Νέο «καψόνι» στο Eurogroup με την υποδόση των 2,8 δισ.

Μερική εκταμίευση της δόσης αποφάσισε το Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέο «καψόνι» στο Eurogroup με την υποδόση των 2,8 δισ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πολιτικά στην εκταμίευση του 1,1 δισ ευρώ, από τα 2,8 δισ. της δόσης προς την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Η τυπική έγκριση της εκταμίευσης θα πραγματοποιηθεί από τον ESM στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, δεν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί νωρίτερα το ΔΣ. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να γίνει και η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού.

Η εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης θα εξεταστεί στο EWG της 24ης Οκτωβρίου και αφού προηγουμένως η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι εφόσον συμβούν τα ανωτέρω, η συνολική εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι στο δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος προχώρησε η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ωστόσο σημειώνουν ότι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση των Θεσμών για να εκταμιευθεί και το υπολοιπόμενο 1,7 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα επιστρέψουν τα κλιμάκια για την β' αξιολόγηση.

Την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Tο Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup επίσης σημειώνει την περαιτέρω πρόοδο στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO, πρέπει να επιδιωχθούν ως ζήτημα προτεραιότητας, προκειμένου το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για αυτό τον σκοπό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου, για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες και με σαφή εμπειρία και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την περαιτέρω εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup πλέον θα στρέψει την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Iκανοποιημένος ο Τσακαλώτος

«Ηταν πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα», δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά για τεχνικούς λόγους που είναι εντελώς εκτός ελέγχου (δεν έχουμε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου), αποφασίστηκε να περιμένουμε τη συλλογή αυτών των στοιχείων. «Και την καλύτερη θέληση του κόσμου να είχαμε δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τα στοιχεία».

Όταν θα είναι διαθέσιμα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα αποφασιστεί η εκταμίευση, στο EwG της 24ης Οκτωβρίου.

«Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πληρωμή», έτσι το πότε θα δίνονταν το 1,1 δισ. ευρώ ή το 1,7 δισ. ευρώ είναι δευτερεύον θέμα απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Μοσκοβισί: Να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα

Τις ευχαριστίες του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το τέλος του Eurogroup και τόνισε πως η αποδέσμευση του 1,1 δις ευρώ βασίστηκε στην έκθεση συμμόρφωσης και αξιολόγησης για τα προαπαιτούμενα.

«Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε έναν σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας» υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος επί των Οικονομικών Υποθέσεων και πρόσθεσε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016- 2018».

«Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β' αξιολόγηση, είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 19:19

Κορονοϊός-ΕΕ: Εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.