Follow us

Νέο lockdown: Τι ισχύει για εργαζόμενους, εργοδότες, ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιοι δικαιούνται στήριξη

Λίγες ώρες πριν από την ένταξη της χώρας στο καθεστώς του locκdown παρουσιάζεται ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και θα με βάλουν σε αναστολή. Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Η επιχείρηση μου κλείνει υποχρεωτικά με κρατική εντολή. Τι θα πάρω; Η δική μου επιχείρηση δεν κλείνει υποχρεωτικά αλλά πλήττεται. Και εγώ είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και μου κουρεύουν για μια ακόμη φορά το ενοίκιο δηλαδή το εισόδημα.

Λίγες ώρες πριν από την ένταξη της χώρας στο καθεστώς του locκdownκάτι που θα κοστίσει στην οικονομία πολλά δις. ευρώ- παρουσιάζεται ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Το πώς θα αποτυπωθεί αυτό το πακέτο στην τσέπη του καθενός, φαίνεται στα παραδείγματα που ακολουθούν τα οποία και καλύπτουν σε σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων…

Είμαι εργαζόμενος και με βάζουν σε αναστολή…

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εργάζεστε από αύριο και μετά (και για τουλάχιστον μέχρι το τέλος μήνα) ενώ ο εργοδότης δεν θα μπορεί μετά να σας απολύσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Το τι θα εισπράξετε από το κράτος εξαρτάται από τις ημέρες που θα μείνετε σε αναστολή. Η "βάση" επί της οποίας υπολογίζεται η αποζημίωση αυξάνεται στα 800 ευρώ αντί για τα 534 ευρώ και αυτό θα ισχύσει μόνο για τον Νοέμβριο.

Έτσι, αν κάποιος μείνει σε αναστολή για 15 ημέρες, θα λάβει περίπου 550 ευρώ. Το "800άρι" θα το εισπράξουν ολόκληρο όσοι μείνουν για όλο τον μήνα σε καραντίνα όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής και πριν την ένταξη της χώρας στην καραντίνα. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή, δικαιούνται να μην πληρώσουν τις δόσεις φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου και φυσικά να κουρέψουν το ενοίκιό τους κατά 40%. Αντίστοιχα μπορούν να κουρέψουν και το ενοίκιο του παιδιού εφόσον πληρώνει φυσικά ενοίκιο για τη φοιτητική του στέγη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιχείρησή μου "κλείνει" με κρατική εντολή…

Αυτό πιστοποιείται μέσα από τον κατάλογο με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ. Εφόσον έχετε έναν από αυτούς δικαιούστε τα εξής: όλο το προσωπικό να μπει σε καθεστώς αναστολής οπότε να μην πληρώνετε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο το διάστημα της καραντίνας. Το κούρεμα του ενοικίου καθίσταται υποχρεωτικό και θα φτάσει στο 40% και για τον μήνα Νοέμβριο.

Η απευθείας οικονομική ενίσχυση θα έρθει μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Χωρίς να απαιτείται απόδειξη για μείωση τζίρου, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, θα εισπράττει κατ’ ελάχιστο 2000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά δεν θα τα επιστρέφει. Τέλος ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου και οι δόσεις των ρυθμίσεων μπορούν να ανασταλούν και να πληρωθούν μαζί με τα υπόλοιπα χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία, από τον Απρίλιο του 2021 και μετά σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις.

