Νέος γύρος φθηνών δανείων - Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Μάριου Ντράγκι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέος γύρος φθηνών δανείων - Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Νέα εργαλεία χρηματοδότησης (φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια) για τις τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,που αφορούν τριμηνιαίες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της Ευρωζώνης, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Αναλυτικότερα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, στο 0,00% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,1% από 1,7%.

Τι σημαίνει το περισσότερο φθηνό χρήμα στις τράπεζες και πάγωμα των επιτοκίων έως το 2020

Σε «απάντηση» των νέων δεδομένων, η ΕΚΤ αποφάσισε, σήμερα, ομόφωνα, να προσφέρει πρόσθετη στήριξη σε τέσσερα μέτωπα.

Πρώτον, σ΄αυτό των επιτοκίων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το χρόνο που θα κρατήσει παγωμένα τα επιτόκια ως την αρχή του 2020. Μέχρι χθες, η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη συνέχιση της πολιτικής επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει από την αγορά επιλέξιμα ομόλογα προκειμένου να αντικαθιστά με τα ομόλογα που κατέχει και λήγουν. Από την παράταση του μέτρου αυτού μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα, εφόσον τα εγχώρια ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, λαμβάνοντας τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Το τρίτο μέτρο αφορά τη συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO.

Tέλος, (τέταρτο μέτρο) η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο.

Η δέσμη αυτή των μέτρων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, συνιστά πρόσθετη χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξωγενείς παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης είναι υπαρκτός. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1% έναντι 1,7% που προέβλεπε το Δεκέμβριο.

Αντιστοίχως, το 2020, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,7%, και το 2021 στο 1,5%. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον πληθωρισμό, καθώς η πρόβλεψη για φέτος διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,8% και το 2020 στο 1,5% από 1,7%.

Τα παραπάνω είχαν αρνητική επίπτωση στην ισοτιμία ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,1244 δολ. από το επίπεδο των 1,1307 που διαπραγματευόταν νωρίς το πρωί.

Τι είπε ο Μάριο Ντράγκι

Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευη Τύπου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III), ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και λήγοντας τον Μάρτιο του 2021, ο καθένας με διάρκεια δύο ετών

Αυτές οι νέες πράξεις TLTRO-III θα συμβάλουν στη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών τραπεζικού δανεισμού και στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής

Στο πλαίσιο του TLTRO-III, οι αντισυμβαλλόμενοι θα δικαιούνται να δανειστούν έως και το 30% του αποθέματος των επιλέξιμων δανείων στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με επιτόκιο που θα αναπροσαρμόζεται στο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της κάθε πράξης

Οι νέες δράσεις θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και η ήπια μετάβαση της νομισματικής πολιτικής.

Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (APR) για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μετά και τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης επιτοκίων και για όσο χρειαστεί, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Ακολούθως είπε πως η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ, σχολίασε ο Μάριο Ντράγκι

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό αντίκτυπο, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες, της απειλής προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές

Η επέκταση της ευρωζώνης θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, περαιτέρω κέρδη από την απασχόληση και αυξανόμενους μισθούς και τη συνεχιζόμενη - αν και κάπως πιο αργή - επέκταση της παγκόσμιας δραστηριότητας

Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να προχωρεί με σταθερό τρόπο προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό

Σε μεγάλη μείωση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και τον πληθωρισμό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου, η ΕΚΤ προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 1,6% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2021.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, το 2020 στο 1,5% και το 2021 στο 1,6%.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ακόμη πως ενώ κάποιοι από τους παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν αρχίσει να εξασθενούν, η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων καταδεικνύει ότι θα υπάρξει ένας σημαντικός μετριασμός της ανάπτυξης.

Οι αβεβαιότητες γύρω από γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών φαίνεται πως έχει αφήσει σημάδια στο οικονομικό κλίμα, πρόσθεσε.

Η εισαγωγική τοποθετηση του Μάριου Ντράγκι

«Με βάση τις τακτικές οικονομικές και νομισματικές αναλύσεις, πραγματοποιήσαμε μια διεξοδική αξιολόγηση των προοπτικών για την οικονομική και τον πληθωρισμό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού για τη ζώνη του ευρώ. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις για την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών.

Πρώτον, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ . Τώρα αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019 και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% όρος.

Δεύτερον, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε πλήρως τις κύριες πληρωμές από τις ληξιπρόθεσμες κινητές αξίες που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία που αρχίζουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα αναγκαία για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και άφθονου νομισματικού περιβάλλοντος.

