Μύθοι και αλήθειες για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Τα βασικά ερωτήματα που συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν αναπάντητα...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μύθοι και αλήθειες για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Το σχέδιο που η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει να «διαρρεύσει» το βράδυ της Πέμπτης περί δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων για τις τράπεζες, αντί να σβήσει τη «φωτιά» που καίει τις τιμές των μετοχών, μάλλον της έριξε περισσότερο λάδι.

Διότι τα βασικά ερωτήματα που συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν αναπάντητα: Ποια είναι η νομική οντότητα που θα δημιουργηθεί; Αυτός ο μηχανισμός θα έχει δικά του κεφάλαια ή θα λειτουργεί αποκλειστικά ως εργαλείο παροχής εγγυήσεων; Αν έχει κεφάλαια από πού θα τα βρεί; Θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» που προορίζεται για το δημόσιο χρέος και η διαχείριση του οποίου τελεί υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας; Αυτός ο μηχανισμός εγγυήσεων παραβιάζει ή όχι την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων; Γιατί τοποθετήθηκε τόσο αρνητικά ο ESM και ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία από την Πέμπτη δεν έχει βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση; Όσο τα ερωτήματα θα παραμένουν αναπάντητα, τόσο θα διατηρείται και το κλίμα αβεβαιότητας.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες –και μάλιστα νωρίτερα από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ώστε τα αποτελέσματα να είναι γνωστά πριν από το τέλος των μνημονίων- δεν έδειξαν ότι απαιτούνται νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου- το θέμα της πιθανότητας να χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις στις τράπεζες έχει παραμείνει «ζωντανό». Μπορεί τα αποτελέσματα των stress tests να ήταν θετικά, μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδας να διαψεύδει όλες τις φημολογίες περί αναγκαιότητας νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης, ωστόσο η φημολογία στην αγορά δεν σταματά και η αφορμή δεν είναι άλλη από την μεγάλη έκταση που έχουν λάβει τα κόκκινα δάνεια. Γιατί αντιμετωπίζονται ως «κακή εξέλιξη» η πιθανότητα να χρειαστούν νέες ενέσεις ρευστότητας; Διότι δεν είναι ξεκάθαρο στην αγορά το ποιος θα βάλει τα λεφτά. Το δημόσιο υπόκειται πλέον σε αυστηρούς περιορισμούς καθώς απαγορεύεται η κρατική ενίσχυση των τραπεζών οι οποίες αν αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να τα λύνουν με τα κεφάλαια των μετόχων τους, των ομολογιούχων και των καταθετών. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες καθώς μόνο τους τελευταίους μήνες οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει πάνω από το 40%. Έτσι, μια πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανάγκαζε τους υφιστάμενους μετόχους να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μην εξαϋλωθεί η θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Επίσης, υπάρχει το «κακό προηγούμενο» καθώς προς το παρόν, όσοι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες, ειδικά μετά το 2015, έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους

Ουσιαστικά, το πρόβλημα για τις τράπεζες έχει να κάνει με τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους που τους έχει θέσει ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Μέχρι το όχι και τόσο μακρινό 2021, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από τα 88-90 δις. ευρώ που είναι σήμερα, περίπου στα μισά. Ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας καθώς για να επιτευχθεί προϋποθέτει πολύ επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών: ακόμη περισσότερους πλειστηριασμούς και μάλιστα σε μια προεκλογική χρονιά, τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές ή ακόμη και διαγραφές χρέους. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση κάτω από την οποία θα λειτουργούν οι τράπεζες, τόσο το χειρότερο και για τον ισολογισμό των τραπεζών.

Το σχέδιο για τον μηχανισμό εγγυήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: στο να δώσει στις τράπεζες ένα μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους, χωρίς να κάνουν μεγάλη ζημιά στους ισολογισμούς τους. Πλέον, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αυτό το «εργαλείο εγγυήσεων» (Asset Protection Scheme) μπορεί να προχωρήσει εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους μεταξύ των οποίων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ QE ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΟΝΩΣΗΣ 11 Νοε 2020 | 19:18

Λαγκάρντ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ για τον Δεκέμβριο, θα εστιάσει στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό και των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων

ΚΟΡΟΝΟ-ΧΡΕΗ 05 Δεκ 2020 | 14:01

Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

05 Δεκ 2020 | 11:26

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αναστολής σύμβασης εργασίας λόγω πανδημίας

Στις 7 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες ή και τους ίδιους τους εργαζόμενους για την αναστολή.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ 05 Δεκ 2020 | 10:00

Γεωργιάδης: Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, θα κλείνουμε το κατάστημά του για όλες τις γιορτές

"Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές", ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Δεκ 2020 | 09:36

Σταϊκούρας για τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται παράταση στην πληρωμή τους - Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εντάσσονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 05 Δεκ 2020 | 09:11

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα δουν αύξηση έως 54 ευρώ – Ποιοι θα υποστούν κούρεμα έως 366 ευρώ [πίνακας]

Οσο περισσότερες είναι οι ημέρες της αναστολής στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στο δώρο Χριστουγέννων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:55

Το έντυπο Ε13 θα υποβάλλουν οι εργοδότες για κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις διανομές προϊόντων

Υποβολή Ε13 από εργοδότες για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται από εργαζομένους τους για διανομή προϊόντων

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.