Η επιχείρησή μου είναι πληττόμενη αλλά δεν κλείνει υποχρεωτικά…

Το ποια επιχείρηση είναι πληττόμενη και ποια όχι κρίνεται από το αν ο ΚΑΔ αναγράφεται στον σχετικό κατάλογο που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο. ΟΙ πληττόμενοι επαγγελματίες, για να πάρουν χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, οφείλουν να εμφανίσουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. (ή κατά τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Και πάλι όμως αν χαρακτηριστούν δικαιούχοι, τα μισά χρήματα θα τους χαρίζουν. Δικαίωμα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων δεν υπάρχει όπως γίνεται με τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Υπάρχει το δικαίωμα κουρέματος του ενοικίου κατά 40% όπως επίσης και να μπει το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής προκειμένου να μηδενιστεί για έναν μήνα το μισθολογικό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και μου "κουρεύουν" (πάλι) το εισόδημα…

Αυτή τη φορά, αντί να περιμένετε να γίνει συμψηφισμός του ενός τρίτου της ζημιάς από το κούρεμα ενοικίου με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, θα εισπράττετε το 50% της ζημιάς απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό. Δηλαδή, αν το ενοίκιο είναι 1000 ευρώ και πέσει λόγω του κουρέματος στα 600 ευρώ (μείωση 40%) εσείς θα εισπράξετε τα 200 ευρώ από τα 400 ευρώ απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2022 | 16:34

Κορονοϊός: 2124 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 255 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Περιορίζεται η διασπορά στη χώρα - Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιοχή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2022 | 15:42

Κορονοϊός: 3.708 νέα κρούσματα - 16 θάνατοι και 159 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα παρασκευή 20 Μαΐου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:35

Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν κορονοϊό; - Αποκαλυπτική ανάλυση της Deutsche Welle

Οσοι την είχαν γλιτώσει μέχρι τώρα, θεώρησαν τους τελευταίους μήνες ότι ήταν ζήτημα χρόνου να δεχθούν κι αυτοί "επισκέψεις" από τον κορονοϊό.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:17

Κορονοϊός: Σύσταση CDC για τρίτη δόση εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών

Τα μέλη της επιτροπής έδωσαν το πράσινο φως στη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχισον πέντε μήνες μετά τη δεύτερη.

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ 20 Μαϊ 2022 | 09:26

Συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη για τον θάνατο του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου - Είχε γράψει και το θρυλικό σήμα της ΕΡΤ [βίντεο]

Θλίψη σκόρπισε ανά την υφήλιο η είδηση του θανάτου του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου - Απεβίωσε σε νοσοκομείο του Παρισιού από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Μαϊ 2022 | 17:11

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στη χώρα το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον - Πιο μεταδοτικό και διαφεύγει της ανοσίας

Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού στο κρούσμα κορονοϊού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 19 Μαϊ 2022 | 16:06

Κορονοϊός: 2.251 νέα κρούσματα στην Αττική, 323 στη Θεσσαλονίκη - Η διασπορά στη χώρα

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 19 Μαϊ 2022 | 15:36

Κορονοϊός: 3.928 νέα κρούσματα - 23 νέοι θάνατοι - 160 διασωληνωμένοι

Πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 της Ομικρον στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΘ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ 19 Μαϊ 2022 | 09:04

Μάσκες στα σχολεία: Γιατί δεν θα βγουν μέχρι το τέλος της χρονιάς - Ο Εξαδάκτυλος εξηγεί

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν και μετά από την 1η Ιουνίου να φορούν μάσκες στον χώρο του σχολείου.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. 19 Μαϊ 2022 | 08:55

Έρευνα: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα long Covid-19 ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια αποτρέπουν σε έναν βαθμό τη μακρόχρονη Covid-19, ακόμη κι αν έχουν γίνει μετά την αρχική λοίμωξη.

ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ 19 Μαϊ 2022 | 08:50

Διαφωνία Καπραβέλου: Να φοράμε μάσκες και μετά την 1η Ιουνίου - Δεν τελείωσε η πανδημία [βίντεο]

Κάλεσμα στους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και μετά την 1η Ιουνίου απηύθυνε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ 19 Μαϊ 2022 | 07:16
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ PAHO 18 Μαϊ 2022 | 21:39

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Αυξάνονται ξανά τα κρούσματα κορονοϊού - Η εξήγηση των ειδικών

Την περασμένη εβδομάδα στην Αμερική τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 27,2% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.