Follow us

New York Times: Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης

"Οι χώρες του Νότου, που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2012, αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες" αναφέρει άρθρο των NYT

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΑΘΗΝΑ

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Γερμανία, αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν η Liz Alderman και η Melissa Eddy, κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: Οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που αποτελούσαν επί μακρόν τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.

Η δυναμική αυτή ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να διολισθήσει. Σε μια αντιστροφή της τύχης, οι υστερούντες έχουν γίνει ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω.

Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, η Νότια Ευρώπη ήταν το επίκεντρο μιας κρίσης χρέους της ευρωζώνης που απειλούσε να διαλύσει το μπλοκ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ. Χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει από τις βαθιές εθνικές υφέσεις και τις διεθνείς διασώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκληρά προγράμματα λιτότητας. Έκτοτε, οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να επιδιορθώσουν τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συμπαρασύρει τις τύχες της περιοχής. Αγωνίζεται να βγει από την ύφεση που προκάλεσε η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό κατέστη σαφές την Τρίτη, όταν νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική παραγωγή του μπλοκ του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο κατά το τρίτο όσο και κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μια τεχνική ύφεση.

Η Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας του μπλοκ, μόλις που απέφυγε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,2%. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν με υπερτριπλάσιο ρυθμό, γεγονός που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες.

Πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία τράβηξαν μπροστά;

Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη το 2019 τα 10ετή ελληνικά ομόλογα

Μετά από χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έκαναν κρίσιμες αλλαγές που προσέλκυσαν επενδυτές, αναζωογόνησαν την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και ανέτρεψαν την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι κυβερνήσεις μείωσαν τη γραφειοκρατία και τους εταιρικούς φόρους για να τονώσουν τις επιχειρήσεις και προώθησαν αλλαγές στις άλλοτε άκαμπτες αγορές εργασίας τους, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους και μειώνοντας την ευρεία χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Προχώρησαν στη μείωση των χρεών και ελλειμμάτων, προσελκύοντας διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία να αρχίσουν να αγοράζουν και πάλι το δημόσιο χρέος τους.

Διαβάστε Επίσης

"Οι χώρες αυτές συμμαζεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την ευρωπαϊκή κρίση και είναι διαρθρωτικά πιο υγιείς και πιο δυναμικές από ό,τι ήταν πριν", δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

Οι χώρες του Νότου διπλασίασαν επίσης την οικονομία των υπηρεσιών τους – ιδίως τον τουρισμό, ο οποίος έχει δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ μετά το τέλος των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Και επωφελήθηκαν από μέρος ενός πακέτου τόνωσης ύψους 800 δισ. ευρώ που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

Πώς μοιάζει η οικονομία δύο ταχυτήτων;

Ευρωζώνη: Κοντά σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων

Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε περίπου δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, το ρεκόρ στον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη οφείλεται στις κατασκευές και τη φιλοξενία, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Ο ρυθμός για την οικονομία της Ισπανίας κατά την ίδια περίοδο ήταν ακόμη ισχυρότερος, στο 2,4%.

Στην Ιταλία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις δαπάνες και η χώρα εξάγει περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας και αυτοκινήτων, ενώ προσελκύει νέες ξένες επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα. Η οικονομία εκεί έχει σχεδόν ισοσκελίσει τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση για μια χώρα που επί μακρόν θεωρούταν οικονομικός "βραχνάς".

"Διορθώνουν τις υπερβολές τους και σφίγγουν το ζωνάρι", δήλωσε ο κ. Schmieding για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. "Έχουν διαμορφωθεί αφού ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους πριν από την κρίση, και ως αποτέλεσμα είναι πιο αδύνατες, πιο γυμνασμένες και πιο καίριες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ 20 Ιουν 2024 | 17:26
5Η ΜΕΡΑ 18 Ιουν 2024 | 22:04

Euro 2024 Πορτογαλία-Τσεχία: Ανατροπή των Πορτογάλων (2-1) με τον Κονσεϊσάο στο 91΄ [βίντεο]

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε εναντίον των Τσέχων στα Euro 2008 και 2012 και μπαίνει στα βιβλία της ιστορίας ως ο πρώτος παίκτης που συμμετείχε σε έξι Euro.

ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟΡΗΜΕΝΟΙ 18 Ιουν 2024 | 16:12

Εξω φρενών οι ντόπιοι με τους τουρίστες στη Μαγιόρκα: Τους φωνάζουν "go, go, go" και τους διώχνουν από τις παραλίες

Σε σύγχυση οι παραθεριστές που βρίσκονταν στη Μαγιόρκα για τις διακοπές τους

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΤΕΡΥΓΙΑ 17 Ιουν 2024 | 17:57

Συναγερμός στην Ισπανία: Καρχαρίες κοντά στην ακτή σε παραθεριστικά θέρετρα - Κλείνουν παραλίες στα Κανάρια νησιά

Ό,τι πιο τρομακτικό για τους λουόμενους στα καταγάλανα νερά της Γκραν Κανάρια στον Ατλαντικό: Εμφανίστηκαν απειλητικά πτερύγια καρχαριών.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 16 Ιουν 2024 | 22:30
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 16 Ιουν 2024 | 12:37

Στην Μύκονο ο Τζεφ Μπέζος - Βόλτα με την εντυπωσιακή σύντροφό του στα Ματογιάννια [βίντεο]

Για άλλη μία φορά, ο Αμερικανός μεγιστάνας επέλεξε το νησί της Μυκόνου για την διασκέδασή του.

2Η ΗΜΕΡΑ 15 Ιουν 2024 | 18:48

Euro 2024: Ποιο ντέρμπι; Άνετα με 3-0 η Ισπανία την Κροατία [βίντεο]

Το ντέρμπι έμεινε στα... χαρτιά βέβαια, με την Ισπανία να κερδίζει με 3-0 τους Κροάτες.

«ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» 15 Ιουν 2024 | 17:50

Λίστα με τους πιο ... απροσδόκητους ευρωβουλευτές από το Politico: Λατινοπούλου, Γαλάτω και Φειδίας στην κορυφή

Ο viral νεαρός που έκανε την έκπληξη και η Ελληνίδα "θεά του body shaming", όπως σχολιάζονται από το Politico.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 14 Ιουν 2024 | 17:43

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια

Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που αποτελεί το επίκεντρο του NextGenerationEU.

ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ 13 Ιουν 2024 | 20:47

Επεισόδιο Ερντογάν με Ισπανό δημοσιογράφο: "Μην κουνάς το κεφάλι σου" - Η ερώτηση που τον εξόργισε [βίντεο]

Στον Τούρκο πρόεδρο δεν άρεσε μία ερώτηση του δημοσιογράφου, με συνέπεια να του απαντήσει απότομα και να του κάνει υποδείξεις "να μην κουνάει το κεφάλι του"

"ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" 13 Ιουν 2024 | 12:07

Η "μυστική αποστολή" του Τομ Κρουζ στην Ελλάδα: Η επίσκεψη - μυστήριο με το ιδιωτικό του τζετ και η athletic εμφάνιση

"Αγαπώ την Ελλάδα. Υπέροχο φαγητό, υπέροχοι άνθρωποι" έχει δηλώσει ο σταρ του Χόλιγουντ - Τι ετοιμάζει στην Ελλάδα.

ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ 13 Ιουν 2024 | 08:46

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Μπλοκάρει με NAVTEX τις έρευνες ελληνικού σκάφους στις εκβολές του Εβρου

Η Τουρκία κάνει λόγο για "θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχουν οριστεί".

"RIVER ROUTE 2024" 11 Ιουν 2024 | 09:24

Αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ για την στρατιωτική άσκηση στον Έβρο - "Προβοκάτσια των Ελλήνων"

Tα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για προβοκάτσια των Ελλήνων στο σημείο μηδέν των συνόρων ενώ παράλληλα μιλούν για "πρόκληση στις σχέσεις των δύο χωρών".