Νέες αντικειμενικές τιμές,ο ΕΝΦΙΑ και οι έξτρα φόροι

Οι αντικειμενικές αξίες θα πέσουν, οι φόροι όμως θα παραμείνουν στο ύψος τους, δηλαδή πάνω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2016

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Νέες αντικειμενικές τιμές,ο ΕΝΦΙΑ και οι έξτρα φόροι

Οι αντικειμενικές αξίες θα πέσουν, οι φόροι όμως θα παραμείνουν στο ύψος τους, δηλαδή πάνω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2016. Και για να συμβεί αυτό, θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στους περισσότερους φόρους επι των ακινήτων και ειδικά στον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, η όποια μείωση των αντικειμενικών αξιών –υπάρχει σενάριο για άμεση «διόρθωση» ειδικά στο λεκανοπέδιο λόγω ΣτΕ- θα φέρει υψηλότερο φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα που υπάγονται στον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό άνω του 15%. Χιλιάδες ιδιοκτήτες, θα καταλήξουν να επιβαρυνθούν καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα ωφελήσει τους πάντες σε αντίθεση με την αύξηση των συντελεστών που έχει καθολική εφαρμογή

Η αύξηση των συντελεστών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς θα πρέπει:

  • Να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών
  • Να χρηματοδοτηθούν οι επιθυμίες της νέας κυβέρνησης για θέσπιση έστω και μικρού αφορολογήτου (της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ) ώστε να απαλλαγούν από τις μικροχρεώσεις εκατοντάδες χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.

Οριζόντια μείωση της τιμής ζώνης κατά 20% μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη μείωση στο βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό διότι το ποσό του φόρου ανά τετραγωνικό, συνδέεται άμεσα με την τιμή ζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ένα ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1600 ευρώ. Αποφασίζεται οριζόντια περικοπή των αντικειμενικών αξιών κατά 15% και η τιμή ζώνης περιορίζεται στα 1350 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ, αντί να υπολογιστεί με 4,5 ευρώ το τετραγωνικό, θα υπολογιστεί με 3,7 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος θα μειωθεί κατά 18%. Προφανώς, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα είναι εκατομμύρια το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο. Τι αναμένεται λοιπόν; Αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό άνω του 15% έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων. Αντίστοιχα, θα προσαρμοστούν και οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Εκεί, η αλλαγή θα είναι αντίστοιχη: αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα αυξηθούν κατά 15%

Το υπουργείο Οικονομικών, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναφέρει έναν φόρο τύπου ΦΜΑΠ. Δηλαδή, να φορολογεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του καθενός και όχι το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αυτό το σενάριο όμως δύσκολα θα αποφέρει τα προγραμματισμένα φορολογικά έσοδα (πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ το 2016) εξαιτίας του «κατακερματισμού» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Ειδικά αν επιδιωχθεί να υπάρχει ένα μικρό αφορολόγητο, πολλοί μικροιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν τίποτα με αποτέλεσμα η μικρομεσαία και μεσαία ιδιοκτησία να πρέπει να επιβαρυνθεί με πολύ υψηλούς συντελεστές για να συγκεντρωθούν οι φόροι.

Οι αντικειμενικές αξίες

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο άμεσων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος ζήτησε να πάρει στα χέρια του πόρισμα με τις νέες αξίες πριν από την Πρωτοχρονιά (και συγκεκριμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου) δεν είναι και τόσο… αθώα. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα άμεσο κύμα αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, έχει πιέσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κανονικά, οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να έχουν αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι. Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς οι φορολογικές αρχές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κύμα προσφυγών κατά της εγκυρότητας των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ.

Σενάριο που έχει στο συρτάρι το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει την αναπροσαρμογή των αξιών σε δύο… δόσεις. Η πρώτη δόση να γίνει από τις αρχές του νέου έτους –οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για οριζόντιο κούρεμα των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό 15-20% καθώς δεν υπάρχει χρόνος για καλύτερη προετοιμασία και αξιολόγηση ανά περιοχή- και η δεύτερη δόση από την 1/1/2017 με τελικό στόχο την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές.

Μια τέτοια θεμελιακή αλλαγή, θα φέρει τα πάνω-κάτω σε όλους τους φόρους των ακινήτων, κατά κύριο λόγο στον ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές όμως δεν θα περιοριστούν εκεί: θα αγγίξουν όλο το «μπουκέτο» των φόρων στα ακίνητα: φόρο μεταβίβασης, φόρο δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών καθώς η απώλεια φορολογητέας ύλης θα ανέλθει σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για επίσπευση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες –εφόσον δεν αλλάξει εκ νέου- θα υποχρεώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις εξπρές και σε οριζόντιες μεταβολές. Ελλείψει συναλλαγών –οι αγοραπωλησίες πλέον τείνουν στο μηδέν ειδικά μετά την επιβολή των capital controls- αλλά και πραγματικών στοιχείων (οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται πλέον από ανάγκη που σημαίνει ότι το τίμημα πέφτει πολύ κάτω και από το πραγματικό) είναι πλέον πολύ δύσκολο να οριστούν ζώνες που να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Το πιθανότερο είναι να γίνει μια πρώτη «προσέγγιση» για να χαλαρώσει και η πίεση του ΣτΕ και να υπάρξει επανεξέταση των αξιών σε τακτική πλέον βάση (πιθανότατα ανά έτος).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ 06 Οκτ 2021 | 08:46

Μπαράζ ελέγχων της εφορίας για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται

Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται οριστικά στις 31-12-2021 μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 04 Οκτ 2021 | 11:22

Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης ακινήτων: Εως και 1.500 ευρώ για ένα τετραγωνικό

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

01 Οκτ 2021 | 09:21

Ακίνητα: Με το ενοίκιο παίρνεις σπίτι- Ποιους αφορά - Αναλυτικά παραδείγματα

Το σύνθημα "με το νοίκι παίρνεις σπίτι" είναι το "σύνθημα" που κυριάρχησε στην αγορά ακινήτων για όλη την περίοδο από το 2000 έως και το 2008 και σήμερα επιστρέφει.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 01 Οκτ 2021 | 07:08

Αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ από σήμερα - Ποιους αφορά, όλες οι λεπτομέρειες

Παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από αύριο θα κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Σεπ 2021 | 08:40

Γιατί συμφέρει σήμερα η επένδυση σε ένα ακίνητο αντί για καταθέσεις σε τράπεζα: Πόσο εισόδημα αφήνει [πίνακας]

Αναλυτικός πίνακας για τη μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης ενός ακινήτου στην Αττική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Σεπ 2021 | 08:57

Αυτή είναι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε αριθμούς: Το 66% έχει αξία μέχρι 60.000 ευρώ

Το 66,1% των ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 29 Σεπ 2021 | 07:55

Τρίμηνο "φωτιά" για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ολες οι προθεσμίες και το "παραθυράκι" που ανοίγει

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα δοθεί και νέα παράταση στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 28 Σεπ 2021 | 11:06

Σταϊκούρας: Σήμερα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις

Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης - Θα είναι στο ίδιο πακέτο με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ 26 Σεπ 2021 | 10:23

Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΣΕ 2,588 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ 23 Σεπ 2021 | 20:55

ΕΝΦΙΑ 2021: 1,3 εκατ. πολίτες είδαν μειώσεις από 50% έως και 100%

Συνολικός φόρος 2,588 δισ. για 6,214 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,3 εκατ. είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 50% έως και 100%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.