Νέο πακέτο ρίχνει στην αγορά η κυβερνηση: Στο 1,4 δισ. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 1,4 δις. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000.

Υπερδιπλασιασμό και στον αριθμό των επιχειρήσεων που θα λάβουν χαμηλότοκο δάνειο απευθείας από το Taxis αλλά και στο ποσό που θα μοιραστεί στην αγορά περιμένει να καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Ιούνιο οπότε και προγραμματίζεται να γίνει ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 1,4 δις. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000 καθώς πλέον θα δίνεται δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ακόμη και στις ατομικές επιχειρήσεις. Ελάχιστα ποσά δεν θα υπάρχουν –όπως συνέβη στον πρώτο γύρο- και το τελικό ποσό που θα λαμβάνει η κάθε πληγείσα επιχείρηση θα καθορίζεται από τη μείωση του τζίρου στην περίοδο Μαρτίου-Απριλίου (ή και Μαίου) αλλά και από τον αριθμό των εργαζομένων που μπήκαν (ή δεν μπήκαν) σε καθεστώς αναστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δανεισμού στον 2ο γύρο δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Το ποσό θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Θα υπάρχει περίοδος αναστολής μέχρι το τέλος του 2021 (περίοδος χάριτος) και δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις έως το 2024. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας και το ποσό θα είναι ακατάσχετο. Ως προς τα χαρακτηριστικά του δεύτερου γύρου θα ισχύσουν τα εξής:

1. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης και οι ατομικές επιχειρήσεις κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Ακόμη και "ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που όμως χρήζουν στήριξης" όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

2. Για την εκπλήρωση του κριτηρίου μείωσης του τζίρου θα λαμβάνεται σίγουρα υπόψη ο κύκλος εργασιών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου (συγκριτικά με τον μέσο κύκλο εργασιών για την προηγούμενη τριετία για το ίδιο διάστημα) ενώ μένει να αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί και ο Μάιος. Στοιχεία διαθέσιμα του μηνός Μαίου. Πλέον, δεν χρειάζεται να αναμένεται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς όσοι θέλουν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή οφείλουν να απομονώνουν την πορεία των εσόδων ανά μήνα (και όχι ανά τρίμηνο όπως επιβάλλει η δήλωση ΦΠΑ) και να την δηλώνουν στην σχετική πλατφόρμα

3. Θα μπορούν να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο και οι εταιρείες που εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει με τον μαθηματικό τύπο του δεύτερου γύρου, θα αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη αποδοθεί από τον πρώτο γύρο.

4. Δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά όπως συνέβη στον πρώτο γύρο. Δηλαδή, δεν θα είναι διασφαλισμένο ότι μια επιχείρηση χωρίς προσωπικό θα παίρνει 2000 ευρώ, μια επιχείρηση με έως 5 άτομα προσωπικό 4000 ευρώ κ.ο.κ.

5. Όσοι δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής, θα επιβραβεύονται με μεγαλύτερα ποσά δανεισμού.

6. Θα υπάρξει ρήτρα μη απόλυσης προσωπικού για μια ακόμη φορά ώστε όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα να μην μπορούν να απολύσουν πιθανότατα για μια περίοδο 8-9 μηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 04 Μαϊ 2021 | 05:20

Με "καύσιμα" 6 δισ. ευρώ η επανεκκίνηση της οικονομίας: Πότε πέφτουν στην αγορά και ποιους αφορούν

Η ενεργοποίηση αυτού του "πακέτου επανεκκίνησης" προγραμματίζεται ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ 03 Μαϊ 2021 | 17:40

Χατζηδάκης για την Εργατική Πρωτομαγιά: Αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας

Στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως έχει μεγάλη σημασία η αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας.

ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2021 29 Απρ 2021 | 18:42

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και τον Μάιο: Όλοι οι κανόνες που θα ισχύουν - Ποιους αφορά

Τι θα ισχύει τον Μάιο για τις αναστολές εργασίας - Από 6/5 οι δηλώσεις

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 29 Απρ 2021 | 10:45

Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή: Να σεβαστούν τα δικαιώματά μας

"Η Εθνική Λυρική Σκηνή να σεβαστεί τα εργασιακά και συγγενικά μας δικαιώματα", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΚΥΑ 29 Απρ 2021 | 06:56

Παράταση της τηλεργασίας έως τις 31 Μαΐου

Παρατείνονται έως και την 31η Μαΐου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΙΚ 28 Απρ 2021 | 09:34

Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάιο: Ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται

Συνεχίζεται και τον Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Απρ 2021 | 08:38

"Τσουνάμι" πληρωμών: Τι μπαίνει από σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Το φετινό δώρο Πάσχα αναμένεται να πληρωθεί σε δύο δόσεις, όπως συνέβη και με το δώρο Χριστουγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Απρ 2021 | 08:51

Τα 8 μέτρα στήριξης για να πάρει μπροστά η οικονομία μέσα στον Μάιο - Ποιοι ευνοούνται

Ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πέσουν τόσο αυξημένες ποσότητες κρατικού χρήματος στην αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Απρ 2021 | 09:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Πώς θα δοθεί 1 δισ. ευρώ μέχρι τη Μ. Πέμπτη - Έως 10 Μαΐου οι αιτήσεις - Όλη η διαδικασία

Χρονικό περιθώριο έως τις 10 Μαϊου θα έχουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για να κάνουν την αίτηση υπαγωγής στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 25 Απρ 2021 | 08:34

Self test: Υποχρεωτικό για τους δημοσίους υπαλλήλους από τη Μ. Δευτέρα - Ξεκινάει η μαζική διάθεση στον γενικό πληθυσμό

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου η υποχρέωση διενέργειας self test σε εβδομαδιαία βάση επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ ακολουθεί ο γενικός πληθυσμός.

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 23 Απρ 2021 | 23:00

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Ποιους εργαζόμενους αφορά - Διευκρινιστική εγκύκλιος

Όλες οι κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους το self test θα είναι υποχρεωτικό - Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 23 Απρ 2021 | 20:06

Self test: Πότε και σε ποιους τομείς είναι υποχρεωτικά - Πόσα καλύπτει το κράτος και πόσα η επιχείρηση

Για ποιους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικά τα self tests - Πόσα από αυτά καλύπτονται από το κράτος, ποιοι επιβαρύνονται με το κόστος τους

ΣΤΙΣ 3 ΜΑΙΟΥ 23 Απρ 2021 | 18:04

Ανοίγει η εστίαση: Έως 6 άτομα ανά τραπέζι, αποστάσεις και απολυμαντικά - Με self test οι εργαζόμενοι

Υποχρεωτικά τα δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους της εστίασης - Απαραίτητη η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.