Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του αεριοστροβίλου, του πιο σύγχρονου στην Ευρώπη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αεριοστρόβιλος στο ελληνικό σύστημα και ένας από τους πιο σύγχρονους σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο ενεργειακό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Mytilineos. Πρόκειται για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της νέας υπερσύγχρονης μονάδας ισχύος 826MW και απόδοσης 63,5%, η οποία κατασκευάζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στα τέλη του έτους.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του αεριοστροβίλου, στην οποία έδωσε το παρών ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, αλλά και ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Ν. Μπενρουμπή.

Η παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης. Λίγοι περίμεναν λόγω της πανδημίας ότι το εργοστάσιο θα τελείωνε στην ώρα τους, όμως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης έναρξης λειτουργίας της μονάδας για την ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγγύηση επιτυχίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου ήταν ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos, η παλιά ΜΕΤΚΑ που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι η νέα μονάδα θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε να καταστεί η Mytilineos σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο, το αποδοτικότερο και το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης.

Ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου συντελώντας και στον άλλο μεγάλο στόχο για αυξημένη διείσδυση άνω του 60% των ΑΠΕ. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε τη σημασία της υλοποίησης της επένδυσης παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Η μονάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τονίστηκε κατά την τελετή παραλαβής του αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02 της General Electric, η μονάδα θα έχει ισχύ 826MW και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης, με αποδοτικότητα στο 63,5% και θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις λιγνιτικές μονάδες που η κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στο 25% της ζήτησης το 2020, η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

Παράλληλα σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos.

CRM

Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο, το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος (Capacity Reserve Mechanism), η θέσπιση του οποίου συνδέεται με τη βιωσιμότητα της υλοποίησης νέων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως ΥΠΕΝ ενώ το θέμα θα συζητηθεί και με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μ. Βερστάγκερ, στην επίσκεψη που θα κάνει στην Ελλάδα στις 13 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έγκαιρα διαθέσιμος.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά με ή χωρίς CRΜ καθώς η λειτουργία της είναι κρίσιμη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Νέες επενδύσεις και ομόλογο

Κατά την εκδήλωση για την παραλαβή του νέου αεριοστρόβιλου ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε και τα νέα επενδυτικά σχέδια της Mytilineos για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινά η κατασκευή των πρώτων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1500MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας που εξαγοράστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μάλιστα μέρος της χρηματοδότησης της νέας επένδυσης αναμένεται να προέλθει από το νέο διεθνές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ , η έναρξη της προετοιμασίας του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos εξετάζει την υλοποίηση μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αντίστοιχης με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, η οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία.

"Έχουμε πολλά σχέδια, ο συνδυασμός θερμικών μονάδων, ΑΠΕ, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει να δημιουργεί το πρώτο εναλλακτικό utility στην Ελλάδα από το μοναδικό που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια" τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 14 Μαϊ 2021 | 20:42

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Γουάτσα: "Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη"

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα, επαίνεσε την κυβέρνηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:57

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:53

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

Προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 14 Μαϊ 2021 | 17:05

Ετοιμο σε 36 μήνες το Καζίνο του Ελληνικού- Θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας

Το Ελληνικό είναι μια επένδυση που θα αλλάξει την Αθήνα και θα εγκαινιαστεί το 2025-26

ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 16:29

Ερχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΤΑΞΙΔΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 15:54

Silver Moon: Εντυπωσιάζει το νεότευκτο πλωτό "παλάτι" κρουαζιέρας που κατέπλευσε στη Σούδα [Βίντεο-Εικόνες]

Ένα νεότευκτο υπερπολυτελές πλοίο κρουαζιέρας υψηλών ποιοτικών στάνταρντ, το Silver Moon, θα πλέει φέτος στις ελληνικές θάλασσες.

14 Μαϊ 2021 | 14:59

Κωνσταντίνα Ψαρράκου: Το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα είναι λάθος

Η Γενική Διευθύντρια Marketing & Digital της Παπαστράτος τονίζει ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες γυναίκες - ηγέτες που θα έχουν θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14 Μαϊ 2021 | 12:55

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στην "Αυγή": Είναι ψευδές ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν...13 ώρες την ημέρα

Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για fake news της "Αυγής" σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:39

Θεοχάρης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Είναι 100% σίγουρο, όλα θα πάνε καλά τη φετινή τουριστική χρονιά

Ο κ. Θεοχάρης από το Φόρουμ των δελφών επέκρινε όσους πιστεύουν ότι ο τουρισμός φταίει για την πανδημία, σημειώνοντας ότι όλα θα πάνε καλά φέτος.

ΧΑΡΙΖΕΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ 14 Μαϊ 2021 | 12:17

H Lidl Ελλάς συγκέντρωσε 60.000€ για το "Ελληνικό Παιδικό Χωριό" στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωσε 60.000€ για το "Ελληνικό Παιδικό Χωριό" στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας έμπρακτα το σπουδαίο έργο που επιτελεί.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΔΑΣΜΟΥΣ 72 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ 14 Μαϊ 2021 | 11:29

Τεράστια ποσότητα 340 εκατ. λαθραίων τσιγάρων εντόπισε η ΑΑΔΕ: Η μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου στην Ευρώπη [εικόνες]

Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ευρώπη. Εντοπίστηκαν 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα από την ΑΑΔΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 11:23

Εστίαση, παιδότοποι, λούνα παρκ, εμποροπανήγυρεις: Ποια μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown

Ποια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων παρατείνονται και για τον επόμενο μήνα - Ποιους κλάδους αφορούν.