Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα

Τον Μάιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη 7000 περιοχών στο σύστημα.

Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα

Το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης φέρνει και αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των πολιτών. Τον Μάιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη 7000 περιοχών στο σύστημα κάτι που με τη σειρά του θα φέρει αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν πιεστικά να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο καθώς, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν την αίτηση υπαγωγής στην πλατφόρμα των κόκκινων δανείων καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα «περάσει» η παράταση για τουλάχιστον 4 μήνες στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και το 50% της δόσης.

Επίσης, μετά την παραδοχή των Ευρωπαίων ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει στο 3,8% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο θα ολοκληρώσει την επόμενη εβδομάδα την προετοιμασία και για την καταβολή του επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Αναλυτικά:

1. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η έκθεση αναφέρεται στη ρητή δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα όπως επίσης και από την διόρθωση του συστήματος ΑΑ-ΓΗΣ με το οποίο υπολογίζεται φορολογητέα αξία στα αγροτεμάχια, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί κρυμμένη αξία συνολικού ύψους άνω των 100 δις. ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «φουσκώσει» το 2020 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ αλλά αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα τα «επιστρέψει» στους πολίτες υπό μορφή νέας μείωσης των συντελεστών υπολογισμού. Κάποιοι βέβαια θα πληρώσουν περισσότερα καθώς θα δουν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου τους να ανεβαίνει σημαντικά. Είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές που είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Εκεί η νέα φορολογητέα αξία μπορεί να είναι και διπλάσια υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη να πληρώσει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ και περισσότερο συμπληρωματικό φόρο. Από τον «κουμπαρά» των πρόσθετων εσόδων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ αν υπάρξει περίσσευμα, θα δοθούν και περίπου 100 εκατ. ευρώ για να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται σε ατομικές περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

2. Ρύθμιση δανείων: Η πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα παραμείνει ανοικτή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη ενώ είναι πιθανό να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη παράταση καθώς ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος: να ετοιμαστεί ένα καινούργιο σύστημα μέσω του οποίου οι ιδιώτες θα ρυθμίζουν όλα τα χρέη τους: στεγαστικά δάνεια, φόρους, εισφορές ακόμη και οφειλές στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ. Η προετοιμασία θα χρειαστεί μήνες και ο στόχος είναι το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020. Έτσι, με τις παρατάσεις της υφιστάμενης πλατφόρμας θα καλυφθεί ο χρόνος ώστε να μην υπάρξει «κενό» για τους οφειλέτες και αυτοί να έχουν πάντα τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

3. Η παραδοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει «περίσσευμα» στον φετινό προϋπολογισμό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για το έκτακτο μέρισμα. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ 05 Σεπ 2020 | 11:38

To Airbnb γίνεται... μακροχρόνια μίσθωση - Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μειώθηκαν έως 25% τα ενοίκια [Πίνακες]

Ήδη, από τον περσινό χειμώνα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισαν από το Airbnb να επιστρέψουν στη μακροχρόνια - παραδοσιακή μίσθωση.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ 02 Σεπ 2020 | 07:45

Κούρεμα ενοικίων: H τελική λύση που προωθεί η κυβέρνηση - Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πώς θα παρεμβαίνει το κράτος για να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης - Το μεγάλο παζάρι για το ύψος των ενοικίων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 24 Αυγ 2020 | 19:57

Με ποιές οφειλές θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης για μειωμένα ενοίκια

Με ποιες οφειλές θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης για μειωμένα ενοίκια - H απόφαση

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΦΙΑ 21 Αυγ 2020 | 11:53

ΑΑΔΕ: Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Ε9 δεν θα είναι διαθέσιμη από σήμερα

Από τις 11 ως τις τρεις σήμερα Παρασκευή η εφαρμογή δεν θα λειτουργεί.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 19 Σεπ 2020 | 08:32

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια - Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ΑΑΔΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Σεπ 2020 | 07:49

Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι είναι οι τυχεροί σε 16 περιοχές [πίνακας]

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ 17 Σεπ 2020 | 08:01

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 3,524 ΔΙΣ. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ 16 Σεπ 2020 | 12:35

Πρωτογενές έλλειμμα 6% και ύφεση 8% για το 2020 "βλέπει" το οικονομικό επιτελείο

Τι δείχνει η Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Αυγούστου - Πρωτογενές έλλειμμα 6% και ύφεση 8%.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ 16 Σεπ 2020 | 07:44

Αποκάλυψη: Μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για δύο χρόνια για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

Πώς θα λειτουργήσει και ποιους θα ωφελήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021.

ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ 15 Σεπ 2020 | 19:05

"Βόμβα" από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ο ΕΦΚΑ κρύβει τις εκκρεμείς συντάξεις

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κατήγγειλε πως ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε να ενημερώσει για τον αριθμό των συντάξεων που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και εκκρεμούν

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 08:07

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Τα ποσά που θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Σεπ 2020 | 07:48

Έως και ένας μισθός "δώρο" για τη μεσαία τάξη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικός πίνακας

Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από τις διατάξεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 13 Σεπ 2020 | 08:39

Εξαγγελίες Μητσοτάκη από ΔΕΘ: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στον μισθό τους - Αναλυτικά παραδείγματα

Τα κέρδη για εργαζομένους και εργοδότες από τις οικονομικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πώς ένας εργαζόμενος θα δει ακόμη και πάνω από 30 ευρώ τον μήνα στον μισθό του.