Μυστήριο με τη σιγή του ΔΝΤ για τη συμφωνία του Eurogroup

Παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται εκατέρωθεν, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στις εξελίξεις δείχνει να είναι προς το παρόν μάλλον απροσδιόριστη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μυστήριο με τη σιγή του ΔΝΤ για τη συμφωνία του Eurogroup

Ερωτηματικά προκαλεί μέχρι στιγμής η σιγήν ιχθύος που τηρεί το ΔΝΤ σε σχέση με την εντός εισαγωγικών συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Αναλυτές εκτός Ταμείου από την Ουάσινγκτον με τους οποίους συνομίλησε το TheToc εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το αν το κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup έχει αφήσει ικανοποιημένο το ΔΝΤ. Είναι κοινή εκτίμηση πως παρά τους εγχώριους πανηγυρισμούς για εσωτερική κατανάλωση της ελληνικής κυβέρνησης, επί της ουσίας η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει τίποτε απτό παρά μόνο υποσχέσεις για το πρόβλημα του χρέους για πρωτοβουλίες που αν και εφόσον χρειαστεί θα αναληφθούν μετά το 2018.

Είναι χαρακτηριστική η φράση υψηλόβαθμου οικονομικού αναλυτή σε κορυφαίο ινστιτούτο οικονομικής σκέψης στην αμερικανική πρωτεύουσα που δήλωνε ότι "οι Ευρωπαίοι έδειξαν μάλλον να παίρνουν αψήφιστα τις υποδείξεις που τους έκανε η κα Λαγκάρντ στην επιστολή της πριν το Eurogroup". Ωστόσο παρά τα όσα λέγονται και παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται εκατέρωθεν, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στις εξελίξεις δείχνει να είναι προς το παρόν μάλλον απροσδιόριστη.

Που εστιάζει το Ταμείο

Μία εξήγηση αυτού του γεγονότος είναι ότι το Ταμείο έχει υποβαθμίσει πολιτικά και τεχνικά την σημασία του πρόσφατου Eurogroup- γεγονός που εκδηλώθηκε από την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από αυτό- και ετοιμάζεται να παίξει το ρέστα του στο επόμενο που είναι και το ουσιαστικό, εκείνο της 24ης Μαΐου.

Όπως όλα δείχνουν η προσοχή και το ενδιαφέρον από πλευράς ΔΝΤ εστιάζεται στις τεχνικές λεπτομέρειες των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους που τελούν υπό επεξεργασία και αναμένεται να δούμε σε τι βαθμό θα αποτυπώνουν μία ουσιαστική συμβολή για να αποκτήσει το ελληνικό χρέος μία προοπτική βιωσιμότητας στο απώτερο μέλλον, όπως ζητάει το Ταμείο.

Ωστόσο ένας από τους λόγους που σίγουρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ φέρονται να έχουν εκλάβει διόλου θετικά είναι η επιμονή των Ευρωπαίων που επικυρώθηκε στο Eurogroup για την διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων που η πλευρά του Ταμείου θεωρεί πολύ υψηλούς και άπιαστους.

Η σιωπή και το χρυσό χάπι

Γι᾽αυτό και η συμφωνία συνδέεται με δύο στοιχεία που έχουν τεθεί με την ελπίδα για τους Ευρωπαίους να χρυσώσουν το χάπι του Ταμείου: το πρώτο είναι η δέσμευσή τους για περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να θεωρηθεί επαρκώς χρηματοδοτημένο με ευρωπαϊκά φυσικά κεφάλαια και να μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει, και το δεύτερο είναι η μονιμοποίηση σκληρότατων μέτρων που θα έρθουν έναν χρόνο μετά την πρώτη αποτυχία επίτευξης στόχων από την Αθήνα, που η πλευρά του Ταμείου θεωρεί μία τέτοια εξέλιξη σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Η σιωπή του Ταμείου όμως μπορεί σίγουρα να εκληφθεί κι ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας ως δαμόκλειο σπάθη την απειλή της αποχώρησής του, και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι όσο βαθιά ζητά το ΔΝΤ για μία ελάφρυνση χρέους, η πίεση που θα ασκηθεί τα επόμενα 24ωρα θα είναι περισσότερο προς την ελληνική πλευρά.

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα ρίξει όλο το βάρος της εκβιαστικής πίεσής του πλέον προς την Αθηνα και την αυστηροποίηση του λεγόμενου αυτοματοποιημένου κόφτη περικοπών, τον οποίο είχε υιοθετήσει ως πρόταση και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 για να έρθει τέσσερα χρόνια μετά η κυβέρνηση Τσίπρα να τον θέσει σε εφαρμογή με τους σκληρότερους όρους παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Πάντως η σιωπή του Ταμείου κατ᾽άλλους εκλαμβάνεται ακόμα και ως ένδειξη για την πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς την συμμετοχή του ως ακόμα μία άσκηση πίεσης για να φέρει την κατάσταση το επόμενο διάστημα στα δικά του μέτρα και σταθμά σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του από την Ευρώπη και την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ 27 Ιαν 2021 | 19:42
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 27 Ιαν 2021 | 19:15

Ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου:  Έκλεισε στο 0,8% - Αντλήθηκαν 3,5 δις

Ικανοποίηση Σταΐκούρα για το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Ιαν 2021 | 16:19

Reuters: Ισχυρή ζήτηση για το ελληνικό 10ετες ομολόγο - Εντολές για 25 δισ. ευρώ

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε σήμερα για τις εκδόσεις ομολόγων από την Αυστρία και την Ελλάδα.

ΤΟ 2019, Η VODAFONE ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ 27 Ιαν 2021 | 14:53

Δέσμευση του Ομίλου Vodafone για μηδενικές εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα CO2e έως το 2040

Η Vodafone επισπεύδει κατά μια δεκαετία την αρχική φιλοδοξία της να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 19 ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ESM 27 Ιαν 2021 | 13:44

ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:31

Μιχαήλ Κεφαλογιάννης: Αυτός είναι ο project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ποιος είναι ο Κρητικός οικονομολόγος που αναλαμβάνει project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 27 Ιαν 2021 | 13:29

Πανευρωπαϊκή διάκριση για τα Public: Στο top 5 της βραχείας λίστας των European Excellence Awards

Ανάμεσα στους κορυφαίους φιναλίστ πανευρωπαϊκά, στις κατηγορίες National and Regional Campaigns και Brand Relationship.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Ιαν 2021 | 13:01

Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 22 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς.

ΙΣΧΥΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 27 Ιαν 2021 | 10:55

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ 27 Ιαν 2021 | 09:52

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2021 | 22:29

Νέα μέτρα στήριξης: Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 26 Ιαν 2021 | 19:35

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.