ο πυρήνας του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει στόχο να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%, έχει αρχίσει ήδη μέτρα τόνωσης της οικονομίες με αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ τον επόμενο μήνα ξεκινά και τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων. Οπως έχει επισημάνει, θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook