Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση μετά το πρόγραμμα

H Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις - πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση μετά το πρόγραμμα

Δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αφήνει να εννοηθεί ο επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος εκτίμησε σύμφωαν με την Καθημερινή πως είναι περισσότερο από «όνειρο θερινής νυκτός» η ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου

Ο κ. Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Peterson Foundation τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Πρώτη η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση είπε ο κ Μοσκοβισί ενώ πρόσθεσε πως «κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο».

Για αυτό ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου.

Δεύτερον θα χρειαστεί μία συμφωνία μετά την λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών - η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Τρίτον ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη για μια ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

Τέταρτον μία συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάτι που είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

Νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται».

Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλά υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

Το Bloomberg δε επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ: «Η πρόσφατη τάση στην ελληνική οικονομία ήταν ευνοϊκή» επεσήμανε ο ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Β. Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου για τις πολιτικές της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές» τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: Ο Μοσκοβισί απαντά στην «καθαρή έξοδο» του Τσίπρα

«Προχθές στο Καστελόριζο ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολλοστή φορά για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα το καλοκαίρι μετά από 8 πέτρινα χρόνια», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «στην "καθαρή έξοδο" απαντά σήμερα ο κ. Μοσκοβίσι λέγοντας ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της μετά την 20η Αυγούστου…

Το ΠΑΣΟΚ προσθέτει πως σχετικά «με το τέλος των πέτρινων χρόνων οι προβλέψεις του ΔΝΤ προοιωνίζονται την εφαρμογή τον ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο από το 2019», σημειώνοντας ότι «το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα θα έχει την τύχη που είχαν το σκίσιμο των μνημονίων, η απομείωση του χρέους και η ανάπτυξη που τελικά δεν ήρθε.»

«Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να εφευρίσκει κάθε τόσο και ένα νέο ευχάριστο αφήγημα», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «οφείλει να απολογηθεί για τα πεπραγμένα 3,5 ετών της Κυβέρνησή του:

-Για την υπερφορολόγηση και τα λουκέτα στην αγορά που συρρίκνωσαν τη μεσαία τάξη.

-Για την αμείωτη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και την εξόντωση αυτών που μένουν στη χώρα.

-Για το διωγμό που κήρυξε στην αγροτιά και σε κάθε παραγωγική και κερδοφόρα δραστηριότητα.

-Για τις εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις και τον υπολογισμό των εισφορών 1.000.000 ασφαλισμένων με τα εισοδήματα, ακόμα, του 2015!

-Κυρίως όμως και πάνω από όλα για τη μαύρη τρύπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είναι η ανάπτυξη. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έβλεπαν, αθροιστικά για την τριετία 2015-2017, ανάπτυξη 11% στην Ελλάδα.

-Τι συνέβη και αντί του 11% το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,8% στην τριετία του κ. Τσίπρα;

«Όταν μιλάει ο κ. Τσίπρας για «καθαρή έξοδο», καλό είναι να θυμάται αυτά που έχει ήδη ψηφίσει και παραχωρήσει για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «όταν μιλάει για τα πέτρινα χρόνια, καλό είναι να θυμάται ότι στα μισά σχεδόν από αυτά είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός.Όταν μιλάει ως Πρωθυπουργός, καλό είναι να θυμάται ποια ήταν η στάση του στην αντιπολίτευση και πόσο δίχασε τον Ελληνικό λαό.

Τέλος, σημειώνει ότι «όπως είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δεν υπάρχει οδός διαφυγής για τον κ. Τσίπρα» και τονίζει ότι «οι πολίτες έχουν μνήμη και η κρίση τους θα είναι αμείλικτη για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 25 Σεπ 2020 | 12:37

Νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Θεόδωρος Πελαγίδης [εικόνες]

Ορκίστηκε σήμερα ο Θεόδωρος Πελαγίδης ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων