Μηνύματα Βρυξελλών: Μη χάνετε χρόνο, κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές

Νέα μηνύματα προς την Αθήνα στέλνουν οι Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα τήρησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μηνύματα Βρυξελλών: Μη χάνετε χρόνο, κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές

Νέα μηνύματα προς την Αθήνα στέλνουν οι Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα τήρησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαρροές αξιωματούχων που έγιναν την Πέμπτη προς το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ στις οποίες επισημαίνεται με νόημα πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά στο επικείμενο Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να σχηματιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα κυβέρνηση μετά το πέρας των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι φαίνεται να ακολουθούν την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», καθώς σύμφωνα με το ΜΝΙ οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ίδια συνεδρίαση. Όπως πάντως έχει σημειωθεί από πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων, το ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν βρίσκεται και δεν μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς θεωρείται ασύμβατο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι διαρροές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι οποίες ουσιαστικά θέτουν το «σφιχτό» πλαίσιο της επόμενης ημέρας για όποια κυβέρνηση αναδειχθή από τις εκλογές.

«Εχουμε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και από την επόμενη, το εννοούμε», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας με νόημα πως αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες «αυτή τη φορά η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική».

Η 1η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει το Μνημόνιο

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωναν την Πέμπτη στο Reuters πως οι διεθνείς πιστωτές περιμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων για το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μνημόνιο και να ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισημαίνει ωστόσο το Reuters, η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει και διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Οι αλλαγές μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω της μεταβαλλόμενης οικονομικής κατάστασης.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι» τόνισε αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης του Eurogroup.

Οι αλλαγές θα είναι απαραίτητες λόγων των νέων οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το πρακτορείο.

«Αν δει κανείς την εξέλιξη του MoU στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα – είναι ένα ζωντανό πράγμα, που το περιεχόμενο του αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Το ίδιο θα ισχύσει και αυτήν την φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους θεσμούς» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters -σε άλλο δημοσίευμα- σε νέες περιπέτειες φαίνεται να οδεύει η ελληνική οικονομία, τη στιγμή που η προκήρυξη των εκλογών οδήγησε για ακόμη μια φορά σε πάγωμα των επενδύσεων. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, οι επενδυτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Reuters: Η οικονομία και πάλι στην εντατική

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με τίτλο «Η ελληνική οικονομία οδεύει και πάλι στην εντατική καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».

«Με τον αποπληθωρισμό να παγιώνεται, τη βιομηχανική βάση να συρρικνώνεται και ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που πρέπει να εφαρμοστεί, η ελληνική οικονομία οδεύει σε ακόμη μία πτώση», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα μάλιστα με προβλέψεις του ΙΟΒΕ που επικαλείται το πρακτορείο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το 2015.

«Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 2% το 2015», δηλώνει στο Reuters, ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανάμεσα στους παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη είναι και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επεβλήθησαν τον Ιούλιο όταν οι τράπεζες έμειναν για κλειστές για μία εβδομάδα, αλλά και το νέο πακέτο διάσωσης το οποίο προβλέπει νέους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις.

«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα αυξηθεί όταν η εποχιακή άνοδος από τον ξεθωριάσει», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος εκτιμά ότι η ανεργία θα αγγίξει το 28% .


Οι εκλογές παγώνουν τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις

Άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει ότι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αυξάνει την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά, ειδικά μετά το φλερτ της Ελλάδας με την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο η δυσπιστία των ξένων επενδυτών παραμένει βαθειά.

Κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν πάντως πως η προοπτική μιας συνεργασίας ή η επιστροφή της συντηρητικής ΝΔ θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την πολιτική αστάθεια αλλά και τον παρατεταμένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

«Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη. Εάν δώσω σε κάποιον τα χρήματά μου, χρειάζομαι κάποια εμπιστοσύνη και αυτή δεν έχει οικοδομηθεί εδώ και πέντε χρόνια από τις κυβερνήσεις» αναφέρει στο Reuters ο M. Wilhelm, ιδρυτής του fund IfK.

Bloomberg: Κυβέρνηση συνασπισμου ψηφίζουν οι επενδυτές

Στις συναντήσεις, που διεξάγονται στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg, οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά από μήνες αντιπαράθεσης για τους όρους του τρίτου προγράμματος βοήθειας και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει το Bloomberg σχολιάζοντας το διήμερο roadshow των ελληνικών εισηγμένων στο Λονδίνο.

Όπως επισημαίνει, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, κεντρικό θέμα είναι ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για τα επόμενα βήματα ανακεφαλαιοποίησής τους, μετά την πρόβλεψη του ποσού των 25 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό.

«Από την αντίστοιχη περυσινή παρουσίαση (roadshow), οι επενδυτές είδαν τις μετοχές των τραπεζών να χάνουν τα τέσσερα πέμπτα των τιμών τους, οδηγώντας στη μείωση κατά 30 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς. Και ενώ η συμφωνία τον Ιούλιο απέτρεψε μία άμεση έξοδο από την ευρωζώνη,τα στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να πείσουν ότι δεν θα προκληθεί νέα αναταραχή από τις εκλογές εντός του μήνα και ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους πιστωτές με την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος», αναφέρει το Bloomberg.

«Σε τελευταία ανάλυση, η προοπτική ανάπτυξης αναμένεται ακόμη να έχει πολλές προκλήσεις», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, που θα μιλήσει αύριο στην εκδήλωση, προσθέτοντας: «Τα μεγάλα προβλήματα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα. Η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο θέμα».

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν θετικά - το ΑΕΠ αυξήθηκε αναπάντεχα στο δεύτερο τρίμηνο - οι οικονομολόγοι αναμένουν νέες ενδείξεις οικονομικής εξασθένησης, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, καθώς τον Ιούλιο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος μετά από το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Είναι θετικό ότι οι ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν τις παρουσιάσεις, επειδή πρέπει να έχουν παρουσία», δήλωσε στέλεχος της Exotic Partners στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Αναμένουμε κάποιας μορφής κυβέρνηση συνασπισμού. Πραγματικά, δεν ενδιαφέρει πλέον ποιοι πρόκειται να μετέχουν σε αυτήν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε