Μήνυμα Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ προς την Ιταλία

Μήνυμα στην Ιταλία έστειλε η Λαγκάρντ με αναφορές στην τήρηση των κανόνων. Νωρίτερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εμφανισθεί με δηλώσεις του καθησυχαστικός.

minuma-lagkarnt-kai-regklingk-pros-tin-italia
SHARE THIS
0
SHARES

Μήνυμα στην Ιταλία έστειλε η Λαγκάρντ με αναφορές στην τήρηση των κανόνων. Νωρίτερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εμφανισθεί με δηλώσεις του καθησυχαστικός. 

Η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες» όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που η κυβέρνηση συμμαχίας λαϊκιστών-ακροδεξιών στη Ρώμη οδεύει να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα.

«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», επέμεινε η Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Ωστόσο, από τη δική του πλευρά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε σημειώσει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω» από αυτό το επίπεδο, απάντησε ο Ρέγκλινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 Φωτό: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook