Follow us

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

Αυτό προβλέπει η δέσμευση που έχουν αναλάβει -ατύπως- οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι και στην κυβέρνηση και εφόσον τηρηθεί θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκιά της κατά 0,5% που σημαίνει ότι και τα επιτόκια των καταθέσεων -κυρίως των προθεσμιακών- θα πρέπει να αυξηθούν επιπλέον κατά 0,25% έως 0,3%. Ομως οι τράπεζες προς το παρόν περνούν τις αυξήσεις επιτοκίων μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις- και όχι στο απλό ταμιευτήριο, το οποίο εξακολουθεί να έχει μηδενική απόδοση- ενώ ακόμη και στις προθεσμιακές θέτουν κριτήρια:

Τη διάρκεια της δέσμευσης, το ύψος της κατάθεσης, τους όρους "σπασίματος" της προθεσμιακής κατάθεσης κλπ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, και οι καθαρές αποδόσεις να συγκρατούνται σε χαμηλότερα επίπεδα και να ανοίγει συνεχώς η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και το αντίστοιχο των χορηγήσεων.

Το "έξυπνο χρήμα", τοποθετείται αυτή τη στιγμή σε προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας (από έναν έως τρεις μήνες) καθώς εκτιμάται ότι σε αυτό το διάστημα θα έχει ξεδιπλωθεί πλήρως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα έχει φανεί που θα κάτσει η… μπίλια όσον αφορά στο ευρωπαϊκό επιτόκιο.

Οι μηνιαίες προθεσμιακές αποταμιεύσεις εξασφαλίζουν απόδοση που κυμαίνεται από το 0,7% έως και το 1,5% για ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ. Για 100.000 ευρώ, η τραπεζικά αγορά προσφέρει αποδόσεις ακόμη και 1,7% (ονομαστικές) ενώ για 200.000 ευρώ το ποσό μπορεί να ανέβει ακόμη και στο 2,3%. Αντίστοιχα, για τις 3μηνες προθεσμιακές καταθέσεις, ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ μπορεί να αποδώσει τόκους της τάξεως των 190-200 ευρώ σε ένα τρίμηνο με ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,5-1,6%.

Διαβάστε Επίσης

Με το τέλος του τριμήνου, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ οπότε και οι αποταμιευτές θα μπορούν να στραφούν σε μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμιακές καταθέσεις εξασφαλίζοντας αποδόσεις που θα ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

Προσοχή, στα επιτόκια καταθέσεων δεν παίζει ρόλο το ονομαστικό επιτόκιο αλλά η ετήσια πραγματική απόδοση (ΣΕΠΕ). Έτσι, ο αποταμιευτής δεν πρέπει να παρασύρεται από ανακοινώσεις με επιτόκια "έως" 3% ή και υψηλότερα καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η απόδοση είναι τριμηνιαία και κλιμακωτή κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ήδη. Για υψηλότερες αποδόσεις πολλοί έχουν στραφεί και στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με τα ετήσιας διάρκειας να προσφέρουν ήδη απόδοση 3,75%.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 16 Μαϊ 2023 | 14:15

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων– Τι κερδίζουμε σήμερα με αποταμίευση 10 χιλιάδες ευρώ

Τι αναμένεται να γίνει με τα επιτόκια για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και τις προθεσμιακές καταθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Μαϊ 2023 | 18:54

Μεγαλώνει η ψαλίδα στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών από αυτές του εξωτερικού - Πόσα χάνουν οι Έλληνες καταθέτες

Το "χάσμα" των επιτοκίων που χωρίζει τους Έλληνες καταθέτες από τους καταθέτες του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 10 Μαϊ 2023 | 16:01

ΕΚΤ: "Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά" - Η Λαγκάρντ αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ 10 Μαϊ 2023 | 11:36

Morgan Stanley για εκλογές: Η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο α' εξάμηνο του 2024 ή στο τέλος του 2023

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 2,5% και το 2,1%, το 2024

ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ 07 Μαϊ 2023 | 09:16

Γιατί 500.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων είναι θωρακισμένοι από νέα αύξηση επιτοκίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν

Θωρακισμένοι 500.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ – Θα δουν ακόμη και μείωση της δόσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Ιουν 2023 | 15:12

Οι πέντε αριθμοί που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους φόρους στην Ελλάδα

Η αύξηση του φόρου στα μερίσματα μπορεί να μην αποδώσει τίποτα εισπρακτικά στο δημόσιο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού ύψους των διανεμόμενων κερδών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουν 2023 | 16:31

Αυτά είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει- Ποιοι δηλώνουν μεγάλα κέρδη, ποιοι ζημίες

Το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων πληρώνεται από τη μια στις 100 επιχειρήσεις.

31 Μαϊ 2023 | 17:10

Yπάρχουν τα 3,5 δισ. ευρώ που θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις επιχειρήσεις; - Η... δημιουργική ασάφεια της Κουμουνδούρου

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε τρεις έκτακτες επιβαρύνσεις στον ενεργειακό κλάδο. Και οι τρεις έχουν νομοθετηθεί, αλλά προς το παρόν έχει καταβληθεί μόνο η μία.

ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 77 ΔΙΣ 30 Μαϊ 2023 | 14:47

Αυτοί έχουν όλο το χρήμα: Το 0,7% των Ελλήνων έχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή 77 δις ευρώ

Το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1000 ευρώ στην τράπεζα ενώ μόλις το 0,7% (δηλαδή ούτε ο ένας στους 100) ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

ΑΛΛΑΓΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 19:18

Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και οι "εξαφανισμένοι" ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφορία θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ 27 Μαϊ 2023 | 12:32

Πώς θα μειώσετε τη δόση του στεγαστικού δανείου ακόμη και κατά 50%

Καθώς ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το φθινόπωρο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Μαϊ 2023 | 12:06

Παράταση του market pass αμέσως μετά τις εκλογές - Τα πέντε μέτρα που έρχονται με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Τα επόμενα μέτρα θα σχεδιαστούν ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2024.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 23 Μαϊ 2023 | 12:04

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα - Έφτασε 3 ευρώ ένας πύραυλος παγωτού - Σχέδιο για νέο market pass

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να μπούμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- στο καλοκαίρι και η ζήτηση για τα παγωτά αρχίζει να ανεβαίνει.