Μoody's: Η άρση των capital controls θετική για τις τράπεζες

Αναμένει ότι η άρση των capital controls θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά προφίλ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μoody's: Η άρση των capital controls θετική για τις τράπεζες

H πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Αυγούστου, είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

«Αναμένουμε ότι η άρση των capital controls θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά προφίλ και τα έσοδά τους, κάτι που είναι credit positive», σημειώνει.

Η άρση των capital controls σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. «Αυτό θα ενθαρρύνει πιθανότατα τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επαναφέρουν στις εγχώριες τράπεζες χρήματα που έχουν εκτός του τραπεζικού συστήματος και είναι πιθανόν να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με την ευκολότερη πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», εξηγεί ο Moody's.

Η αύξηση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια και η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τον Μάρτιο του 2019 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων τους από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είχε φθάσει τα 87 δις. ευρώ ή περίπου το 22% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015, αναφέρει ο οίκος.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά περίπου 12% ή 15 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, «ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Καθώς επανήλθε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για τον ελληνικό κίνδυνο και αυτοί αποδέχονταν ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρο για διατραπεζικές συναλλαγές ρέπος, οι τράπεζες μείωναν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA. Η αποπληρωμή του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών, καθώς τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο κόστος από τον ακριβότερο ELΑ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, και η σταδιακή επάνοδος στην οικονομική ανάπτυξη καθοδηγούν την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 137 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 από 129 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2018».

Ο Moody's σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση στήριξε την προεκλογική της καμπάνια σε μία πλατφόρμα φιλικών για επιχειρήσεις οικονομικών πολιτικών, με επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρει, επίσης, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μειώσεις της φορολογίας για τα νοικοκυριά, με παράλληλη δέσμευση για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κατάργηση των capital controls θα ενισχύσει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις ξένες. «Η έλλειψη επενδύσεων έως τώρα, αποτελεί μία βασική πρόκληση για τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει, προσθέτοντας: «Η άρση των capital controls θα προκαλέσει πιθανόν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα προσφέρουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις τράπεζες, βελτιώνοντας τα βασικά έσοδα και κέρδη τους. Θα χαλαρώσει, επίσης, τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών, ιδιαίτερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και το εμπόριο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα».

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 24 Ιουν 2020 | 12:42

Έρευνα: 8 στους 10 ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Μόνο 1 στους 10 θα εμπιστευόταν μια πλήρως ψηφιακή τράπεζα χωρίς καθόλου καταστήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιουν 2020 | 12:11
ΣΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 22 Ιουν 2020 | 11:37

Η Moody's ζητά μεγαλύτερο "ξεφόρτωμα" κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

Ο οίκος αναφέρεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ/ΛΗΨΗ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 17 Ιουν 2020 | 12:35

Εξ αποστάσεως πλέον το άνοιγμα λογαριασμών στις τράπεζες - Πράσινο φως από την ΤτΕ

θα γίνει σύντομα πραγματικότητα από όλες τις τράπεζες.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ 7ΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 12 Ιουν 2020 | 12:02

Ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Μάιο

Η ρευστότητα προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 21:09

Αποχωρεί από τον ΟΟΣΑ μετά απο 13 χρόνια ο Άνχελ Γκουρία

Είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια ανανέωσε τον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2021.

ΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ 10 Ιουλ 2020 | 18:04

Αυτή είναι η νέα Διοικούσα Επιτροπή για τον IAB Hellas

Ολοκληρώθηκε η 19η Γενική Συνέλευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 15:59

Σαρλ Μισέλ: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πρότεινε μικρότερο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 σε μια προσπάθεια να καταστεί το σχέδιο στήριξης της οικονομίας πιο αρεστό στις φειδωλές βόρειες χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Ιουλ 2020 | 15:37

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Συνολικό ποσό 135,4 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα σε 17.097 δικαιούχους

Η επόμενη πίστωση ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ σε δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 10 Ιουλ 2020 | 14:52

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ - Διαβάστε αναλυτικά

Διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 10 Ιουλ 2020 | 14:48

Κρίση του κορονοϊού: Μέχρι και προσωρινές κρατικοποιήσεις στρατηγικών εταιρειών προτείνει το ΔΝΤ

Η κρίση του κορονοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 14:00

Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων

Οι εργοδότες υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 20 Ιουλίου 2020, το έντυπο.

10 Ιουλ 2020 | 13:14

Η Coca-Cola στην Ελλάδα πρωτοπορεί με την κοινωνική πρωτοβουλία Future Loading, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Coca-Cola με στρατηγικό συνεργάτη το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχεδίασαν και πραγματοποιούν μία κοινωνική, συνεργατική πρωτοβουλία για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στον κλάδο.