Μηνύματα από το ΔΝΤ λίγο πριν ξεκινήσει η γ' αξιολόγηση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ με την έκθεσή Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μηνύματα από το ΔΝΤ λίγο πριν ξεκινήσει η γ' αξιολόγηση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ με την έκθεσή Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα, μετά το 2022, θα αναπτύσσεται με... ισχνούς ρυθμούς, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ Ζάν Μαρία Μιλέσι-Φερρέτι, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο βάρος του χρέους και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα οι βασικοί λόγοι για την ανωτέρω εκτίμηση του Ταμείου.

Όπως είναι προφανές, η έκθεση, μαζί με τη δεύτερη έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και θα αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η τρίτη αξιολόγηση αλλά και η στάση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, παρότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν κοινό μήνυμα για την ανάγκη ταχειας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

«Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει» είπε o πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι η τεχνική εργασία έχει αρχίσει κι ότι μετά τα μέσα Οκτωβρίου και το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των Θεσμών.

Ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών εμφανίζεται η 23 Οκτωβρίου.
Τι αναφέρει η έκθεση του Ταμείου

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι αναπτυγμένες οικονομίες και η ευρωζώνη το 2022 θα σημειώσουν μέση ανάπτυξη 1,7%, δηλαδή 0,7% υψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Μηνύματα από το ΔΝΤ λίγο πριν ξεκινήσει η γ' αξιολόγηση

«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό ανεργίας και μεγάλη υστέρηση και για αυτό το λόγο όταν θα παγιωθεί η ανάκαμψη περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμα από ότι μεσοπρόθεσμα. Όπως σωστά υποδείξατε υπάρχουν προκλήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές (της ανάπτυξης), καθώς παραμένει το βάρος από ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος μαζί με την ανάγκη να διατηρηθούν αντιστοίχως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επομένως, ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με μια συμφωνία για την μείωση του βάρους του χρέους θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης» δήλωσε ο Ζάν Μαρία Μιλέσι-Φερρέτι, σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον.

Στην έκθεσή του το Ταμείο, κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 στο 1,8% (την άνοιξη, ο πήχης ήταν στο 2,2%), ενώ για το 2018 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 2,6%. Οι νέες προβλέψεις είναι μεν συμβατές με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο για την ανεργία οι προβλέψεις είναι υψηλότερες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος και στο 1,3% το 2018 ενώ η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 22,3% για το 2017 και στο 20,7% για το 2018.

Όπως προαναφέρθηκε οι προβλέψεις για την ανεργία είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι πολύ μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 έχει στηριχτεί στις επιδόσεις του ΕΦΚΑ (δηλαδή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών) αυτή η πρόβλεψη του ΔΝΤ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τους δανειστές όσον αφορά στις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ προβλέπει πολύ ισχυρή ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς της τάξεως του 3,7% και περαιτέρω ανάπτυξη 1,7% στο 4ο τρίμηνο του 2018.

Οι προβλέψεις για Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία

Σημειώνεται επίσης ότι ο οργανισμός αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τον Καναδά, ενώ στάσιμη παρέμεινε η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της έκθεσης είναι η Ρωσία, η οποία αναμένεται να πετύχει ανάπτυξη 1,8% φέτος και 1,6% το 2018, δηλαδή 0,4 και 0,2 μονάδες καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ.

«Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε αποδυναμωμένη ανάπτυξη και ταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΑΠΟ 2022 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 01 Δεκ 2020 | 12:55

ΟΟΣΑ: Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 αλλά ανάπτυξη...μόλις 0,9%

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

767 ΕΚ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 19:05

"Πράσινο φως" από το Eurogroup στην Ελλάδα: Ξεκλειδώνει η δόση των 767 εκατ. ευρώ - Διθύραμβοι Ντόναχιου για τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η απόφαση του Eurogroup ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ - Το tweet Μητσοτάκη.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:40

Πάιατ: Πολυετής η διαδικασία για να πάρει η Ελλάδα μαχητικά F-35

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, λέει ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ διαψεύδοντας δημοσιεύματα.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 29 Νοε 2020 | 16:45

Εντυπωσιακές εικόνες: Η συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου

Συνεκπαίδευση μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου

ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:13

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 17:19

Νηοψία σε τουρκικό πλοίο: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή ο Ερντογάν - "Πυρά" και στο Βερολίνο

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ 25 Νοε 2020 | 10:48

Προκαλεί πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με γλώσσα απειλών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 08:23

Βία κατά Γυναικών: Θύματα 4.900 Ελληνίδες μέσα σε ένα χρόνο - Η Αττική κρατά τα "σκήπτρα"

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960.