«Η ελληνική αγορά ακινήτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης «παρουσιάζει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αναστρέψουν τις σημερινές αρνητικές προσδοκίες. Για να μετατραπούν, όμως, οι ευκαιρίες σε έργα απαιτείται άλλη πολιτική που θα υπερβαίνει υφιστάμενα εμπόδια και δεν θα προσθέτει νέα», δήλωσε o Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και ανέλυσε τους δύο βασικούς άξονες παρεμβάσεων της πολιτικής του:
1. Μείωση φόρων
Δεσμεύτηκα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρώτη διετία, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων… Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. Έτσι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές απελευθερώνουν πόρους για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην αγορά ακινήτων… Άρση της κυβερνητικής πολιτικής που αποσκοπεί στην εξόντωση των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ)… Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ανταγωνιστικό όχημα συλλογικών επενδύσεων στα ακίνητα. Προτείνουμε, λοιπόν, σταθερό συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3/1000) επί του μέσου όρου των επενδύσεων εξαιρουμένων των κενών χώρων, των ακινήτων υπό ανέγερση και των χρηματικών διαθεσίμων.
2. Προσέλκυση επενδύσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας. Στη Νέα Δημοκρατία, δουλεύουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει στην οικονομία μας ώθηση με σύνθετες πολιτικές κινήτρων, ξένων επενδύσεων, συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων και, πρωτίστως, περικοπής κρατικών δαπανών για την γρήγορη μείωση του φορολογικού βάρους της κοινωνίας».
«Εκτός όμως από τη μείωση των φόρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «ειδικά για τα ακίνητα είναι κορυφαίας σημασίας:
• Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης
• Η προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή και κύριας κατοικίας
• Η διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για την νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση
• Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”».
"Ψέματα, ανικανότητα, φόροι"
Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε ότι «χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγηση, αβεβαιότητα και βαθιά κρίση εμπιστοσύνης» και συμπλήρωσε: «Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Τρίπτυχο που ενισχύεται από τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης. Αν σήμερα οι πιστωτές ζητούν υπερβολικά μέτρα από τη χώρα, και πράγματι πολλά από αυτά που ζητούνται είναι υπερβολικά, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η χώρα έχει απολέσει την αξιοπιστία της. Και αυτή την απώλεια αξιοπιστίας δεν την πληρώνει μόνο η κυβέρνηση, την πληρώνει συνολικά η χώρα. Γι' αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία είναι πραγματικά αποφασισμένη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερη δημοσιονομική χαλαρότητα, ώστε να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό βραχνά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, τα οποία δυστυχώς δεν είναι βιώσιμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Είναι κάτι το οποίο πρώτος είπα στη βουλή, τον Μάιο του 2016. Τότε αντιμετωπίστηκα με ειρωνεία από την κυβέρνηση, σαν να μην είναι ένας σημαντικός στόχος τον οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε».
«Σήμερα όμως βλέπουμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Τι σημαίνει για τη χώρα να πρέπει να δεσμευτεί και πέραν από τη λήξη του προγράμματος στην επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και πόσο δύσκολο είναι να μπορούμε να ξεφύγουμε από μέτρα που πράγματι δεν αντέχουν σε μια λογική κριτική, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι το τίμημα μιας κυβέρνησης η οποία καταράκωσε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η οποία ουδέποτε διεκδίκησε αυτά τα οποία η χώρα αξίζει με συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.