Μήνυμα Χαρδούβελη: Η παραμονή στην Ευρωζώνη απαιτεί συνέπεια

Σταθεροποίηση μετά τις εκλογές και ανοδικό γύρισμα της χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, «βλέπει» ο Γκίκας Χαρδούβελης.

minuma-xardoubeli-i-paramoni-stin-eurwzwni-apaitei-sunepeia
SHARE THIS
0
SHARES

Στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2015, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το 2015 θα υπάρξει ανοδικό γύρισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, η δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η ελληνική οικονομία. Ο ίδιος τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και εάν δεν το κάνει τότε τίθεται θέμα παραμονής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας».

Ακόμη, επισήμανε ότι η χώρα δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους- πιστωτές της αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας εξαρτάται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δανείζεται περίπου 40 δισ. ευρώ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Ι.Γεωργάνας, πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, κ.α..

Ο κ. Γεωργάνας εστίασε στη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας πως μετά τις εκλογές η αβεβαιότητα θα εκτονωθεί και το κόστος που έχει σήμερα η προεκλογική διαδικασία στην οικονομία θα υποχωρήσει, εφόσον η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ.Ζανιάς εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η πορεία της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως οι πολιτικές εξελίξεις έχουν «φρενάρει» την τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε από την πλευρά του πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας και επικέντρωσε στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πόλωση , ώστε να μην χαθούν τα κεκτημένα των προηγουμένων ετών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook