Follow us

Moody’s: To Ταμείο Ανάκαμψης θα "εκτοξεύσει" την ανάπτυξη της Ελλάδας και θα μειώσει σημαντικά το χρέος

Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα δώσουν φτερά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα, προβλέπει η Moody’s

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020

Ισχυρό μήνυμα δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή του, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι πόροι αυτοί μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρετήσής του όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι λιγότερο βέβαιη.

Moodys αξιλοόγηση 0

Μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα αντιστρέψει μία μακρά περίοδο υποεπενδύσεων σε αυτές τις χώρες της περιφέρειας. Η Moody’s προβλέπει μια ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε αυτές τις χώρες ύψους 1,9% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2021-27. Η Ελλάδα (2,5%) θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την Πορτογαλία (1,9%), την Ισπανία (1,8%) και την Ιταλία (1,6%). Αυτό θα διπλασίαζε ουσιαστικά τις δημόσιες επενδύσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια μετά από μια δεκαετία χαμηλών επενδύσεων μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η πλήρης απορρόφηση των πόρων, όπως τονίζει η Moody’s, θα παρέχει βραχυπρόθεσμη ώθηση στους πιστωτικούς δείκτες των κρατών αυτών. Υποθέτοντας ότι αυτές οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτήν τη χρηματοδότηση της Ε.Ε, ο οίκος εκτιμά ότι η ετήσια ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μέσο όρο το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Όπως εκτιμά οίκος, η πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου θα ωθήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ετησίως την επόμενη επταετία.

Moodys αξιλοόγηση 1

Μείωση των δεικτών του δημόσιου χρέους

Η υψηλότερη ανάπτυξη, η σχετική αύξηση των κρατικών εσόδων και η χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2% συνολικά έως το 2027 σε μέσο όρο, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει και σε αυτό το μέτωπο με μείωση του χρέους/ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία. Τα φθηνότερα δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο των κεφαλαίων ανάκαμψης θα στηρίξουν την βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους και των χωρών, όπως τονίζει ο οίκος, ενώ οι επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση των μελλοντικών πιέσεων δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Moodys αξιλοόγηση 2

Πάντως, όπως επισημαίνει η Moody’s, οι διοικητικές προκλήσεις θα περιορίσουν τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψη. Οι χώρες θα πρέπει να απορροφήσουν αυτήν τη χρηματοδότηση γρήγορα για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει ότι οι διοικητικές ελλείψεις πιθανότατα θα μειώσουν αυτά τα οικονομικά κέρδη σε περίπου 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο το 2021-27. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι έχουν ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης ιστορικά, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν πιο σημαντικά εμπόδια.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι μεταρρυθμίσεις προσφέρουν σημαντικά "όπλα" για την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική αυτών των χωρών, αλλά η εφαρμογή τους είναι λιγότερο σίγουρη. Οι εκταμιεύσεις των πόρων της ΕΕ συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, όπως περιγράφεται από την Κομισιόν. Εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα και τη δυναμική ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Moody’s . Ωστόσο, η Κομισιόν, όπως σημειώνει, έχει αδύναμο ιστορικό επιβολής αυτών των δεσμεύσεων.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ A LA TURCA 20 Μαϊ 2022 | 13:57

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από το "βέτο" Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Εκβιασμοί με το βλέμμα στην Ελλάδα

Πού στοχεύει ο Τούρκος Πρόεδρος με το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 13:08

Ο γερμανικός Τύπος καρφώνει την Τουρκία: Όταν ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είχε επικαλεστεί την απειλή Στάλιν

"Η Τουρκία ζητούσε να ενταχθεί η ίδια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπό την απειλή των επεκτατικών αξιώσεων του Στάλιν" αναφέρει το Spiegel.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:01

Πώς θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες: Οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 14:17

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Χρωστάει 400 δισ. ευρώ και της δίνουν όπλα- Οργή για τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ» 19 Μαϊ 2022 | 10:03

Έντονη ενόχληση στα τουρκικά ΜΜΕ για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: "Τον χειροκρότησαν 37 φορές σε 42 λεπτά" [βίντεο]

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο Τουρκικός Τύπος από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αφού έφτασαν στο σημείο να μετράνε πόσες φορές χειροκρότησαν τον Πρωθυπουργό οι Αμερικανοί νομοθέτες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ F-16 ΚΑΙ ΝΑΤΟ 19 Μαϊ 2022 | 08:09

"Παράπονα" Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχασαν την ισορροπία απένανι σε Ελλάδα και Τουρκία

Εξαιρετική χαρακτήρισε ο Τσαβούσογλου την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αφήνοντας όμως αιχμές για την αμερικανική υποστήριξη στην Ελλάδα

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 11:45

Ελληνικές επιχειρήσεις και startups μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ως 50% της επένδυσης

Δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, νομικής μορφής και έτους ίδρυσης, να χρηματοδοτηθούν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 Μαϊ 2022 | 11:29

Συνάντηση Δένδια- Μπλίνκεν: Στο μενού η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ, τα ενεργειακά και η τουρκική παραβατικότητα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 17 Μαϊ 2022 | 12:01

Η Ελλάδα εξοπλίζεται με μαχητικά F-35: Πότε θα τα παραλάβουμε, πόσο κοστίζουν και οι διαφορές με την προμήθεια Rafale

Η ολοένα και πιο σφιχτή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ φέρνει πιο κοντά την χώρα μας στην απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, γέρνοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Αθήνας.