Τρίτον, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III), οι οποίες αρχίζουν το Σεπτέμβριο του 2019 και τελειώνουν το Μάρτιο του 2021, εκάστη με διάρκεια δύο ετών. Αυτές οι νέες πράξεις θα βοηθήσουν στη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών τραπεζικού δανεισμού και στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο του TLTRO-III, οι αντισυμβαλλόμενοι θα δικαιούνται να δανείζονται έως και το 30% του αποθέματος των επιλέξιμων δανείων στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με επιτόκιο που θα αναπροσαρμόζεται στο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της κάθε πράξης. Όπως και το εκκρεμές πρόγραμμα TLTRO, το TLTRO-III θα διαθέτει ενσωματωμένα κίνητρα για να παραμείνει ευνοϊκή η πίστωση. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς όρους του TLTRO-III θα κοινοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Τέταρτον, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις δανειοδοτικές μας εργασίες ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών που θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2021.

Οι σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ελήφθησαν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε σταθερή πορεία προς τα επίπεδα που είναι κατώτερα, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους ιδιοσυγκρασιακούς εγχώριους παράγοντες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη αρχίζουν να εξασθενίζουν, η εξασθένιση των οικονομικών στοιχείων υποδεικνύει σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομικής επέκτασης που θα επεκταθεί και στην τρέχουσα χρονιά. Η εμμονή των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, η απειλή προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται να αφήνει σημάδια στο οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει μειωμένος. Η ασθενέστερη οικονομική δυναμική επιβραδύνει την προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτικοί όροι χρηματοδότησης, η ευνοϊκή δυναμική της αγοράς εργασίας και η αύξηση της αύξησης των μισθών εξακολουθούν να στηρίζουν την επέκταση της ζώνης του ευρώ και τη σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι σημερινές αποφάσεις θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων των τιμών και των γενικών εξελίξεων στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Σημαντικό κίνητρο για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχεται από την καθοδήγησή μας σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενισχυμένη από τις επανεπενδύσεις του σημαντικού αποθέματος των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και της νέας σειράς TLTRO. Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό. Οι σημερινές αποφάσεις θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων των τιμών και των γενικών εξελίξεων στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Σημαντικό κίνητρο για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχεται από την καθοδήγησή μας σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενισχυμένη από τις επανεπενδύσεις του σημαντικού αποθέματος των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και της νέας σειράς TLTRO. Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό. Οι σημερινές αποφάσεις θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων των τιμών και των γενικών εξελίξεων στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Σημαντικό κίνητρο για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχεται από την καθοδήγησή μας σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, ενισχυμένη από τις επανεπενδύσεις του σημαντικού αποθέματος των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και της νέας σειράς TLTRO. Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό. ενισχύθηκε από τις επανεπενδύσεις του σημαντικού αποθέματος των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και της νέας σειράς TLTRO. Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό. ενισχύθηκε από τις επανεπενδύσεις του σημαντικού αποθέματος των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και της νέας σειράς TLTRO. Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό.

Επιτρέψτε μου τώρα να εξηγήσω λεπτομερέστερα την εκτίμησή μας, ξεκινώντας από την οικονομική ανάλυση. Το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2018, μετά από αύξηση 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Τα εισερχόμενα δεδομένα εξακολούθησαν να είναι αδύναμα, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, αντανακλώντας την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης που επιδεινώθηκε από ορισμένους παράγοντες ανά χώρα και τομέα. Ο αντίκτυπος αυτών των παραγόντων φαίνεται να είναι κάπως πιο μακροχρόνιος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι ασθενέστερες από τις αναμενόμενες. Όσον αφορά το μέλλον, η επίδραση αυτών των δυσμενών παραγόντων αναμένεται να ξεπεράσει. Η επέκταση της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, περαιτέρω κέρδη από την απασχόληση και αυξανόμενους μισθούς και από τη συνεχιζόμενη - αν και κάπως βραδύτερη - επέκταση της παγκόσμιας δραστηριότητας.

Η αξιολόγηση αυτή αντικατοπτρίζεται ευρέως στις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Μαρτίου 2019 για τη ζώνη του ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές προβλέπουν αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,5% το 2021. Σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Δεκεμβρίου του 2018, οι προοπτικές αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν σημαντικά το 2019 και ελαφρώς το 2020 .

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό αντίκτυπο, λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, της απειλής προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,5% τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από 1,4% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας κάπως υψηλότερο πληθωρισμό τιμών ενέργειας και τροφίμων. Με βάση τις τρέχουσες τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα πριν μειωθεί προς το τέλος του έτους. Τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν γενικά μειωμένα, αλλά οι πιέσεις του κόστους εργασίας ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν εν μέσω υψηλών επιπέδων χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και αυστηρότερων αγορών εργασίας. Όσον αφορά το μέλλον, ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, με τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής, της συνεχιζόμενης οικονομικής επέκτασης και της αύξησης των μισθών.

