Moody's: Αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος

Η συμφωνία δίνει ανάσα ρευστότητας στη χώρα, σημειώνει ο οίκος Moody's επισημαίνοντας ότι υπάρχει οδικός χάρτης για το χρέος αλλά αβεβαιότητα για τις τελικές λύσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Moody's: Αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος

Η συμφωνία δίνει ανάσα ρευστότητας στη χώρα, σημειώνει ο οίκος Moody's επισημαίνοντας ότι υπάρχει οδικός χάρτης για το χρέος αλλά και αβεβαιότητα για τις τελικές λύσεις. Σε ανάλυσή του που ακολουθεί την αρχική τοποθέτησή του, ο Moody's εκφράζει προβληματισμό για την ικανότητα της χώρας να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί μία «πιστωτικά θετική» («credit positive») εξέλιξη.

Βραχυπρόθεσμα η εξέλιξη βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας, θέτει ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει εις πέρας το σύνολο του προγράμματος προσαρμογής, που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup είναι η βασική προϋπόθεση για να ληφθούν μετά οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Η εκταμίευση 10,3 δισ ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να αποπληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι ομόλογα ύψους 5 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και θα βοηθήσουν το Δημόσιο να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας την οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου Alpona Banerji και Mickaël Gondrand.

«Η ανακοίνωση επίσης συμπεριλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους στα δάνεια του επίσημου τομέα, που δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται», παρατηρούν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν, ότι ελάχιστα μέτρα ανακοινώθηκαν γι αυτό το ζήτημα και παραμένει ασαφές πόσο μακρυά είναι έτοιμοι να πάνε οι πιστωτές της Ελλάδας ώστε να καταστήσουν το χρέος διατηρήσιμο. «Αν και το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει, και επομένως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της διατηρησιμότητας του δανειακού βάρους, η εκταμίευση χρηματοδότησης 10,3 δισ ευρώ απ' τον ESM θα περιορίσει τη χρηματοδοτική δυστοκία και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο β' εξάμηνο της χρονιάς, έπειτα από ύφεση 1,3% που κατεγράφη στο α' τρίμηνο σε ετήσια βάση».

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, αναφέρει ο Moody's έχουν φέρει καθυστέρηση και στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, επαναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης ρευστότητας, καθώς μεταξύ Μαϊου και Δεκεμβρίου πρέπει να επιστραφούν στους δανειστές ποσό συνολικού ύψους 7,5 δισ ευρώ.

Επιπρόσθετα η εκταμίευση της δόσης θα βοηθήσει στη μείωση των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (προμηθευτές, επιστροφές φόρων) που είχαν φθάσει στο ποσό των 5,6 δισ ευρώ ως το τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 888 εκατ. ευρώ απ' το τέλος Δεκεμβρίου.


Φωτο: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 28 Δεκ 2020 | 11:17

MYTILINEOS: Θετική αποτίμηση της κοινωνικής αξίας του Προγράμματος "Χαρί-ζουμε Παιδικά Χαμόγελα"

Πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης από την Mytilineos.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 27 Δεκ 2020 | 08:14

Ιστορική ημέρα: Έναρξη της επιχείρησης "Ελευθερία" στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής – Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Στη 1 το μεσημέρι θα εμβολιαστεί πρώτη η υπεύθυνη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ενώ στις 14:30 θα κάνει το εμβόλιο ο πρωθυπουργός στο Αττικόν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 21 Δεκ 2020 | 13:37

ETEM: Η βέλτιστη επιλογή για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Η ΕΤΕΜ συμμετέχει ενεργά στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ παρέχοντας στους καταναλωτές τα πρωτοποριακά της συστήματα αλουμινίου

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 21 Δεκ 2020 | 11:02

Θεσσαλονίκη: Γιατροί και νοσηλευτές του "Γ.Παπανικολάου" εκπαιδεύτηκαν σε βασικά θέματα εντατικής θεραπείας με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας

Το πρόγραμμα αυτό ,που απευθύνεται σε ιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται εκτός ΜΕΘ, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.