Νέα φορολογικά μέτρα που θα «πνίξουν» τη μεσαία τάξη

Στο προσκήνιο θα βρεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Νέα φορολογικά μέτρα που θα «πνίξουν» τη μεσαία τάξη

Στο προσκήνιο θα βρεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016.

Πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι σχεδιάζεται διπλό «χτύπημα» το οποίο θα πλήξει για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», δηλαδή τους φορολογούμενους που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μεσαία ή υψηλά εισοδήματα ή ακόμη και στους ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 150-200.000 ευρώ ή και λιγότερο.

Την επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων τα οποία θα αποδώσουν τόσο μέσα στο 2016 όσο και μέσα στη διετία 2017-2018 επιβεβαίωσε ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον με παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές η οποία ακόμη δεν έχει γίνει.

Μέσω των παρεμβάσεων στη φορολογία εισοδήματος, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα σημαντικό ποσό από τα συνολικά 1,7 δις. ευρώ που πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω νέων μέτρων για τη διετία 2017-2018.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει για ανακατανομή των φορολογικών βαρών εννοώντας ότι οι έχοντες (για την ακρίβεια οι εμφανίζοντες) τα υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να σηκώσουν και περισσότερα βάρη.

Το «εργαλείο» για την ανακατανομή των βαρών, θα επιχειρηθεί να είναι η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά και τα εισοδήματα από ενοίκια ή και άλλες πηγές.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016. Ωστόσο, επειδή αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τη φετινή χρόνια, η διέξοδος που διαφαίνεται είναι να εξασφαλιστούν από φέτος πρόσθετοι φόροι μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης ή της προκαταβολής.

Αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ανταλλάσσονται στοιχεία και πληροφορίες για τα πιθανά μέτρα που θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Και δεύτερο πλήγμα

Το δεύτερο «πλήγμα» εις βάρος της μεσαίας τάξης αναμένεται να προέλθει μέσα από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα επιβληθεί με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός κατά την 1η Ιανουαρίου 2016.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες μετά τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά ο συμπληρωματικός φόρος –επιβάλλεται σήμερα σε όσους έχουν ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ- δεν είναι δυνατόν να αποδώσει τα ίδια έσοδα με το 2015 λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

Με δεδομένο ότι θα γίνουν αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ (δηλαδή τον φόρο ανά ακίνητο) και να επιβάλλει έναν φόρο με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας. Για να μπορέσει όμως ένας τέτοιος φόρος να φέρει στα ταμεία 2,65 δις. ευρώ, θα πρέπει να θεσπιστεί πολύ μικρό αφορολόγητο (όχι πάνω από 40-50.000 ευρώ) και να υπολογιστεί ο φόρος με υψηλούς συντελεστές ακόμη και για μικρές περιουσίες της τάξεως των 100-150.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

100€ ΩΣ 1.000€ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:48

Βενιζέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εστίαση, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς - Να είναι αναλογικό το πρόστιμο

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι πιο σημαντικοί από τα πρόστιμα, είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

ΤΙ ΑΝΑΝΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 02 Δεκ 2021 | 12:38

Κύπρος - Νέα έκτακτα μέτρα: Μόνο με PCR η είσοδος στα αεροδρόμια - Οι επιβάτες θα επιβαρύνονται με τα 15 ευρώ

Από τις 6 Δεκεμβρίου, μέχρι 10 Ιανουαρίου όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες που θα εισέρχονται στην Κύπρο από τα αεροδρόμια, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο PCR.

ΑΠΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 02 Δεκ 2021 | 12:08

Κορονοϊός: Και η Σουηδία παίρνει νέα μέτρα - "Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αβέβαιο χειμώνα"

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επιβάλει νέους περιορισμούς από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 11:00

Πορτογαλία: Εκτιμήσεις για διπλασιασμό κρουσμάτων τα Χριστούγεννα παρά το 87% εμβολιασμένων

Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες 4.670 νέα κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν έδινε σκληρή μάχη με την επιδημία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 10:33

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα - Πώς εντοπίστηκε

Άνδρας που έφθασε στις 26 Νοεμβρίου στην Κρήτη από τη Νότιο Αφρική είναι το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ 02 Δεκ 2021 | 10:01

Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Bundestag - Υποχρεωτικός εμβολιασμός και κλείσιμο της εστίασης προβλέπουν τα νέα μέτρα

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 24.000 ΝΕΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ 02 Δεκ 2021 | 08:05

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις - Νέες ανακοινώσεις σήμερα από Πλεύρη

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την Βουλή.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Δεκ 2021 | 12:31

Μόσιαλος για υποχρεωτικό εμβολιασμό: "Δεν θα μείνει μόνο στους 60+" - Αναπόφευκτο αλλά έπρεπε να είχαν προηγηθεί θετικά μέτρα

"Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική", είπε ο κ. Μόσιαλος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ 01 Δεκ 2021 | 10:42

Μανωλόπουλος: Τολμηρό και γενναίο το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού

"Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν δείχνουν άτομα που νοσούν σοβαρά, αν και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό", είπε ο καθηγητής για τη μετάλλαξη Ομικρον.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 01 Δεκ 2021 | 10:18

Βατόπουλος: Θα φανεί εκ του αποτελέσματος αν επιτύχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Εχουμε τρία όπλα

"Είναι σαφές ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ 01 Δεκ 2021 | 07:22

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Το παρασκήνιο της απόφασης και τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες

Η κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας και η επικοινωνία Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες. Το δρόμο της υποχρεωτικότητας ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 30 Νοε 2021 | 18:21

Κορονοϊός στην Ευρώπη: Πρόστιμα "φωτιά" ακόμα και χιλιάδων ευρώ στους "αρνητές" των μέτρων

Κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυστηροποιούν τόσο τα μέτρα προστασίας για το Covid-19 όσο και τα πρόστιμα που τα συνοδεύουν σε περίπτωση μη τήρησης