
Μηνύματα με αποδέκτες τόσο τα εθνικά κέντρα όσο και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων σχετικά με την κοινή άμυνα και τις επενδύσεις απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος με τοποθετήσεις του από το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Με την άλλη του ιδιότητα, δηλαδή αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μεταλλουργίας (Eurometaux), εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της ταχύτητας με την οποία προχωράει η πράσινη μετάβαση βάζοντας στο στόχαστρο τη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλ Φον Ντερ Λάιεων.
Ο ισχυρός άνδρας ανέφερε ότι η πολιτική των δασμών που έχουν ξεκινήσει να επιβάλλουν οι ΗΠΑ αποτελεί ένα ακόμα χαρτί σκληρής ισχύος (σ.σ. Hard Power), ώστε ο Πρόεδρος Trump να πάρει αυτό που θέλει από κάθε εταίρο. Το μόνο που μένει να φανεί είναι εάν αυτή η τακτική θα είναι μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη και θα υπάρχουν οι ανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς θα υπάρξει στασιμοποληθωρισμός με αποτέλεσμα να δούμε αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα, αλλά και να καθυστερήσουν επενδύσεις που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση.
Για την ευρωπαϊκή άμυνα τόνισε πως η ανάγκη αυτή υπήρχε εδώ και δεκαετίες και ότι δεν είναι ένα νέο δεδομένο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στον Κύκλο Ιδεών, η ανάγκη αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει τις δυνατότητές της στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, ενώ άφησε και αιχμές για προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η εξαγορά των φρεγατών Belharra, οι οποίες συνεισέφεραν ελάχιστα στην ανάπτυξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Όσον αφορά το ζήτημα της πράσινης μετάβασης και κυρίως τη σχέση με κράτη που προμηθεύουν την ΕΕ με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, όπως το φυσικό αέριο, ο κ. Μυτιληναίος, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά ποιο είναι το μοντέλο της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς για τη χώρα μας η Ρωσία δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο στην αμυντική πολιτική της Γηραιάς Ηπείρου.
Πρόσθεσε, ότι θα ήταν απαραίτητο να γίνει μία "τύπου" ειρήνη με τη Ρωσία, ώστε τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο είναι το καύσιμο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και είναι αρκετά φθηνότερο σε σχέση με το LNG των ΗΠΑ, ενώ δε θα υφίσταται και η ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας όπως γίνεται με έναν άλλο προμηθευτή που είναι το Κατάρ.
Επενδυτικό κενό 200 δισ. δολάρια στην ευρωπαϊκή άμυνα - Ευκαιρία για την Ελλάδα και την METLEN
Περίπου στα 200 δισ. Δολάρια το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες της όπως προκύπτει από σχετικό γράφημα του Stockholm International Peace Research Institute’s (SIPRI), το οποίο υπολογίζει τα έσοδα των αμυντικών βιομηχανιών σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα βασιζόμενο στα στοιχεία των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του τομέα.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην τρίτη θέση με ελάχιστη αύξηση (σ.σ. Το SIPRI υπολογίζει τους κύκλους εργασιών μεταξύ 2022 και 2023) των εσόδων , δηλαδή 0,2%, και το ποσό να διαμορφώνεται στα 133 δισ. δολάρια.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με έσοδα 317 δισ. Δολαρίων και ανάπτυξη 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ λίγο πιο ψηλά από την Ευρώπη (136 δισ. δολάρια) βρίσκονται η Ασία και η Ωκεανία με αύξηση 5,7%.
Η Ρωσία το 2023 βρέθηκε στη τέταρτη θέση αλλά με πολύ πιο χαμηλές επενδύσεις από την Ευρώπη (25,5 δισ. δολάρια), αλλά ξεχωρίζει ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ανήλθε στο 40%, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από όλες τις περιοχές που εξετάζονται.

Το κενό αυτό είναι ανησυχητικό εν μέσω της παγκόσμιας αστάθειας και με δύο συγκρούσεις στη "γειτονιά" της Μεσογείο και της ΝΑ Ευρώπης, δηλαδή τους πολέμους σε Ισραήλ-Παλαιστίνη και Ουκρανία), αλλά όπως φαίνεται η METLEN βλέπει μία σημαντική ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που μία ημέρα ύστερα από την ομιλία του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ευρωπαϊκή άμυνα, ανακοινώθηκε το προσύμφωνο αγοράς ενός ακινήτου έκτασης 19 στρεμμάτων, εντός της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ σχεδιάζεται και η αγορά ενός ακόμα όμορου σε αυτό ακινήτου, εκτάσεως 8 στρεμμάτων.
Με την κίνηση αυτή ο Όμιλος ενισχύει τη στρατηγική παρουσία της στον τομέα της Άμυνας, επεκτείνοντας το βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου και διαμορφώνοντας ένα σημαντικό αμυντικό hub στην Ελλάδα.
Συνολικά η έκταση θα είναι 60 στρέμματα και θα ειδικεύεται στην κατασκευή αρμάτων, καθώς και εξαρτημάτων, εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών για θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, με προηγμένη τεχνολογία συγκόλλησης και συναρμολόγησης, όπως έχει αναπτυχθεί από τη METLEN την τελευταία τριακονταετία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr