Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων

Θα αναζητηθούν ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων

Την αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που διατέθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Αφού εξαπέλυσε φραστική επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική οικονομική της πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζημίωσε με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τις τράπεζες: «Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες αρχικά με 25 δισ για να μην καταρρεύσουν. Η εύλογη αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν τότε γύρω στα 23 δισ ευρώ και φαινόταν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχαναν τα λεφτά που έβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη. Αποτέλεσμα ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί, καθώς η αξία τους υπολογίζεται σε 1,7 δισ. Συνολικά οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ. Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε: «Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 2015 ψήφισαν και θα ψηφίσουν πάλι μέτρα λιτότητας που κανείς δεν είχε τολμήσει να ζητήσει από ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται μέτρα αντιαναπτυξιακά με υπερφορολόγηση για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα. Στόχος της κυβέρνησης, να παραμείνει στην εξουσία, μία παραμονή που την πληρώνει ακριβά η χώρα με φτωχοποίηση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα δεν αξιοποίησε μία θετική διεθνή συγκυρία. «Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία παρά τις χαμηλές τιμές πετελαίου και την άφθονη φθηνή χρηματοδότηση, την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση στον τουρισμό. Οποιαδήποτε σύγκριση άλλες χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε...» είπε και πρόσθεσε ότι γύρω στα 200 δισ υπολογίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τις συνέπειες του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητές του για να γίνει εύρωστο το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας:

- Αποκατάσταση εμπιστοσύνης που μπορεί να προέλθει μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και από μία αποφασισμένη κυβέρνηση που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το μέλλον, με αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, ευέλικτο κράτος, ιδωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέθεσε το δικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι για να γίνουν επενδύσεις απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί. «Θέλουμε σταθερό φορολογικό σύστημα για πέντε χρόνια που προηγουμένως θα έχει διευρύνει τη βάση του και θα έχει μειώσει τους συντελεστές» διευκρίνισε. Επανέλαβε δε όλο το πακέτο μείωσης της φορολογίας από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

- Νέο ασφαλιστικό, νέα επιχειρηματικότητα με κοινωνική συνοχή.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική από τη μείωση των φόρων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη δέσμευσή του για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με κλειδί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

- Επιστροφή καταθέσεων, με γενικεμένη και καθαρή ρύθμιση, είτε από το εξωτερικό, είτε από τη «στρώμα μπανκ», όπως χαρακτήρισε τα χρήματα που μένουν στα σπίτια. Οι εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 12 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να εμπιστευθούν την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το αδιάθετο ποσό των 27 δισ που έχει περισσέψει από το τρίτο πρόγραμμα, αφού αλλωστε έχει δεσμευτεί με μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

- Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Τα μη εξυπηρετούμενα είναι γύρω στα 100 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σημείωσε ότι απαιτείται η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών -που παραμενει ζητούμενο- ώστε τα στελέχη να μη σκέφτονται τα δικαστήρια, αλλά να κοιτάζουν τη δουλειά τους. Η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν θα αποτελεί απειλή. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να ξεκαθαριστούν. Με σεβασμό του κράτους δικαίου πρέπει να διαγραφούν οριστικά οι ανείσπρακτες οφειλές και να ρυθμιστεί η αποπληρωμή των υπολοίπων.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 07 Αυγ 2020 | 10:49

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Προσλήψεις οδηγών ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης. Προσλήψεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 18:47

Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: "Επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή"

Χαιρετίζει από τη Χάλκη τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΗ 06 Αυγ 2020 | 16:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών"

"Για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ «Δ. Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ» 06 Αυγ 2020 | 15:51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε σήμερα από τη Χάλκη τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού

06 Αυγ 2020 | 13:44

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη από την ακριτική Χάλκη για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

"Να φοράμε τη μάσκα μας και σε εξωτερικούς χώρους" είπε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 06 Αυγ 2020 | 13:43

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ηγέτες: "Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί"

"Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί" αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή της προς τους 14 ηγέτες

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 06 Αυγ 2020 | 11:57

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον μικρό του φίλο, Μιχάλη, στη Ρόδο [βίντεο]

Με τον μικρό του "φίλο", τον Μιχάλη από τη Ρόδο, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του νησιού.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 23:36

Παρατήρηση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο: "Γιατί δεν φοράς μάσκα;" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο που δεν φορούσε μάσκα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 05 Αυγ 2020 | 12:07

Μήνυμα Μητσοτάκη για κορονοϊό: Φοράμε όλοι μάσκα - Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο που είναι το φιλότιμο

"Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 04 Αυγ 2020 | 23:22

Μητσοτάκης για Βηρυτό: "Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια"

Τηλεφώνημα Δένδια στον πρωθυπουργό του Λιβάνου - Γραμμή βοήθειας για τους Έλληνες στη Βηρυτό