Στον ρυθμό του «κουαρτέτου» γράφεται η τελική συμφωνία

Η κλεψύδρα αδειάζει και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, συνεχίζουν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία έως την Παρασκευή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στον ρυθμό του «κουαρτέτου» γράφεται η τελική συμφωνία

Η κλεψύδρα αδειάζει και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, συνεχίζουν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία πριν από την αναχώρηση του Κουαρτέτου την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη ώστε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εκταμιευτεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Το καυτό θέμα στις συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών είναι τα «κόκκινα» δανεια, ενώ για τον ΑΔΜΗΕ φαίνεται να έχει εξευρεθεί λύση

Κοκκινα δάνεια

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, είναι το μέτωπο στο οποίο εμφανίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες. Ουσιαστικά οι δανειστές πιέζουν για πλήρη «απελευθέρωση» κάτι που θα επιτρέψει την πώληση όλων των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Η ελληνική πλευρά, θέλει να μπουν περιορισμοί ώστε να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία (π.χ ακτοπλοία) αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν με συγκεκριμένα κριτήρια να κριθούν ως βιώσιμες.

Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

-Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

-Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

-Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Το μισθολόγιο του Δημοσίου

Αλλά κα το μισθολόγιο του Δημοσίου είναι ένα θέμα που δυσκολεύει η επίτευξη συμφωνίας.

Το κουαρτέτο έχει θέσει στο τραπέζι ξανά την πρόταση που έχει παρουσιάσει κατά καιρού.Πιο συγκεκριμένα ζητούν να προβλεφθούν μεγαλύτερες αυξήσεις για όσους αξιολογηθούν ως «Άριστοι» ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα πρέπει όχι μόνο να παγώνουν οι αποδοχές τους αλλά και να επιβληθούν μειώσεις.

Η σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό έχει μπλοκάρει την συμφωνία με τους δανειστές για το μισθολόγιο το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί σύνδεση της αξιολόγησης με τους μισθούς καθώς στο σχέδιο που έχει καταθέσει στους δανειστές, έχει προτείνει την σύνδεση της αξιολόγησης με την βαθμολογική εξέλιξη.

Μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης- όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη - έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας για το νέο μισθολόγιο το οποίο προβλέπει:

Την αποσύνδεση μισθολογίου- βαθμολογίου

τη διατήρηση των εισαγωγικών μισθών

τη θεσμοθέτηση 19 μισθολογικών κλιμακίων που θα αποδίδονται ανά διετία για τους ΠΕ και ΤΕ

τη θεσμοθέτηση 14 μισθολογικών κλιμακίων που θα αποδίδονται ανά τριετία για τους εργαζομένους ΔΕ και ΥΕ

«Πρώτη γεύση» για το ασφαλιστικό

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος μετά την Πρωτοχρονιά. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός ανέφερε: «Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Ο κύριος Κατρούγκαλος έθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών το ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να λάβει (σήμερα) απάντηση από τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, τουλάχιστον θετική. «Με άκουσαν χωρίς να με απορρίψουν», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, - ΑΝΕΛ.Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα προς τους βουλευτές, τονίζεται ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις από νέες μειώσεις. Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της κύριας σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, όπως αναφέρει στο ενημερωτικό σημείωμα ο υπουργός.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.