Μπαράζ αποκρατικοποιήσεων «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τα 6,2 δις. ευρώ, τα 1,2 θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016 κάτι που αναμένεται να συμβεί με την εκταμίευση του ποσού για τα αεροδρόμια.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Μπαράζ αποκρατικοποιήσεων «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ποσό των 6,1 δις. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων στο χρονικό διάστημα από τώρα και μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2018 οπότε ολοκληρώνεται το μνημόνιο.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι, αποτυπώνονται στο καινούργιο μνημόνιο το οποίο προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Από τα 6,2 δις. ευρώ, τα 1,2 θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016 κάτι που αναμένεται να συμβεί με την εκταμίευση του ποσού για τα αεροδρόμια. Το 2017, ο πήχης ανεβαίνει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα: θα πρέπει να εισπραχθούν 3,2 δις. ευρώ ως εξής:

1. 800 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο

2. 800 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο

3. 800 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και

4. 800 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο

Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις και το 2018 προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και άλλα τόσα στο δεύτερο τρίμηνο.

Τόσο η μίνι αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου όσο και η αξιολόγηση του φθινοπώρου είναι γεμάτες από προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη μέσα στον Ιούνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τη συμφωνία για το Ελληνικό από τη Βουλή ενώ τον Ιούλιο θα ανοίξει η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει το 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Μέχρι το φθινόπωρο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση –και μάλιστα για 35 χρόνια- της Εγνατίας Οδού αλλά και των τριών κάθετων αξόνων. Και μόνο αυτό το προαπαιτούμενο θα φέρει ξανά σε διαδικασία… συνεργασίας, τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, μέσα στο φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μια «ομάδα» ΔΕΚΟ η σύνθεση της οποίας θα συναποφασιστεί με τους θεσμούς.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017, περιλαμβάνει και άλλα προαπαιτούμενα τα οποία συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις. Ζητείται:

- Να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων μία δεύτερη ομάδα κρατικών ελεγχόμενων επιχειρήσεων, η οποία θα συμφωνηθεί από κοινού με τους θεσμούς, μετά την οριστικοποίηση ενός μηχανισμού συντονισμού Ταμείου- Κυβέρνησης.

- Το ΤΑΙΠΕΔ να αποτιμήσει τα στοιχεία ενεργητικού των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων και να μεταβιβάσει στο νέο Ταμείο εκείνα, που δεν σχεδιάζει να αναπτύξει.

- Να γίνουν τα κατάλληλα βήματα και να υιοθετηθεί νομοθεσία, εάν χρειαστεί, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εμπλεκόμενων μερών και των ειδικών.

- Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων τους εσωτερικούς κανονισμούς και τους απαιτούμενους νόμους για να διασφαλιστεί η πλήρης λετουργικότητά της.

- Να ολοκληρωθεί η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων θα συσταθεί σε σώμα.

- Να συμφωνηθεί η διαδικασία, βάσει της οποίας θα καθοριστεί η εξαίρεση των εναπομεινάντων χαρτοφυλακίων ακινήτων και κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, που δεν θα μεταφερθούν στο Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων, αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (σ.σ στις 7 Ιουνίου) «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ (Deutsche Telecom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10% καθώς το 4% ανήκει στο ΙΚΑ) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ» 01 Δεκ 2021 | 20:12

"Αυγή" εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε πίσω την εθελούσια, υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης

Εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:21

Ο Παύλος Πολάκης κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και προκαλεί την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη- Τι συνέβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε το νέο παραλήρημα Πολάκη. Αμβισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 30 Νοε 2021 | 13:25

Φίλης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Βαρβαρότητα τα 100 ευρώ πρόστιμο - Απάνθρωπη επιλογή, θα εξαγριώσει πολλούς

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε βαρβαρότητα την απόφαση της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" 30 Νοε 2021 | 13:06

O ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60- Είναι μέτρο τιμωρίας και τους εξοντώνει οικονομικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τα νέα μέτρα τιμωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους άνω των 60.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Νοε 2021 | 10:55

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ενημερωτική καμπάνια δεν συνδέεται με την τροπολογία – Δεν τη διάβασαν καν

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