Follow us

Νέοι εκβιασμοί της Μόσχας με το φυσικό αέριο: Μειώνει ακόμα περισσότερο τις ροές από σήμερα η Gazprom - Στα ύψη οι τιμές

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η ροή θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κ.μ. ημερησίως από σήμερα, μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ΔΕΠΑ θα πληρώσει στην Gazprom «ρήτρα» 36 εκατ. $

Η Ρωσική Gazprom, με νέες δικαιολογίες, μειώνει κι άλλο τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream εκτοξεύοντας την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου σε υψηλό 15 ετών!

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από σήμερα, Τετάρτη, μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα, επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

Όλα αυτά την ώρα που Βρυξέλλες και Βερολίνο μιλούν για πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που βλέπει να εκτυλίσσεται η πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε Επίσης

Η περαιτέρω μείωση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι απόδειξη ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι της κατάχρησης και του εκβιασμού", τόνισε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Χθες πάντως οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου μπρος στην υφέρπουσα απειλή τις Μόσχας να διακόψει ανα πάσα στιγμή την τροφοδοσία.

Οι 27 συμφώνησαν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 με μέτρα δικής τους επιλογής και αρκετές εξαιρέσεις σε ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο την ίδια ημέρα μείωσε περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου.

Επίσης αν υπάρξει ενεργειακός συναγερμός με ξαφνική διακοπή ρωσικού αερίου, η Κομισιόν θα διαβιβάσει το θέμα στο Συμβούλιο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πλειοψηφία των χωρών και όχι μονομερώς από την Επιτροπή.

ΔΝΤ: "Μαύρα" σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και πάλι, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022 από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,6% που είχε κάνει τον Απρίλιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο "World Economic Outlook" που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο.

Το ΔΝΤ σημειώνει μάλιστα στην έκθεση του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των καθοδικών πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Ταμείο μείωσε παράλληλα την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% από την εκτίμηση του Απριλίου για 3,6%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο από την πιο σφικτή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη ανέκαμψε το 2021 στο 6,1% μετά την κρίση της πανδημίας της COVID-19 που οδήγησε σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2020.

"Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ύφεση", σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ "βλέπει" η ανάπτυξη να φτάσει το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1,0% το 2023. Στις προβλέψεις του Απριλίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το Ταμείο έκοψε την πρόβλεψη του για την Κίνα, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τις εξάρσεις της πανδημίας της COVID-19 και τα μαζικά lockdowns στις κινεζικές πόλεις που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 4,6%.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη το 2022 στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, επικαλούμενο το ράλι του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω επιβράδυνση το 2023 στο 1,2%.

Για τη Γερμανία ειδικότερα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψη του για το 2022 στο 1,2% από 2,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Η ρωσική οικονομία στο μεταξύ αναμένεται να συρρικνωθεί 6,0% το 2022 και ακόμα 3,5% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για την ουκρανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 45% λόγω του πολέμου, αν και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Εναλλακτικό σενάριο με μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις υπάγονται σε καθοδικούς κινδύνους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του ράλι των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια. Αυτό αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, εδραιώνοντας τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες με αποτέλεσμα να χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει.

Σε ένα "πιθανό" εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει την πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και την περαιτέρω μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 30%, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με την ανάπτυξη να είναι ουσιαστική μηδενική σε Ευρώπη και ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, προειδοποιεί το ΔΝΤ και αυτό περιλαμβάνει και την ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας.

Ράλι του πληθωρισμού, μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες

Το ΔΝΤ αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει το 6,6% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου για 5,7%. Σημειώνει ακόμα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%.

"Ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την υφιστάμενη και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα και το να επιστρέψει [ο πληθωρισμός] στους στόχους των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα των φορέων χάραξης πολιτικής", τονίζει ο Gourinchas.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνει ωστόσο ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν στην ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, μέχρι να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ 18 Αυγ 2022 | 12:17

Ουκρανία: Ανησυχία για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια - "Προβοκάτσια ετοιμάζει το Κίεβο", λέει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει "βαριά όπλα" μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και κατηγορεί το Κίεβο για προβοκάτσια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ 18 Αυγ 2022 | 07:40

Ράπισμα Μενέντεζ στην Τουρκία για την προμήθεια επιπλέον S-400 από τη Ρωσία: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Οργή του γερουσιαστή Μενέντεζ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

ΕΜΕΙΝΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ISS 18 Αυγ 2022 | 00:08

"'Άφησε τα πάντα και γύρισε πίσω αμέσως": Η περιπέτεια Ρώσου κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [βίντεο]

Η ένδειξη της μπαταρίας στην στολή του Ρώσου κοσμοναύτη άρχισε να υποχωρεί απότομα, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους να διατάξουν την άμεση επιστροφή του.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΠΗΓΕΣ 17 Αυγ 2022 | 18:28

Μαύρη Θάλασσα: Αλλάζει "ρότα" ο Πούτιν μετά τα πλήγματα - "Ξήλωσε" τoν διοικητή του στόλου, μεταδίδει το RIA

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει την βάση του στην προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία, απόκτησε νέον διοικητή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 17 Αυγ 2022 | 17:45

Ρωσία και Κίνα ξεκινούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Στρατεύματα της Κίνας θα μεταβούν στη Ρωσία όπου θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Αυγ 2022 | 17:03

"Μαστίγιο" από τη Ρωσία: Εφιαλτική πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στο 2022

Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 17 Αυγ 2022 | 09:32

Forbes: Αυτός είναι ο αχυράνθρωπος που κρύβει το πανάκριβο σούπερ γιοτ του Πούτιν

Ποιος είναι ο Khudainatov, ο αχυράνθρωπος του Πούτιν και όχι μόνο. Κρύβει το γιοτ του Ρώσου προέδρου, αναφέρει το Forbes.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ TASS 16 Αυγ 2022 | 17:06

TASS: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 - Τι απαντά η Άγκυρα

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 16 Αυγ 2022 | 16:42

Φυσικό αέριο: Η Gazprom απειλεί την Ευρώπη με αύξηση 60% στις τιμές τον χειμώνα

Με αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 60% απειλεί η ρωσική Gazprom για τον προσεχή χειμώνα, με τα 1.000 κυβικά μέτρα να ξεπερνούν τα 4.000 δολάρια.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η KOMMERSANT 16 Αυγ 2022 | 13:59

Κριμαία: Σύννεφα καπνού κάλυψαν ρωσική αεροπορική βάση - Υποψίες για ουκρανική επίθεση [Εικόνες]

Σύννεφα καπνού κάλυψαν την ρωσική αεροπορική βάση κοντά στο Γκβαρντεϊσκόγιε, στο κέντρο της προσαρτημένης από την Μόσχα Κριμαίας

ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΑΘΟΣ 16 Αυγ 2022 | 12:40

Τραγικό λάθος των Ρώσων: Μια φωτογραφία πρόδωσε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία - Το ισοπέδωσαν

Πώς μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Telegram αποκάλυψε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ανατολική Ουκρανία- Το κτίριο ισοπεδώθηκε

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 16 Αυγ 2022 | 11:29

Συναγερμός για τις τιμές του ρεύματος: Γιατί έρχονται νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο - Τι θα γίνει με την επιδότηση

Υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Αυγ 2022 | 06:52

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.