Νέα βουτιά στην Ευρώπη – «Γονατίζει» ο Νότος

Η ελληνικοί τριγμοί μεταδίδονται στο Νότο, σχολιάζει το Βloomberg ενώ για νέο Greek Drama κάνει λόγο το CNBC. Συνεχίζεται και σήμερα το sell off στις ευρωαγορές.

nea-boutia-stin-eurwpi--gonatizei-o-notos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στα χαμηλά 13 μηνών υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια οικονομία καθώς και την κατάσταση της ευρωζώνης μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων στην Γερμανία, αλλά και την αυξανόμενη απειλή του αποπληθωρισμού, να τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές, ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η αποτυχημένη έξοδος της Μαδρίτης στις αγορές, όπου άντλησε 3,2 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως τον Οκτώβριο του 2024 και του 2028, έναντι στόχου στα 3,5 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτική του κλίματος αποστροφής ρίσκου που επικρατεί καθώς και των ανανεωμένων φόβων για νεά κρίση στην ευρωζώνη.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,26% ο βρετανικός FTSE 100 1,71%.

Στην ευρω-περιφέρεια τα πράγματα είναι πολύ πιο... άγρια. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ βουλιάζει 3,9%, ο πορτογαλικός PSI κατά 3,5% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,61%.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται κοντά στο 9%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 2,2%, της Ιταλίας στο 2,52% και της Πορτογαλίας στο 3,41%.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι τριγμοί στην ελληνική αγορά μεταδίδονται στον υπόλοιπο Νότο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν το μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 2003.

Για... νέο Greek Drama μιλά το CNBC, σχολιάζοντας την εκτόξευση των ελληνικών ομολόγων σε «απαγορευτικά» επίπεδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook