Follow us

Μήνυμα Στουρνάρα: Απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων - Ανάπτυξη 6,2% φέτος και 1,5% για το 2023

Η ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα έτη, φθάνοντας στο 3,0% το 2024 και στο 2,8% το 2025.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
στουρναρασ

Ανάπτυξη 6,2% για εφέτος και 1,5% (έναντι 1,8% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός) για το 2023 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ωστόσο, η ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα έτη, φθάνοντας στο 3,0% το 2024 και στο 2,8% το 2025. Οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν υπό την προϋπόθεση ότι αφενός η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί και θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, την καλή πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και τη σταθερή αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία. ."

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας υπόκεινται σε αβεβαιότητες και κινδύνους οι οποίοι συνδέονται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες.

Ειδικότερα, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σε περίπτωση (α) περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε εντονότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, (β) υψηλότερου και πιο παρατεταμένου πληθωρισμού, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες αυξήσεις των ονομαστικών αμοιβών και θα έθετε έτσι σε κίνηση μια ανατροφοδοτούμενη άνοδο του πληθωρισμού, (γ) νέου κύματος της πανδημίας, (δ) χαμηλού ποσοστού απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ, (ε) εμφάνισης μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης και (στ) καθυστέρησης στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της οικονομικής πολιτικής. Οι οξυνόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελούν επίσης κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι παρά την πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του φορολογικού βάρους και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει συγκριτικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2021.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης τονίζεται ότι η προβλεπόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι τέτοια που να αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε να αποτραπεί μία φάση δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων, τροφοδοτούμενων από την άνοδο των μισθών.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων, οι προοπτικές για χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η εντεινόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα και αφορούν την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας. Αναγνωρίζεται ωστόσο η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο 9,7%) καθώς και το ότι όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει τον επιχειρησιακό στόχο τους για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ 04 Φεβ 2023 | 09:37

Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν εκδοθούν έως τις 15 Μαρτίου

Αιχμές Χατζηδάκη ότι ο κ. Τσίπρας "πριν τις εκλογές θα τάξει και κάνα οικοπεδάκι".

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 23 Ιαν 2023 | 14:52

Στουρνάρας: Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εφικτή, αλλά δεν θα έρθει αυτόματα

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ και η μείωση του χρέους, δικαιολογούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2023 | 09:09

Σταϊκούρας: Γενναία και ρεαλιστική η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός.

ΣΤΟ ΕΝΔΕΚΑΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 20 Ιαν 2023 | 13:43

ΤτΕ: Kατά 7,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών - Στο 8,5% του ΑΕΠ

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Ιαν 2023 | 10:09

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό - Το χρονοδιάγραμμα για τη νέα αύξηση

Επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 15 Ιαν 2023 | 11:21

Ερχεται "σημαντική αύξηση" στον κατώτατο μισθό: Το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης

Θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΑΠΟ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 14 Ιαν 2023 | 15:38

Πόσο θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας με τον νέο κατώτατο μισθό

Από την 1η Απριλίου θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, με βάση τoν οποίο υπολογίζονται όλα τα επιδόματα ανεργίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 13 Ιαν 2023 | 11:46

Επισπεύδεται η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου - Το χρονοδιάγραμμα

To νέο χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 11 Ιαν 2023 | 14:13

Παράθυρο για αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2023- Πώς επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Παραδοσιακά, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται με το μισό ποσοστό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 11 Ιαν 2023 | 12:06

Μητσοτάκης: Δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού - Θα αυξήσουμε σημαντικά τον κατώτατο μισθό

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή η χρονιά η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν θα ξεφύγει απο το πλαίσιο του προϋπολογισμού.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 10 Ιαν 2023 | 21:30

Χατζηδάκης: Στις αρχές Μαρτίου η εισήγηση για το ύψος του κατώτατου μισθού

Τόνισε ότι η νέα αύξηση θα είναι σημαντική και θα απαντά στην πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 10 Ιαν 2023 | 17:31

Αύξηση κατώτατου μισθού: Σενάριο "έκπληξη" για 780 ευρώ με μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχουν ήδη μπει "στο τραπέζι" της κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Ιαν 2023 | 14:50

Κωστής Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: Θα είναι σημαντική και δίκαιη η αύξηση

Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.