Follow us

Νέα «καμπάνα» από τη Moody's για την Attica Bank

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του χαρακτηρίζει αρνητικό για το αξιόχρεο της Attica Bank τον εκ νέου δανεισμό της από τον ELA.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα «καμπάνα» από τη Moody's για την Attica Bank

Η έκδοση από την Attica Bank (Τράπεζα Αττικής) ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου αυτή να αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA, είναι αρνητική για το αξιόχρεό της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του ELA από την Attica Bank έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση του ELA που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες.

«Την περασμένη Δευτέρα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε το αίτημα της Attica Bank να εκδώσει και διακρατήσει ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματός της ομολόγων σε ευρώ, με βάση τον πυλώνα 2 του συνεχιζόμενου κρατικού προγράμματος στήριξης», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα ομόλογα θα είναι επιλέξιμα και μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για την άντληση Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάγκη της Attica Bank να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από τον ELA είναι αρνητική για το αξιόχρεό της (credit negative)».

Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του ELA από την Attica Bank έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση του ELA που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, σημειώνει ο Moody's και εκτιμά ότι η Attica θα είναι σε θέση να αντλήσει περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον ELA, μετά το κούρεμα που επιβάλλεται σε τέτοιες εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Σε περίπτωση που η τράπεζα κάνει πλήρη χρήση του ομολόγου, εκτιμούμε ότι αυτό θα αυξήσει το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανεισμού της από τον ELA σε περίπου 1,3 δις. ευρώ (ή περίπου στο 35% του συνολικού ενεργητικού της) από 970 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο του δανεισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA μειώθηκε στα 48,9 δις. ευρώ τον Αύγουστο (ή περίπου στο 15% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος) από 54,4 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

Η Attica, αναφέρει ο Moody's, αυξάνει τα επιλέξιμα για δανεισμό της από τον ELA ενέχυρα μετά τη σημαντική μείωση των καταθέσεων των πελατών της που ακολούθησε την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα από την ΤτΕ και την ΕΚΤ των ευρημάτων της κοινής έρευνας που έκαναν από τις 16 Μαρτίου 2016 έως τις 27 Μαΐου 2016. Οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας μειώθηκαν σε περίπου 2 δις. ευρώ τον Ιούνιο από 2,1 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώνει ο οίκος, ενώ εκτιμά ότι υποχώρησαν περαιτέρω σε 1,9 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.

ΑΦΟΡΑ 2.500 ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουν 2022 | 11:51

Power Pass: Νέα αίτηση θα κάνουν όσοι αλλάξουν στοιχεία κατοικίας- Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλατφόρμας

Εκ νέου αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν όσοι πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 30 Ιουν 2022 | 09:40

"Χουνέρι" του ΣτΕ στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά - Ψάχνουν πολιτική λύση

Η απόφαση του ΣτΕ που έβαλε "φρένο" στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για νέο γύρο αναδρομικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 30 Ιουν 2022 | 07:45

Βενζίνη - Μικρή υποχώρηση των τιμών: Πού κινούνται σε οκτώ νομούς

Μικρή υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης. Δείτε ενδεικτικά στις τιμές την τελευταία εβδομάδα σε οκτώ νομούς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 30 Ιουν 2022 | 06:55

Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε έως 100 ευρώ για καύσιμα - Σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το fuel pass 2 για την κατανάλωση καυσίμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 29 Ιουν 2022 | 12:45

Στάσσης: Νέα τιμολογιακή πολιτική ΔΕΗ και μέτρα για ενεργειακή επάρκεια

"Καλούμαστε να ορίσουμε μία τιμή, θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα ανακοινώνουμε τις ταρίφες μας πριν την εφαρμογή τους", ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.