Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα

Τον Μάιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη 7000 περιοχών στο σύστημα.

Νέες αντικειμενικές, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έκτακτο μέρισμα

Το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης φέρνει και αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των πολιτών. Τον Μάιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη 7000 περιοχών στο σύστημα κάτι που με τη σειρά του θα φέρει αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν πιεστικά να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο καθώς, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν την αίτηση υπαγωγής στην πλατφόρμα των κόκκινων δανείων καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα «περάσει» η παράταση για τουλάχιστον 4 μήνες στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και το 50% της δόσης.

Επίσης, μετά την παραδοχή των Ευρωπαίων ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει στο 3,8% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο θα ολοκληρώσει την επόμενη εβδομάδα την προετοιμασία και για την καταβολή του επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Αναλυτικά:

1. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η έκθεση αναφέρεται στη ρητή δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα όπως επίσης και από την διόρθωση του συστήματος ΑΑ-ΓΗΣ με το οποίο υπολογίζεται φορολογητέα αξία στα αγροτεμάχια, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί κρυμμένη αξία συνολικού ύψους άνω των 100 δις. ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «φουσκώσει» το 2020 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ αλλά αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα τα «επιστρέψει» στους πολίτες υπό μορφή νέας μείωσης των συντελεστών υπολογισμού. Κάποιοι βέβαια θα πληρώσουν περισσότερα καθώς θα δουν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου τους να ανεβαίνει σημαντικά. Είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές που είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος. Εκεί η νέα φορολογητέα αξία μπορεί να είναι και διπλάσια υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη να πληρώσει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ και περισσότερο συμπληρωματικό φόρο. Από τον «κουμπαρά» των πρόσθετων εσόδων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ αν υπάρξει περίσσευμα, θα δοθούν και περίπου 100 εκατ. ευρώ για να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται σε ατομικές περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

2. Ρύθμιση δανείων: Η πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα παραμείνει ανοικτή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη ενώ είναι πιθανό να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη παράταση καθώς ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος: να ετοιμαστεί ένα καινούργιο σύστημα μέσω του οποίου οι ιδιώτες θα ρυθμίζουν όλα τα χρέη τους: στεγαστικά δάνεια, φόρους, εισφορές ακόμη και οφειλές στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ. Η προετοιμασία θα χρειαστεί μήνες και ο στόχος είναι το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020. Έτσι, με τις παρατάσεις της υφιστάμενης πλατφόρμας θα καλυφθεί ο χρόνος ώστε να μην υπάρξει «κενό» για τους οφειλέτες και αυτοί να έχουν πάντα τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

3. Η παραδοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει «περίσσευμα» στον φετινό προϋπολογισμό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για το έκτακτο μέρισμα. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 12 Ιαν 2022 | 13:24

ΚΙΝΑΛ: Νέα βάρη στους αδύναμους με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

"Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές λαϊκές συνοικίες φτάνουν έως και 40%", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2022 | 08:14

Αγορά ακινήτων: Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια - Οι δύο λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NEWDEAL 10 Ιαν 2022 | 09:24

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μειώθηκαν οι τιμές - Αναλυτικά τα ποσοστά

Ελαφρά κάμψη σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Ιαν 2022 | 14:56

Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ [Πίνακας]

Με την αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ.

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΣΤΙΣ 300 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 05 Ιαν 2022 | 11:45

Πόσο θα έρθει ο λογαριασμός ρεύματος του Ιανουαρίου - Οι επιβαρύνσεις και το σχέδιο επιδότησης

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα στο λογαριασμό του ρεύματος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 04 Ιαν 2022 | 20:46

Απάντηση Παπαδημούλη για την "έξωση" σε άνεργη με προβλήματα υγείας- Ανάλγητο και βαρώνο του real estate τον λέει η ΝΔ

Η ΝΔ απαντά στην επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή το δημοσίευμα περί έξωσης σε άνεργη γυναίκα με προβλήματα υγείας

27 Ιαν 2022 | 18:51

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος: Αλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις - Τι δικαιούται τελικά ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μπορεί να φτάσει και στα 600 ευρώ.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.