Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα έρευνα: Συνέχιση της λιτότητας βλέπουν 9 στους 10 πολίτες

“Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, παρά την βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν”. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Συγκεκριμένα στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα ή αυτές θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών” το 89% απάντησε ότι “οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών”, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7% απάντηση ότι η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εκφράζουν την πεποίθηση ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Στο ερώτημα “Κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτήν την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση” έναν ποσοστό 67% απάντηση προς τη λάθος, ενώ ποσοστό 27% απάντηση προς τη σωστή. Στο ερώτημα αν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου συνιστά θετική ή αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, το 41% απάντησε “ουδέτερη”, το 30% “θετική” και το 25% “αρνητική”.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, οι πολίτες, στη συντηρητική πλειοψηφία, περιμένουν έναν ενεργό ρόλο του κράτους στη συμβολή διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς το 72% στηρίζει την τριμερή διαπραγμάτευση κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

Το 47% θεωρεί ότι η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών) στον καθορισμό ζητημάτων της παραγωγής και της αγοράς εργασίας θα συμβάλλει θετικά.

Στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων όπως πχ με τη ΓΣΕΕ ή δεν το κρίνετε σκόπιμο;”, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έπρεπε, ενώ μόλις 15% εκτιμά ότι τέτοιες συναντήσεις δεν είναι σκόπιμες. Ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων (αθροιστικά 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, κατά το διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".