Νέο ρεκόρ "σπάει" η Ελλάδα - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 το ελληνικό spread

Η σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread "δείχνει" πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Spread και ομόλογα... εκτός Μνημονίου

Στις μόλις 98 μονάδες βάσης έχει συρρικνωθεί το spread μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η διαφορά δηλαδή των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών, και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ένα γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στη σωστή διαχείριση του ελληνικού χρέους όσο και στη σημαντική μείωση του ρίσκου της Ελλάδας στα "μάτια" των επενδυτών. Αυτή η εξέλιξη σαφώς διευκολύνει μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τον ΟΔΔΗΧ να συνεχίζει την εμπροσθοβαρή στρατηγικη εκδοτικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασφαλώς η επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση PEPP της ΕΚΤ έχει βοηθήσει στο να κρατηθούν οι ελληνικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, η Ελλάδα έχει πολλούς άλλους... άσσους στο μανίκι, οι οποίοι αφορούν τόσο το προφίλ του ελληνικού χρέους όσο και την "έξυπνη" στρατηγική του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα, βγαίνοντας συχνά στις αγορές με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παρά τα δύο sell-off που έχουν χτυπήσει την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης γενικότερα αυτό το έτος, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο-Μάιο, οδηγώντας τις αποδόσεις μακριά από τα ιστορικά χαμηλά που είχαν αγγίξει σε πολλές περιπτώσεις, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν σημειώνοντας μικρότερη άνοδο σε επίπεδο αποδόσεων έναντι άλλων χωρών, όπως έναντι της Γερμανίας και της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιέσεις στην αγορά φέτος έχουν ωθήσει τη Γερμανία να "φλερτάρει" με το 0% μετά από δύο χρόνια περίπου αρνητικών αποδόσεων και έχουν συρρικνώσει σημαντικά τον αριθμό των ομολόγων στην ευρωζώνη αλλά και διεθνώς που φέρουν αρνητικό επιτόκιο.

Αυτή τη στιγμή μόνο τα 10ετή ομόλογα σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία έχουν αρνητικές αποδόσεις σε σύγκριση με πάνω από 10 χώρες που είχαν αρνητικά επιτόκια πριν μερικούς μήνες. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα σε όλες τις διάρκειες έχουν αρνητικό spread έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,831% ενώ το yield στο αντίστοιχο ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 0,938% και στο γερμανικό στο -0,1570%.

Η σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread "δείχνει" μία χώρα η οποία ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα.

Αν και η απόδοση ενός κρατικού ομολόγου είναι ένας σημαντικός "δείκτης" για τους επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις, ωστόσο το spread αποτελεί έναν πολύ καλύτερο δείκτη σε ό,τι αφορά το πώς αξιολογούν οι επενδυτές το χρέος μιας χώρας, τις προοπτικές της αλλά και τον κίνδυνο έναντι άλλων χωρών.

Η σημαντική αυτή συρρίκνωση του ελληνικού spread συνεπώς δεν συνάδει με την αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους και σίγουρα "δείχνει" μία χώρα η οποία ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα. Τουλάχιστον, η διαχείριση του χρέους και της ρευστότητάς της είναι ανάλογη μιας ώριμης αγοράς και αυτό το έχει ήδη αναγνωρίσει η Moody’s η οποία αξιολογεί το προφίλ ρευστότητας της Ελλάδας με "Α". Αυτό συμφώνα με τον οίκο, υποδηλώνει την απουσία κινδύνων γύρω από τη χρηματοδοτική θέση της χώρας, κάτι που αντικατοπτρίζει την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης και την πολύ μακρά μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στα μεγάλα "όπλα" των ελληνικών ομολόγων τοποθετούνται η στήριξη της ΕΚΤ η οποία συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν "αγοραστές έσχατης λύσης" κάτι το οποίο τα κάνει ελκυστικά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η πρόοδος που έχει σημειωθεί προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και η σημαντική ώθηση που αναμένεται να δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν η πρόοδος προς τη μόνιμη επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις της ΕΚΤ –το οποίο και αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου όπως έχει δηλωθεί– θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην αγορά. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο δείκτης χρέους προς/ΑΕΠ της Ελλάδας κινείται άνω του 200%.

Αυτό που έχει σημασία για τους οίκους και για τους επενδυτές δεν είναι το ύψος του ελληνικού χρέους αλλά η βιωσιμότητα του και η ικανότητα εξυπηρέτησής του, δύο στοιχεία τα οποία θεωρούνται "εξασφαλισμένα". Όπως σημειώνει και η Deutsche Bank σε note της, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από τον "επίσημο" τομέα (θεσμοί, κεντρικές τράπεζες), ο παραδοσιακός δείκτης χρέος/ ΑΕΠ δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο πια.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Ιουλ 2021 | 06:49

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.

27 Ιουλ 2021 | 19:37

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ 27 Ιουλ 2021 | 12:29

Τραγωδία στο Λεβερκούζεν: Έκρηξη σε εργοστάσιο - Ένας νεκρός, 16 τραυματίες, 4 αγνοούμενοι

Εκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 21:12

Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: "Μαύρη προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου"

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΟ 2024 23 Ιουλ 2021 | 18:44

FIBA για Γιάννη Αντετοκούνμπο: Θα είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες;

O Γιάννης Αντετοκούνμπο προτάθηκε από την FIBA να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 10:07

Επίθεση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Μπάμπη Παπαδημητρίου - Για την ανάρτησή του σχετικά με τις πλημμύρες στη Γερμανία

Η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας επιτέθηκε στο σπίτι του Μπάμπη Παπαδημητρίου με συνθήματα στους τοίχους.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:24

Μαρία Ολυμπία: Διακοπές στα νησιά με τον Βρετανό εκατομμυριούχο σύντροφό της - Ποιος είναι ο Περεγρκίν Πίρσον

Ο κληρονόμος της μιντιακής αυτοκρατορίας Pearson, Περεγρκίν Πίρσον και η Μαρία Ολυμπία κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ, ΜΟΝΟ ΣΚΙΦ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 22 Ιουλ 2021 | 16:56

Ολυμπιακοί Αγώνες: "Εκκίνηση" με τρεις Έλληνες την Παρασκευή - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους Έλληνες αθλητές ξεκινούν από τα ξημερώματα

22 Ιουλ 2021 | 10:01

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας πρόκειται να γίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ 21 Ιουλ 2021 | 22:36

Αιχμές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη για το "ήρεμο καλοκαίρι" - Κάλεσε Τούρκους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στην Αμμόχωστο

Ο Ερντογάν αφήνει υπόνοιες ότι το καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να μην είναι τόσο ήρεμο.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 18:16

Δεν κρατιούνται οι πιλότοι μας για να πετάξουν στην Ελλάδα με τα Rafale - Πώς κατέρριψαν εικονικά 8 τουρκικά μαχητικά

Μόλις ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, οι Έλληνες πιλότοι θα επιστρέψουν και θα δοκιμάσουν επί του πεδίου τα γαλλικά Rafale.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ» 21 Ιουλ 2021 | 17:23

Αντίδραση της Γερμανίας για τα Βαρώσια: Μονόπλευρα βήματα θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

Τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε η Γερμανία

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιουλ 2021 | 17:01

Μητσοτάκης για το πρώτο ελληνικό Rafale: Πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ - Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε μία φωτογραφία του πρώτου Rafale - "Ένα αεροσκάφος νέας γενιάς που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της ΠΑ"