Follow us

Μιχάλης Κατρίνης: Μια χρονιά με αβεβαιότητες και προκλήσεις, μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον

Να μιλήσουμε ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης των μισθών ώστε να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ*

Η χώρα διάγει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που, όμως, δε διαχέεται στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

Το 2023 είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και αβεβαιότητες. Η πιθανότητα αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα, η οποία συνδέεται με την οικονομική σταθερότητα.

Η ελληνική οικονομία δείχνει και πάλι τις χρόνιες παθογένειες που εμφανίζει σε συνθήκες κρίσης.

Ποιες είναι αυτές;

Το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας, το υψηλό δημόσιο χρέος που κάνει πάλι την εμφάνιση του σε μια περίοδο αστάθειας και με τα επιτόκια δανεισμού να κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται διαρκώς, χωρίς να υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου είναι απρόβλεπτες.

Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα: απέτυχε στον πτωχευτικό, απέτυχε στον εξωδικαστικό, απέτυχε στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, απέτυχε στο φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων, απέτυχε στις ρυθμίσεις οφειλών σε ΕΦΚΑ-εφορία.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση που και αυτά έχουν προεκλογικό ορίζοντα.

Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ χρησιμοποιούνται για την αφαίμαξη των πολιτών και για να εμφανίζει η κυβέρνηση αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Πλήττει, βέβαια, τα ευάλωτα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη που πληρώνουν ακόμα και εγχώρια προϊόντα, όπως το γιαούρτι και τα αυγά, υψηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, προφανώς, δεν είναι φυσιολογικό, ούτε οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυνατότητες για τη χώρα υπάρχουν, όπως και ευκαιρίες. Αρκεί να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες, να μιλήσουμε με προγραμματικές προτάσεις, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

Να μιλήσουμε ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης των μισθών ώστε να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής αλλά και των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Το έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες της Ε.Ε μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, θα πρέπει να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και να εφαρμοστούν αποτελεσματικές και κυρίως ρεαλιστικές πολιτικές ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους .

Προκύπτει, όμως, και η ανάγκη επανασχεδιασμού της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μην ωφελούνται μόνο λίγοι, ισχυροί και εξωγενείς παράγοντες, αλλά να διασφαλίσουμε την εγχώρια προστιθέμενη αξία και επενδύσεις που θα δώσουν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα και θα δημιουργήσουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στη λειτουργία των θεσμών, στο ίδιο το κράτος. Με αξιοκρατία και διαφάνεια, με έλεγχο και λογοδοσία παντού, με μετρήσιμους δείκτες και αποτελέσματα, με σεβασμό του κράτους δικαίου και των προσωπικών ελευθεριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2023 είναι μια κρίσιμη χρονιά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, να επιβάλλουν μια άλλη πολιτική.

Γιατί η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα, την πρόοδο και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Και είναι στο χέρι τους το δικαίωμα αυτό να γίνει ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

*επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 31 Ιαν 2023 | 13:57

Μάντζος: Δεν υπάρχει εκβιαζόμενος Ανδρουλάκης - Επικίνδυνη η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αναδείχθηκε το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

ΒΟΛΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ 31 Ιαν 2023 | 09:10

Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μετά τον "εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη" - Η απάντηση σε Τσαπανίδου, Βαξεβάνη και Πολάκη

Mαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού του Ν. Ανδρουλάκη.

ΜΠΕΡΔΕΜΑ 30 Ιαν 2023 | 16:48

Πόπη Τσαπανίδου για τις υποκλοπές και τον "εκβιασμό" του Ανδρουλάκη- Πρώτος το είπε ο Γερουλάνος

Η Πόπη Τσαπανίδου απόλογήθηκε για τα υπονοούμενα σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, επικαλούμενη τον Παύλο Γερουλάνο

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 30 Ιαν 2023 | 16:28

"Η Πτώση": Το βιβλίο που αναλύει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ από τα μνημόνια- Μπορούσε να το αποφύγει;

"Η Πτώση", είναι το βιβλίο του Παντελή Καψή για την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και αν υπήρχε τρόπος να το αποφύγει

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ» 30 Ιαν 2023 | 10:06

Η Ζέφη Δημαδάμα εξηγεί γιατί δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς

Η στενή συνεργάτις της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 30 Ιαν 2023 | 09:22

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην Αττική: Οι παλιοσειρές, οι πρώην και το νέο αίμα

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η ανανέωση προσώπων αγγίζει σε ποσοστό το 63%. Το 31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών.

''ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ'' 29 Ιαν 2023 | 18:25

Ανδρουλάκης για εκλογές: Διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα διπλάσιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

"Έχουμε να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος των αγώνων πολλών γενεών" τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ 82% ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 29 Ιαν 2023 | 16:53

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές σε όλες τις περιφέρειες

Ανακοινώθηκαν, μετά από εισήγηση της επιτροπής ψηφοδελτίων το 82% των υποψηφιοτήτων, σχεδόν 350 υποψήφιοι, από τους 400 συνολικά που είναι η πληρότητα των ψηφοδελτίων.

ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Ιαν 2023 | 18:20

Αποχώρησε με αιχμές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Απόστολος Σπυρόπουλος

"Η σημερινή ηγεσία δεν θέλει η δεν μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του συγχρόνου κόσμου και να κοιτάξει το μέλλον. Πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις" αναφέρει ο πρώην συντονιστής τομέων πολιτικής του κόμματος

ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ 28 Ιαν 2023 | 17:31

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: "Κλείδωσαν" οι υποψήφιοι - Έκπλήξεις με Σκουντή, Σαργκάνη και τον γιο του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του γιού του αείμνηστου βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΒΟΥΛΗ 27 Ιαν 2023 | 12:54

Κατρίνης για υποκλοπές: Παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στην Βουλή, στηλίτευσε το επίπεδο αντιπαράθεσης και την τεχνητή οξύτητα που δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 26 Ιαν 2023 | 16:52

ΠΑΣΟΚ σε Χατζηδάκη: Γιατί δεν ενημερώνεται στο αφτί "διά την υποθέσιν του", όπως καλούσε το Μαξίμου τον Ανδρουλάκη;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον Κωστή Χατζηδάκη για τη στάση του αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών και της δικής του παρακολούθησης.

26 Ιαν 2023 | 13:00

Alpha Bank: O εργαζόμενος του αύριο, οι πρακτικές που δομούν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και η αναστροφή του brain drain

Μετασχηματισμός, upskilling εργαζομένων μέσα από Ακαδημίες Εκπαίδευσης και νέες θέσεις εργασίας.