Η εκτίμηση αυτή αντικατοπτρίζεται ευρέως στις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Μαρτίου 2019, οι οποίες προβλέπουν ετήσιο πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ σε 1,2% το 2019, 1,5% το 2020 και 1,6% το 2021. Σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Δεκεμβρίου 2018, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στον ορίζοντα προβολής, αντανακλώντας ιδίως τις πιο συγκρατημένες βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση , ο ρυθμός μεγέθυνσης του ευρύτερου χρήματος (Μ3) μειώθηκε σε 3,8% τον Ιανουάριο του 2019 από 4,1% το Δεκέμβριο του 2018. Η ανάπτυξη του Μ3 εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη δημιουργία τραπεζικών πιστώσεων, παρά την πρόσφατη συγκράτηση της πιστωτικής δυναμικής. Το στενό νομισματικό μέγεθος M1 παρέμεινε ο κύριος συντελεστής στην αύξηση των ευρέων χρημάτων.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε σε 3,3% τον Ιανουάριο του 2019, από 3,9% τον Δεκέμβριο του 2018, αντανακλώντας το αποτέλεσμα βάσης αλλά και σε ορισμένες χώρες η τυπική καθυστερημένη αντίδραση στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε στο 3,2%. Οι συνθήκες δανειοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, καθώς τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θεσπίστηκαν από τον Ιούνιο του 2014 εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα πολιτικής που αποφασίστηκαν σήμερα, και ειδικότερα η νέα σειρά TLTRO, θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ευνοϊκής συνέχισης των τραπεζικών δανείων.

Συνοπτικά, ο διασταυρούμενος έλεγχος των αποτελεσμάτων της οικονομικής ανάλυσης με τα μηνύματα που προέρχονται από τη νομισματική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι είναι απαραίτητος ένας μεγάλος βαθμός νομισματικής στέγασης για τη συνεχιζόμενη διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, , 2% μεσοπρόθεσμα.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και το δυναμικό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της συνολικής περιορισμένης εφαρμογής των συστάσεων για το 2018 για κάθε χώρα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, η ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ και η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών παρέχουν στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό πρέπει να συνεχίσουν να ανοικοδομούν δημοσιονομικά αποθέματα. Όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών. Ομοίως, η διαφανής και συνεπής εφαρμογή του πλαισίου δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πάροδο του χρόνου και μεταξύ των χωρών εξακολουθεί να είναι βασική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Η βελτίωση της λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης παραμένει προτεραιότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει τις τρέχουσες εργασίες και προτρέπει για περαιτέρω συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.»

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 16:43

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Πάνω από 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Η β δόση της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα οδηγήσει τις αποδοχές σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ 10 Ιαν 2022 | 14:36

Ανοιξαν σήμερα τα σχολεία της Ιταλίας- Στα πόσα κρούσματα κορονοϊού κλείνουν τα τμήματα

Ανοιξαν τα σχολεία στην Ιταλία, αλλά τα πρωτόκολλα για το κλείσιμο των τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, είναι πιο αυστηρά από την Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ 04 Ιαν 2022 | 10:26

Ερντογάν: "Μαζί" είναι το νέο του σύνθημα για την οικονομία - Ρεκόρ πληθωρισμού, σε απόγνωση ο λαός

Την ώρα που η Τουρκία καταγράφει ρεκόρ πληθωρισμού ο Ερντογάν λέει πως θα πάνε καλά τα πράγματα.

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 03 Ιαν 2022 | 13:30

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά για τις συναλλαγές τους

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά ως μέσο συναλλαγής, παρά τη μεγάλη αύξηση στη χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικές αγορές

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ CAPITAL 28 Δεκ 2021 | 17:29

Η Ομικρον και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο φέρνουν νέα μέτρα στήριξης- Τι συζητούν στο ΥΠΟΙΚ

Η διπλή κρίση των ανατιμήσεων και της πανδημίας επαναφέρουν τα σχέδια για πρόσθετα μέτρα στήριξης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 21 Δεκ 2021 | 19:11

Έκθεση Fitch: Η απόφαση της ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

H ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα μπορεί να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων έως το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού, σημειώνει ο Fitch

"ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ" 19 Δεκ 2021 | 19:40

Ο Ερντογάν κυνηγάει ένα "θαύμα": Η λίρα κατρακυλά αλλά λέει ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό από το 21% στο 4%

Τη στιγμή που η τουρκική λίρα κατρακυλά, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως θα μειώσει τον πληθωρισμό από το 21% στο 4%.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.