Νέο "εξοικονομώ" με 2 σημαντικές αλλαγές: Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες - Τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την υποβολή

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

Μείωση των ποσοστών επιδότησης, αλλαγή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων τερματισμό της επιδότησης των φωτοβολταϊκών στη στέγη αλλά και των κοινόχρηστων δαπανών των πολυκατοικιών –εκτός και αν συμφωνήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και των κατοικιών τους και συνολικά της πολυκατοικίας όλοι οι ιδιοκτήτες- φέρνει ο νέος γύρος του προγράμματος "εξοικονομώ" ο οποίος θα τρέξει από το φθινόπωρο.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων γι’ αυτό επιβάλλεται χαμηλότερο πλαφόν στο ανώτατο ποσό της επιδότησης. Η πλατφόρμα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο ενώ για πρώτη φορά θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει υψηλό "εισιτήριο" για όποιους κάνουν αίτηση. Βεβαίως, για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα, το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας, θα καλύπτεται από το πρόγραμμα (με ποσό 250 ευρώ αρχικό συν 2 ευρώ ανά τετραγωνικό).

Για έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό της επιδότησης, θα διαμορφώνεται στο 75%. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ το ποσοστό θα πέφτει στο 55% ενώ για εισοδήματος έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 45%. Και πάλι θα υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός έτους από την έγκριση για να ολοκληρωθούν οι δαπάνες αναβάθμισης του κτηρίου.

Διαβάστε Επίσης

Δύο είναι οι ουσιαστικές αλλαγές

1. Η πρώτη έχει να κάνει με τη διαδικασία επιλογής των τελικών δικαιούχων. Δεν θα ισχύσει το "όποιος πρόλαβε-πρόλαβε" που κυριάρχησε στο πρόγραμμα μέχρι τώρα. Ουσιαστικά, η τελική επιδότηση θα γίνει με μοριοδότηση όπου θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που θα προτείνονται (σ.σ θα παίζει ρόλο φυσικά και η τοποθεσία του ακινήτου) όσο και το εισόδημα του ιδιοκτήτη ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα φτωχότερα νοικοκυριά που έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες να χρηματοδοτήσουν από μόνα τους τα έργα.

2. Η δεύτερη έχει να κάνει με τις πολυκατοικίες. Η επιδότηση πολυκατοικιών τύπου Β δεν θα υπάρξει στο καινούργιο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εντάσσονται όσοι θέλουν να επιδοτήσουν αποκλειστικά κοινόχρηστες δαπάνες. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των ιδιοκτητών οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το διαμέρισμα ως κύρια κατοικία προκειμένου να επιδοτούνται και οι κοινόχρηστες δαπάνες. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 10%.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΑΔΑ 30 ΑΤΟΜΩΝ 07 Σεπ 2021 | 18:55

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων - Γίνονται προσαγωγές

Οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα ανήρτησαν πανό και εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 26 Αυγ 2021 | 18:04

"Εξοικονομώ": Μπόνους 10% για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα

Το σχέδιο του Οδηγού του προγράμματος "Εξοικονομώ" που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.