X

«Ναι» σε νέο δάνειο, «όχι» σε νέα μέτρα λέει η Κυβέρνηση

Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί, σε τι στοχεύει η κυβέρνηση – Αυστηρή εποπτεία για μεταρρυθμίσεις - Πως θα αποφευχθούν τα νέα μέτρα και ο όρος «Μνημόνιο» στη νέα δανειακή σύμβαση

Γράφει: Χρηστος Ζιωτης

Θετική στη χορήγηση ενός νέο δανείου, μόνο εφόσον αυτό δεν συνοδεύεται από πρόσθετα σκληρά μέτρα, εμφανίζεται η Κυβέρνηση. Στον άτυπο διάλογο που ξεκίνησε μέσω του δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel, το οποίο αποκάλυψε έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο διαφαίνονται οι προθέσεις για τη χορήγηση νέου δανείου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών «κλείνει το μάτι» στο ενδεχόμενο αυτό.

Η ελπίδα ότι μπορεί να χορηγηθεί νέο δάνειο μόνο με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, προσκρούει στη στάση που έχει δείξει μέχρι στιγμής η Τρόικα

«Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο δάνειο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 και μέχρι το 2016. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εξαιρετικά απίθανο μία νέα δανειακή σύμβαση να μην συνδυάζεται με ανάλογες δεσμεύσεις προς τους δανειστές για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Εντούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ευπρόσδεκτο το νέο δάνειο, ευελπιστεί ωστόσο ότι αυτό δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. Η ελπίδα ότι μπορεί να χορηγηθεί νέο δάνειο μόνο με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, προσκρούει στη στάση που έχει δείξει μέχρι στιγμής η Τρόικα στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Η προοπτική ενός νέου δανείου οδηγεί σε μία εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση, όπως έγινε και το Νοέμβριο του 2012

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, όπως έχει γίνει γνωστό από τις διαρροές παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, δεν πείθονται ότι με διαρθρωτικά μέτρα μπορεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και αξιώνουν επίμονα από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε εισπρακτικά μέτρα. Επομένως είναι άτοπο να αναμένει κανείς ότι την ώρα που οι δανειστές μας δεν εγκρίνουν την καταβολή της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ χωρίς νέα μέτρα, θα χορηγήσουν με «χαλαρούς όρους» στην Ελλάδα άλλα 20 δισ. ευρώ.

Πάντως η προοπτική ενός νέου δανείου αλλάζει συνολικά πλέον το σκηνικό της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν πλέον να οδηγηθούμε σε μία εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση, όπως έγινε και το Νοέμβριο του 2012, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία νέα δανειακή σύμβαση. Με την οποία μάλιστα θα καλύπτονται τα κενά και οι αστοχίες του δευτέρου Μνημονίου.

Το Γερμανικό υπουργείο φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά στον όρο «Μνημόνιο»

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα από την ευρωζώνη λήγει τον προσεχή Ιούνιο και μετά συνεχίζεται η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ, με ποσά της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, το τρίμηνο. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, υπολογίζεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό των 14-15 δισ. ευρώ το υπολογίζει το ΔΝΤ. Επίσης, στο νέο πακέτο δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.

Στη νέα δανειακή σύμβαση το Γερμανικό υπουργείο φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά στον όρο «Μνημόνιο». Ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος προβληματίζει και τη γερμανική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και στο έγγραφο που διέρρευσε . Τούτο όμως δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος και το καθεστώς αυστηρής εποπτείας στο οποίο θα βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 70% του Χρέους της.

Φωτογραφία: FOSPHOTOS / Μενέλαος Μυρίλλας