"Μπαζούκας" 61 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία: Πώς και πότε θα "πέσουν" στην αγορά

Η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα συνολικό πακέτο 61,5 δις. ευρώ το οποίο θα μπορεί να εκταμιευτεί από αρχές Ιουλίου και μέχρι το 2027.

Από πέντε διαφορετικές πηγές έχει λαμβάνειν η Ελλάδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η αρχή μπορεί να γίνει από τις αρχές Ιουλίου με εκταμίευση κονδυλίων από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ αλλά και με ενεργοποίηση του προγράμματος SURE για την επιδότηση της εργασίας.

Ακολουθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο να διοχετευτεί ακόμη περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Όσο για το νέο "μπαζούκας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –το πακέτο των 750 δις. ευρώ- δύσκολα θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου ακόμη και αν οι αποφάσεις "κλειδώσουν" μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα συνολικό πακέτο 61,5 δις. ευρώ το οποίο θα μπορεί να εκταμιευτεί –δεν είναι απαραίτητο να γίνει χρήση όλων των κονδυλίων κάποια εκ των οποίων θα είναι υπό μορφή δανείων- από αρχές Ιουλίου και μέχρι το 2027 δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνεται και το κονδύλι των 19 δις. ευρώ του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά στο ευρωπαϊκό "τραπέζι" έχουν πέσει αυτή τη στιγμή κοντά στα 2,4 τρις. ευρώ και η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά ότι της αναλογούν ακόμη και 61 δις. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια από το σημερινό ΕΣΠΑ τα οποία αλλάζουν… κατεύθυνση για να χρηματοδοτήσουν άμεσες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού.

Από αυτά τα 61 δις. ευρώ, υπό μορφή ενισχύσεων προγραμματίζεται να δοθούν τα 22,5 δις. ευρώ από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά τα κεφάλαια του νέου πολυετούς προϋπολογισμού που θα καλύψει όλη την περίοδο μέχρι και το 2027. Από τον προϋπολογισμό αυτό, η Ελλάδα προσβλέπει στο να εισπράξει ποσό τουλάχιστον αντίστοιχο με αυτό του προηγούμενου ΕΣΠΑ (δηλαδή περίπου 19 δις. ευρώ) αλλά και αυτό είναι ακόμη "ανοικτό". Όλα τα υπόλοιπα πακέτα είναι υπό μορφή δανείων:

·για το πρόγραμμα Sure -το οποίο αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης- η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσό που δικαιούται η χώρα πάνω από τα 1,4 δις. ευρώ.

·Από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δις. ευρώ η Ελλάδα εκτιμά ότι θα αντλήσει περίπου 3-4 δις. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα "πέσουν" στην αγορά υπό μορφή δανείων προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

·Δάνειο είναι και ένα σημαντικό μέρος του Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε προχθες η Κομισιόν με το σχετικό κονδύλι να διαμορφώνεται στα 10 δις. ευρώ. Βέβαια, όπως αποσαφηνίστηκε χθες, η άντληση του συγκεκριμένου ποσού δεν θα είναι υποχρεωτική για τις χώρες μέλη ούτε θα υπάρχει προϋπόθεση να γίνει χρήση του δανείου προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευτούν και τα ποσά των επιχορηγήσεων.

·Δάνειο, τέλος, συνιστά και το κονδύλι των 3,7 δις. ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο για την Ελλάδα και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Είναι σχεδόν άτοκα δάνεια τα οποία η Ελλάδα μπορεί να εκταμιεύσει μέχρι και το τέλος του 2022 αν το επιθυμεί.

Σημασία για την Ελλάδα δεν έχει πλέον μόνο το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων αλλά και το πότε θα πέσουν τα χρήματα στην αγορά. Η αρχή προβλέπεται να γίνει από τον Ιούλιο με το πρόγραμμα SURE αλλά και την εκταμίευση πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα για χρηματοδότηση έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά από την ΕΕ αλλά ακόμη δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Για το πρόγραμμα δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει χρήση προς το παρόν. Άλλωστε, υπάρχει χρονικό περιθώριο εκταμίευσης μέχρι και το τέλος του 2022.

Από την άλλη, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κανονικά θα πρέπει να τρέξει μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά στο ταμείο Ανάκαμψης -με το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να "στηρίξει" όλους τους προϋπολογισμούς μέχρι και το 2024 με ποσά που να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ ετησίως- στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των προς διάθεση κονδυλίων μέσα στον Οκτώβριο και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να τρέχει από τις αρχές του 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 15:49

Κομισιόν: Μέτρα στήριξης για την Ελλάδα 1,14 δισ ευρώ με διαδικασίες εξπρές

Εγκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μέτρα στήριξης για την Ελλάδα - Θα επωφεληθούν 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» 10 Ιουλ 2020 | 15:02

Μήνυμα Σχοινά για Αγία Σοφία: Ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος

Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 17:43
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 11:48

Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Καταρρέει το αφήγημα ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα εμπροσθοβαρώς

Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση μεγαλύτερη του 10%, αλλά η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 11:15

Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν: Μικρότερη ύφεση φέτος, αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021.

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ» 06 Ιουλ 2020 | 15:31

Παρέμβαση από το Κρεμλίνο για Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Μήνυμα και από την Κομισιόν: "Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών".

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 10:51

Σταϊκούρας: Έρχεται γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου - Ακόμη και κατάργησή της

Εντός Ιουλίου και γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ 29 Ιουν 2020 | 21:48

Γιατί ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε κέφια την Κυριακή; Η χαλαρή βόλτα και η έρευνα αγοράς του υπουργού [Εικόνα]

Στην ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις πανέμορφες Ράχες βρέθηκε την Κυριακή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 29 Ιουν 2020 | 16:56

Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο: "Να επιτευχθεί αλλαγή στη συμπεριφορά της"

"Να λυθούν μέσω του διαλόγου" τα ζητήματα, δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ 26 Ιουν 2020 | 09:30

Λιποθυμία 9χρονης στη Ρόδο: Ο Σταϊκούρας τηλεφώνησε στη μητέρα του παιδιού

"Εγώ δεν ζήτησα βέβαια ελεημοσύνη, το είπα και το ξαναείπα, ζήτησα δουλειά", τόνισε η άνεργη μητέρα.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ 25 Ιουν 2020 | 12:16

Αυτές είναι οι προτάσεις του ΣΕΒ για ριζική αναμόρφωση του ΕΣΠΑ

Στην πράξη τα ΕΣΠΑ δεν έχουν βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ 25 Ιουν 2020 | 12:02

Η ΕΕ ενέκρινε το πακέτο διάσωσης της Lufthansa ύψους 6,6 δισ. ευρώ

Στα τέλη Μαϊου έγινε γνωστό πως η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιουν 2020 | 12:11