"Προσέχουμε το νερό σήμερα, για να έχουμε και αύριο". Είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, που έρχεται να μας υπενθυμίσει την πολύτιμη αξία αυτού του υδάτινου πόρου, να ευαισθητοποιήσει πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς αναφορικά με τη σπατάλη και παράλληλα να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα νερού.
Το νερό αποτελεί κοινό αγαθό και πεπερασμένο πόρο, που πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα και να προστατεύεται τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητά του. Αυτό είναι το μήνυμα που καθορίζει και τις δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όσον αφορά την κατανάλωση νερού, όπως περιγράφεται και στην τελευταία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε η εταιρεία για την περίοδο 2021 – 2022.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει θέσει ως βασικό της στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού στα ζυθοποιεία και δεσμεύεται:
-Να χρησιμοποιεί ορθολογικά το νερό, μειώνοντας τις ποσότητες που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής.
-Να διασφαλίζει ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα μετά τη χρήση του στις εγκαταστάσεις είναι καθαρό.
-Να μην εμποδίζεται η πρόσβαση άλλων χρηστών σε καθαρό νερό
Η ευαισθητοποίηση της εταιρείας για την ορθή κατανάλωση νερού πηγάζει τόσο από την παγκόσμια κινητοποίηση που έχει επιφέρει η αυξημένη ζήτηση, τόσο από τις εγχώριες ανάγκες ειδικά σε περιοχές που στηρίζουν την οικονομία τους στην αγροτική παραγωγή (όπως η Θεσσαλία όπου υπάρχουν σημαντικές καλλιέργειες κριθαριού), αλλά και από τις ίδιες τις προτεραιότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δεδομένου πως το νερό υψηλής ποιότητας αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή των προϊόντων της.

Οι δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Διαχρονικά η εταιρεία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, με σκοπό τη μείωση ή/και την επαναχρησιμοποίηση του νερού. Συγκεκριμένα, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιείται νερό αποκλειστικά και μόνο από γεώτρηση στη διαβροχή της βύνης στο βυνοποιείο, χρήση που δεν απαιτεί υψηλής ποιότητας νερό.
Παράλληλα, για την παραγωγή της μπίρας, το νερό της ύδρευσης επεξεργάζεται περαιτέρω για να χρησιμοποιηθεί στις παραγωγικές διαδικασίες, με τη χρήση αντίστροφης ώσμωσης και αποσκλήρυνσης νερού, στις εγκαταστάσεις των ζυθοποιείων σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Μέσα από δράσεις σαν αυτές, η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και στοχεύει στην επίτευξη μέσης χρήσης νερού στην παραγωγή σε 2,9 hl/hl μέχρι το 2030.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως όλες οι εγκαταστάσεις της εταιρείας διαθέτουν Σχέδιο Επεξεργασίας Αποβλήτων Νερού και βρίσκονται εντός ΒΙ.ΠΕ που διαθέτουν επιπλέον εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Ακόμη, όλες οι εγκαταστάσεις διαθέτουν Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και άδειες διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επίσης υιοθετήσει πολιτικές και διαδικασίες που εστιάζουν στον εντοπισμό περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς και στον έλεγχο επιπτώσεων που προκαλούνται από αυτά. Οι πολιτικές αυτές χαρτογραφούν τις επιπτώσεις που προκαλούνται στα ύδατα λόγω των διεργασιών για την παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση τους, τη συχνότητα των ελέγχων, τον υπεύθυνο για τις διορθωτικές ενέργειες και τη συγγραφή απολογιστικής έκθεσης.
Το πρόγραμμα AccelWater 2021–2024
Το πρόγραμμα "AccelWater” αποτελεί μια πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας σε θέματα νερού, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2021 και συνεχίζεται μέχρι και φέτος. Σε αυτό συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λειτουργεί τη μεγαλύτερη παραγωγική της μονάδα, ο ερευνητικός φορέας AGENSO και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλτρα στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της εταιρείας, που συγκρατούν ακόμα και μικροστερεές ουσίες, χάρη στα οποία το νερό που εξάγεται από το σύστημα διαχείρισης είναι εντελώς καθαρό και αξιοποιείται για άρδευση καλλιεργητικής έκτασης λαχανικών και δέντρων 3.000 τ.μ. Τα μικροστερεά στοιχεία που διαχωρίζονται από τα φίλτρα, μεταφέρονται στην εταιρεία Rezos, ώστε να χρησιμοποιηθούν στους αντιδραστήρες βιομάζας για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Το πρόγραμμα "AccelWater” συμβάλλει λοιπόν στην πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού και συγκεκριμένα της αγροτικής κοινότητας, σε επαρκές, ασφαλές και προσιτό νερό, μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού, που είχε καταναλωθεί για την ζυθοποίηση, στις καλλιέργειες.

Η προστασία του οικοσυστήματος της Θεσσαλίας
Στη Θεσσαλία υλοποιείται μεγάλο μέρος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας, μέσω του οποίου συνεργάζεται με περίπου 800 Θεσσαλούς παραγωγούς που καλλιεργούν 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι, για να αξιοποιηθεί στην εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας.
Οι περιβαλλοντικές δράσεις στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημύρες που έπληξαν την περιοχή πέρσι. Ταυτόχρονα είναι εμφανής η δυσκολία συγκέντρωσης αποθεμάτων νερού πέρα των αναγκαίων ποσοτήτων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
Το πρόγραμμα ‘’Νερό για το Αύριο’’, με στόχο τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων, ανέδειξε λύσεις για την ορθότερη διαχείριση του νερού για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2021 και 2022, συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, φορείς για το περιβάλλον και παραγωγοί.
Το πρόγραμμα εστίασε σε μια σειρά παραγόντων, όπως τα οικονομικά-διαχειριστικά-θεσμικά προβλήματα, η ευαισθησία στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μόνιμα και αυξανόμενα προβλήματα από ξηρασίες και πλημμύρες, και οι αυξημένες παραγωγικές και οικονομικές απαιτήσεις, που οξύνουν την κατάσταση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr