Νέος γύρος για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών. Τα «παζάρια» για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Νέος γύρος για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Ακόμη και ο χθεσινός μαραθώνιος διαβουλεύσεων που διήρκεσε περισσότερες από 17 ώρες –με ένα διάλειμμα περίπου τριών ωρών ώστε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να «φρεσκάρει» τις κόκκινες γραμμές της σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν στάθηκε αρκετός για να γεφυρωθεί η απόσταση που μας χωρίζει με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό αλλά και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να γίνει πολύ δύσκολη η ζωή των «μπαταχτσίδων» είναι αφόρητες και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική λύση θα προβλέπει πολύ αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίας για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Το βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον που θα δημιουργούν μόλις… πέσουν οι υπογραφές θα γίνει ασφυκτικό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις. Και χιλιάδες κατοικίες θα κινδυνεύσουν να βγουν στο σφυρί και επιχειρηματικά δάνεια θα μετοχοποιηθούν και τα distress funds θα αναλάβουν δράση επί ελληνικού εδάφους. Αυτό που παζαρεύει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή είναι απλώς η …έκταση του φαινομένου.

Η κύρια κατοικία

Στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της κύριας κατοικίας, η υπόθεση έχει ως εξής: όποιος ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, έχει τη δυνατότητα αν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, να εξαιρέσει την κύρια κατοικία του από τον πλειστηριασμό (σ.σ οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει στην κατοχή του ρευστοποιείται ούτως ή άλλως).

Η μάχη γίνεται για τα κριτήρια. Η ελληνική πλευρά, θέλει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί περίπου το 60% των δανειοληπτών. Πώς θα γίνει αυτό; Με εισοδηματικό κριτήριο περίπου στα 30-32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και με αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας η οποία θα ξεκινάει από τις 150.000-180.000 ευρώ για τον εργένη και θα καταλήγει έως και τις 250.000-280.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια (σ.σ το όριο θα κλιμακώνεται κατά 50.000 ευρώ για τον παντρεμένο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία παιδιά).

Μια …μικρή νίκη βρίσκεται προ των πυλών: δεδομένου ότι πλέον στο νόμο Κατσέλη εντάσσονται και οι οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, το ενδεχόμενο να μπει όριο συνολικών οφειλών θα πέταγε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες. Φαίνεται τελικώς ότι όριο συνολικών χρεών δεν θα υπάρξει.

Που όμως υπάρχει η διαφορά; Στα όρια. Οι δανειστές δεν θέλουν το 60% των δανειοληπτών θα προστατεύεται ούτως ή άλλως. Επιθυμούν το δίχτυ ασφαλείας να υπάρχει μόνο για το 30% των φτωχότερων νοικοκυριών και για το υπόλοιπο 30% να ισχύουν αυστηρότατα κριτήρια, επανέλεγχοι κλπ.

Χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περάσει και «ποιοτικά κριτήρια»: δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας σε κάποιον ο οποίος μπορεί μεν να μην πληροί τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά από την άλλη προκύπτει ότι έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου του αλλά η οικονομική συγκυρία ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να μην εξυπηρετεί το δάνειό του.

Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να γίνει πολύ δύσκολη η ζωή των «μπαταχτσίδων» είναι αφόρητες και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική λύση θα προβλέπει πολύ αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίας για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Το ότι θα εντάσσεται κάποιος στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι θα απαλλάσσεται και από την υποχρέωση εξυπηρέτησης των οφειλών του. Θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά δόση στην τράπεζα αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα αποφασίζει το δικαστήριο. Για τους υπόλοιπους που δεν θα εντάσσονται, οι δρόμοι θα είναι δύο: ή απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας ή πλειστηριασμός με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις (σ.σ εκποίηση με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική κλπ).

Τα κόκκινα δάνεια

Οι δανειστές επιθυμούν να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds. Για την ελληνική πλευρά η πώληση –ειδικά των στεγαστικών- αποτελεί κόκκινη γραμμή ενώ μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η πώληση ενός κόκκινου δανείου από την τράπεζα θα έχει συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένα νοικοκυριό, αν πουληθεί το δάνειό του, θα κληθεί να διαπραγματευτεί με το fund τους όρους αποπληρωμής –υπό την απειλή πάντοτε του πλειστηριασμού- ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα ισχύει κώδικας δεοντολογίας.

Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις, ο κίνδυνος μια εταιρεία, το δάνειο της οποίας θα πουληθεί σε κερδοσκοπικό κεφάλαιο, να πουληθεί «κομμάτι-κομμάτι» είναι ορατός.

Στις δύο σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται νέος γύρος διαβουλεύσεων. Το ζητούμενο πλέον είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι αύριο ώστε στο EWG να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10+2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για αύριο, είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του ESM με στόχο να απελευθερωθούν τα χρήματα για τις τράπεζες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.