Follow us

Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος - Τι αλλάζει στην αγορά

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 240,49 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 6,8% σε σύγκριση με το Μάιο (225,07 ευρώ/MWh).

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο και τον Απρίλιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είχε κινηθεί πτωτικά, καθώς η αγορά είχε φανεί να εξισορροπεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τον Ιούνιο είχαμε τα προβλήματα με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που επηρέασαν εκ νέου την αγορά του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι αναταράξεις να φτάσουν και στην αγορά του ρεύματος.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι για σήμερα η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας αναμένεται να φτάσει στα 296,62 ευρώ/MWh με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 419,69 ευρώ/MWh.

Η ελληνική τιμή υπολείπεται των ευρωπαϊκών, οι οποίες κινούνται αισθητά πάνω από τα 300 ευρώ/MWh με μέγιστη την τιμή στη Σλοβακία (391,36 ευρώ/MWh).

Αλλαγές στην αγορά

Ωστόσο, με τις αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών, η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας δε θα καθορίζει την αποζημίωση όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ως γνωστόν, με την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή των ηλεκτροπαραγωγών, επιδιώκεται να αποσυνδεθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Έτσι, με την εφαρμογή του πλαφόν, κάθε μονάδα δε θα αμείβεται με τη μέγιστη προσφορά που εντάχθηκε στο σύστημα από κάποια μονάδα φυσικού αερίου, αλλά με βάση το ανώτατο όριο αποζημίωσης που έχει καθοριστεί για εκείνη.

Ενώ λοιπόν οι τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής θα αμείβονται με βάση το πλαφόν που θα καθοριστεί και η διαφορά των επιπλέον εσόδων θα καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις για τη μείωση των τιμών ρεύματος στη λιανική αγορά.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία και θα καθορίζει το ύψος του πλαφόν ανά τεχνολογία.

Διαβάστε Επίσης

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ 04 Αυγ 2022 | 15:36
ΣΤΗΝ ΕΡΤ 03 Αυγ 2022 | 21:34

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς επιλέγουμε το φθηνότερο - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

Έκκληση από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ, στους καταναλωτές να διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" στα συμβόλαια που υπογράφουν - Τι άλλαξε από 1η Αυγούστου

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 02 Αυγ 2022 | 11:24

Τι αλλάζει (ξανά) στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τις 20 Αυγούστου

Νέες αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα ισχύσουν από τον Αύγουστο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Αυγ 2022 | 09:50

ΡΑΕ: Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η ΡΑΕ εντόπισε παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ 02 Αυγ 2022 | 08:40

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος παρά το πλαφόν

Η αύξηση στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, αναμένεται να επιβαρύνει τα τελικά κόστη του ρεύματος στη λιανική για τους καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Αυγ 2022 | 23:58

Ρεύμα: Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος των ηλεκτρικών μας συσκευών έως και 200 ευρώ τον χρόνο [Βίντεο]

Χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομούμε ρεύμα και χρήμα - Πώς οι ηλεκτρικές μας συσκευές μπορούν να σώσουν την τσέπη μας αν χρησιμοποιούνται σωστά

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΗΓΕΙ 31 Ιουλ 2022 | 15:53

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Αυγούστου – Τι να προσέχουμε ανά πάροχο και στον τρόπο τιμολόγησης [βίντεο]

"Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου" είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16 – 17 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ 29 Ιουλ 2022 | 08:24

Η ακρίβεια γονατίζει τους Έλληνες: "Ψαλίδι" σε ψώνια, ρεύμα και διακοπές

Το κόστος για τα νοικοκυριά είναι δυσβάστακτο και πολλοί είναι αυτοί που "κόβουν" από παντού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ 28 Ιουλ 2022 | 18:52

Ερευνα: Το 92,3% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το ποσό της επιδότησης Power Pas

Το 17,6% έχει απειληθεί με διακοπή ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο-Το 27,2% δήλωσαν ότι ο μηνιαίος λογαριασμός αντιστοιχεί στο 20%, του μηνιαίου εισοδήματός τους

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ" 28 Ιουλ 2022 | 09:06

Τιμολόγια ρεύματος - Φρένο στα πάγια: Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση - Τι θα προβλέπει

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται νέα παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος. Πώς διαμορφώνονται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 25 Ιουλ 2022 | 14:01

Τι θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό τον Αύγουστο: Στα 16 σεντς η κιλοβατώρα με την επιδότηση

Στα 16 σεντς υπολογίζεται η τιμή της κιλοβατώρας, μετά και την εφαρμογή και της κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 25 Ιουλ 2022 | 12:13

Τα νέα (ονομαστικά) τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο - Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.