Moody's: Πώς η ΕΚΤ σώζει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Ο Moody’s προβλέπει ότι το καθαρό εισόδημα των μεγάλων τραπεζών από τόκους και το καθαρό περιθώριο επιτοκίου θα παραμείνουν υπό πίεση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
moodys

H χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα περιορίσει την πίεση στην κερδοφορία τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο Moody’s σημειώνει ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο του 2020 δείχνει μία σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ φέτος. Όπως αναφέρει, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα έναντι δανείων, οι τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (περίπου 8% του συνολικού ενεργητικού τους) από 12,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ γίνεται αποκλειστικά μέσω του μηχανισμού των μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO), τα οποία έχουν αρνητικό επιτόκιο (-0,5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αυξημένη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα βοηθήσει στο να μετριάσει την πρόκληση για την κερδοφορία τους, καθώς η οικονομική διαταραχή λόγω του κορονοϊού μειώνει τις ευκαιρίες τους για χορηγήσεις ποιοτικών δανείων, διαβρώνει τα έσοδα από τέλη και προμήθειες και οδηγεί σε μικρότερα κέρδη από συναλλαγές και πιθανές ζημιές από επενδύσεις σε αξιόγραφα, σημειώνει ο Moody’s. Η χρηματοδότηση μέσω των LTRO με αρνητικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων σε περίπου 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, με ένα κόστος οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν, "θα στηρίξει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου και την κερδοφορία κατά τη διάρκεια των φετινών οικονομικών δυσκολιών", σύμφωνα με τον οίκο. Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πάνω από 5% φέτος λόγω των σχεδόν δίμηνων περιοριστικών μέτρων και της διαταραχής του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλε περίπου 12% στο ΑΕΠ το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Moody’s προβλέπει ότι το καθαρό εισόδημα των μεγάλων τραπεζών από τόκους και το καθαρό περιθώριο επιτοκίου θα παραμείνουν υπό πίεση λόγω της μείωσης του υπολοίπου των δανείων και των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η επιδείνωση θα είναι περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν έσοδα από τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων για έξι μήνες. "Οι συνεχιζόμενες υψηλές ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων θα επηρεάσουν επίσης αρνητικά την κερδοφορία, αν και η εποπτική εξαίρεση που επιτρέπει στις τράπεζες να μην κατατάσσουν τα δάνεια που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περιορίσει μεγάλες αυξήσεις του πιστωτικού κόστους", προσθέτει ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά τις ιδιωτικές καταθέσεις, ο Moody’s σημειώνει ότι με την επιστροφή τους στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν σημαντικά τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6% το 2019 και κατά περίπου 9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2020. "Δεν αναμένουμε μία μεγάλη μείωση των καταθέσεων των πελατών φέτος, δεδομένου ότι καταθέσεις των επιχειρήσεων που πιθανόν να μειωθούν λόγω της πανδημίας θα αντισταθμιστούν από υψηλότερες λιανικές καταθέσεις λόγω της μειωμένης κατανάλωσης των νοικοκυριών", αναφέρει.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 14:31

Αστεροσκοπείο: Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 13:18

Ανοίγουν τα σύνορα: Από αυτές τις 29 χώρες θα έρθει το πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Εκτός λίστας Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία. Στους επισκέπτες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τυχόν κρούσματα κορονοϊού.

ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ 351 ΔΕΙΓΜΑΤΑ 29 Μαϊ 2020 | 12:49